Kerroimme perjantaina, että Applen tulevissa iOS-laitteissa käytettävä A8-järjestelmäpiiri saattaa käyttää kaksiytimistä suoritinta kahden gigahertsin kellotaajuudella.
Kuten usein, Apple-aiheinen uutinen kirvoitti tälläkin kertaa kovasti keskustelua kommenttiosiossa. Kommenteissa näkyy Applen laitteille tyypillinen voimakas kahtiajako. Monen vuoden ajan kaikki Applen laitteet ovat olleet joko kovasti rakastettuja tai syvästi vihattuja. Monilla tuntuu tosiaan menevän ohi se tosiasia, etteivät ne gigahertsit tai ytimien määrä kerro koko totuutta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Jo kuukausi sitten toisen iPhone-aiheisen uutisen yhteydessä nimimerkki kk toi kommenteissa esille hyvän näkökulman. Tänä päivänä, kun Android-puhelimien valmistajat tuuttaavat markkinoille yhtä isommilla luvuilla retostelevia laitteita, saattaa asiakkaalle muodostua hieman vääristynyt mielikuva. Ei niillä isoilla luvuilla mitään tee, vaan kyse on siitä, miten sitä rautaa saadaan hyödynnettyä. Ei kameran megapikseleillä ole merkitystä, vaan sillä kuvien laadulla. Iso kuva ei välttämättä ole laadukas. Akun kapasiteetilla ei ole merkitystä, vaan sillä, kuinka pitkään laite sillä akulla toimii. Samoin ei ole väliä sillä, onko suorittimessa kaksi vai kahdeksan ydintä, vaan sillä, miten niistä ytimistä saadaan täysi hyöty irti. Yhtä hölmöä on retostella näytön resoluutiolla. Tekniikka kehittyy ja näyttöjen tarkkuus nousee samalla, mutta ihmissilmä ei samaa tahtia enää katsettaan tarkenna. Tietyn pisteen jälkeen resoluution kasvattaminen on turhaa.
Applella on perinteisesti ollut tapana likistää enemmän vähemmästä. Kaikki uudet ominaisuudet sekä uusi teknologia tuodaan markkinoille tarkan harkinnan jälkeen. Siksi sen tietokoneet tai mobiililaitteet eivät välttämättä paperilla näytä erityisen ällistyttäviltä, mutta niissä käytetty teknologia on hyväksi havaittua, ja kun käyttöjärjestelmät räätälöidään laitteille sopiviksi, saadaan raudasta paras mahdollinen hyöty irti. Samalla sovelluskehittäjät voivat lypsää raudasta ja käyttöjärjestelmästä viimeisetkin mehut.
Testasin hiljattain parin viikon ajan Nexus 5 -puhelinta. Suorituskykyä tuntui löytyvän ja pidin sen käytöstä, erityisesti ”puhtaasta” Android-käyttöjärjestelmästä, mutta vain silloin, kun se toimi. Käyttöjärjestelmä ja sovellukset kaatuivat turhan usein ja ennen kaikkea akku tyhjeni aivan liian nopeasti. Käyttömuisti ja gigahertsit hörppäävät virtaa aika reilusti, eikä matkapuhelimen suorituskyvystä juuri ole iloa, jos ei matkapuhelinta voi matkoilla käyttää.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Vaikka mekin täällä toimituksessa siis mielellämme kerromme ja arvioimme lukijoille uutuusmallien speksejä, kannattaa pitää mielessä, ettei niillä spekseillä vielä pitkälle pötkitä. Käyttökokemus on se, mikä ratkaisee.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »