Kuten eilen odoteltiin, Google esitteli eilisiltana tulevan isomman päivitysversion Androidista sovelluskehittäjille ja median edustajille I/O 2014 -konferenssissaan San Franciscossa. Vielä ei tiedätä seuraavan Android-version nimeä tai versionumeroa. Sen verran tiedetään, että Android KitKatin seuraajan nimi alkaa L-kirjaimella, mutta tässä vaiheessa puhutaan vain Android L:stä. Uusi Android julkaistaan käyttäjille myöhemmin tänä vuonna ja nimi sekä versionumero selviävät samalla kertaa. Tässä tehdään nyt yhteenvetoa siitä, mitä Android L tuo tullessaan älypuhelimiin ja tabletteihin.
Ensimmäiseksi Android L:stä erottuu uudistunut ulkoasu. Google puhuu Material Designista. Ulkoasu on siistimpi, yksinkertaisempi ja sulavampi. Ulkoasu on yksinkertaisuudestaan huolimatta myös hivenen kolmiulotteinen, eli varjojen avulla luodaan mielikuvaa taustan päällä leijuvista, kosketukseen reagoivista ikkunoista ja osasovelluksista. Yksinkertaistettu ulkoasu yltää myös Androidille ominaisiin takaisin-, koti- ja moniajopainikkeisiin, joiden kuvakkeet ovat jatkossa selkeät kolmio, ympyrä ja neliö. Uuden ulkoasun sai samalla myös Android L:n Chrome-selain. Huomionarvoista Material Designissa on, ettei se koske vain Android-laitteita, vaan samat suunnitteluperiaatteet otetaan käyttöön myös Googlen palveluiden ulkoasussa sekä Chrome-käyttöjärjestelmässä. Androidin, sen sovellusten sekä Googlen oman ilmeen halutaan olevan mahdollisimman yhteneviä kaikilla laitteilla koosta ja muodosta riippumatta, olkoon kyse sitten pienestä älypuhelimesta, isosta tabletista, pyöreästä älykellosta, Android TV:stä tai Chrome-tietokoneesta. Material Designista on sovelluskehittäjille tehty opastussivusto, johon voi tutustua osoitteessa google.com/design.
Ulkoasu-uudistuksista maininnan arvoinen on myös ilmoitusten uudistus. Perinteistä ilmoituskeskusta ei enää ole, vaan ilmoitukset ilmestyvät suoraan ruudulle ja ilmoitusta pyyhkäisemällä pääsee käsiksi kaikki ilmoitukset sisältävään listaan. Tältä listalta ilmoitukset voi poistaa tai avata suoraan ilmoitukseen liittyvän sovelluksen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Mielenkiintoinen uudistus on Personal Unlocking, eli Android L:ää käyttäville laitteille voi määrittää esimerkiksi sijainteja, jolloin näytön lukituksen avaamiseen ei tarvita salasanaa tai muuta vastaavaa. Näin laite voi olla vaikkapa kotona lukitsemattomana, mutta matkalle lähtiessä se lukittuu normaalisti. Samoin Personal Unlockingin voi ottaa käyttöön tiettyjen Bluetooth-laitteiden, kuten älykellon kanssa. Näin puhelin ei kysy pääsykoodia jos se on älykelloa käyttävän omistajansa hallussa, mutta kun etäisyys kelloon kasvaa, laite kysyy jälleen pääsykoodia. Personal Unlocking ulottuu jatkossa myös Chrome-käyttöjärjestelmää käyttäviin Chromebook-tietokoneisiin, jotka eivät kysy salasanaa, jos Android-puhelinta käyttävä omistaja on koneen läheisyydessä.
Android L ottaa myös siinä askeleen lähemmäksi Chrome-käyttöjärjestelmää, että jatkossa esimerkiksi tekstiviestejä ja puheluja voi ohjata Android L-laitteesta Chromebookille. Google esitteli myös mahdollisuuden käyttää Android-sovelluksia Chrome-käyttöjärjestelmässä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Myös konepellin alta löytyy merkittäviä uudistuksia Android L:ssä. Kuten jo aiemmin kerroimme, Android L:ssä pääasialliseksi virtuaalikoneeksi tulee uusi ART, joka vähentää sovellusten virrankulutusta ja ajaa sovelluksia tehokkaammin. ART:n myötä Androidia on myös jatkossa mahdollista käyttää monilla alustoilla, kuten ARM- ja Intel x86-suorittimilla. ART on täysin yhteensopiva tänä vuonna saapuvien 64-bittisten mobiilisuorittimien kanssa.
Google esitteli sovelluskehittäjille uuden työkalun nimeltään Project Volta. Sen avulla kehittäjät voivat tarkkailla eri toimintojen vaikutusta laitteen virrankulutukseen. Tämä auttaa kehittäjiä esimerkiksi ajoittamaan vähemmän tärkeitä toimintoja tapahtumaan harvemmin ja vaikkapa sovellusten päivitysten lataaminen voidaan ajoittaa tapahtumaan vain silloin, kun laite on latauksessa. Android L:ssä on myös uusi virransäästötila, joka esimerkiksi alentaa suorittimen kuormitusta ja vähentää näytön virkistystaajuutta.
Kuten alussa mainittiin, Android L on vasta esitelty kehittäjille, eikä lopullinen versio ole vielä julkaisuvalmis. Innokkaimmat voivat kuitenkin tutustua Android L:ään jo nyt, sillä kehittäjäversio on tänään julkaistu Nexus 5:lle ja Nexus 7:lle. Keskeneräiseen versioon kannattaa kuitenkin suhtautua varauksella, ettei suotta jumita Nexustaan. Valmis versio uuden nimensä kanssa julkaistaan myöhemmin tänä vuonna.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »