Huawei Ascend P7:n arvostelun toisessa osassa pureudutaan tarkemmin siihen, millaisen arkikäyttökokemuksen puhelin tarjoaa. Listaamme käyttöliittymän parhaimpia ja heikoimpia puolia sekä testaamme laitteen akkukestoa ja suorituskykyä. Edellisen, laitteen designiin ja näyttöön keskittyvän osan voit lukea täältä.
Käyttöliittymä ja käytön sujuvuus
Huawei Ascend P7
- 5,0" IPS LCD -näyttö
- 13 Mpiks. kamera
- 8 Mpiks. etukamera
- HiSilicon Kirin 910T -piiri
- 2500 mAh akku
Ascend P7 sisältää uusimman Android 4.4 Kitkatin, jota on maustettu Huawein omilla Emotion 2.3 -ratkaisuilla. Ulkoisesti käyttöliittymä 2D-tyylisine ikoneineen on todella raikas. Sekä laitteen omien että kolmannen osapuolen sovellusten ikonit on tasattu pyöreäkulmaisiksi neliöiksi, mikä tekee kotiruuduista harmonisen. Lisäksi Huawei tarjoaa kymmeniä monipuolisia teemoja, joilla laitettaan voi personoida. Teemat vaihtavat lukitus- ja kotinäkymien taustakuvan lisäksi myös sovellusikonien tyyliä, mikä muuttaa käyttöliittymän ulkonäköä ja tunnelmaa täysin. Laitteessa on valmiiksi yhdeksän teemaa ja lisää voi ladata helposti Teemat-sovelluksen kautta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Erikoisinta Huawein Emotion UI:ssa on, ettei useista Android-laitteista tuttua sovelluslistaa löydy lainkaan. Ascend P7:ssa kaikki sovellukset ilmestyvät asentuessaan kotiruuduille. Niillä sovelluksia voi toki siirrellä ja järjestää kansioihin mielensä mukaan. Mikäli sovelluksen siirtää kotinäkymässä roskakoriin, poistuu sovellus laitteesta kokonaan. Ratkaisu tuntui perinteisempiin Android-puhelimiin tottuneena ensin hankalalta, mutta jos jaksaa järjestää sovelluksensa huolella, toimii Ascend P7:n lähestymistapa aivan yhtä hyvin. Samalla on kuitenkin vaikea keksiä, mitä etuja tällä ratkaisulla saavutetaan.
Yläpalkin alas vetämällä pääsee perinteisesti käsiksi moniin yhteyksiä, näytön kirkkautta ja virran säästöä hallitseviin painikkeisiin. Painikkeiden järjestys on vapaasti valittavissa, ja mukana on yleisimpien valintojen lisäksi pari erityisen mielenkiintoista vaihtoehtoa. ”Kelluva painike” sijoittaa kotinäkymän laitaan pienen vapaasti sijoiteltavan pallon. Tätä koskettamalla aukeaa pyöreä valikko, josta löytyy muun muassa kotinäppäin, muistin tyhjennys ja muutaman sovelluksen pikavalinnat. Kelluvan painikkeen tarkoitus on helpottaa kookkaan näytön käyttämistä yhdellä kädellä ja se toimiikin mainiosti. Painikkeen sisältämiä toimintoja ei kuitenkaan voi vaihtaa mieleisikseen.
Pidän myös kovasti siitä, että taskulampun saa päälle yläpalkista. Ominaisuudelle on, ainakin omassa arjessani, yllättävän usein käyttöä. Taskulampun löytää myös toisesta näppärästä sijainnista: lukitusruudulta. Ruudun alalaidassa on ylösvedettävä valikko, jossa on pikavalinnat taskulampun lisäksi laskimelle, kalenterille ja etukameraa käyttävälle peili-sovellukselle. Ikävä kyllä näitäkään pikavalintoja ei voi vaihtaa. Lisäksi valikko näyttää neljän päivän säätiedot.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Suorituskyky
Ascend P7 piilottaa sisälleen 2 gigatavua käyttömuistia ja Huawein oman Kirin-järjestelmäpiirin. Kyseessä ei siis ole markkinoiden tehokkain älypuhelin, mutta suurimman osan ajasta Ascend P7 toimii silti todella hyvin. Sovellukset aukeavat ripeästi ja niiden välillä liikkuminen on sujuvaa.
Ajoittain puhelin joutuu kuitenkin lataamaan tovin ennen pyydetyn tehtävän suorittamista. Syy saattaa piillä esimerkiksi hieman tehottomassa muistinhallinnassa, sillä leijonanosa RAM-muistista on lähes aina käytössä, jopa puhelimen käynnistyksen jälkeen. Toisaalta lukuisten sovellusten yhdenaikanen käyttökään ei saa muistia nähtävästi loppumaan täysin. Lisäksi Ascend P7 tarjoaa erillisen Puhelimen hallinta -sovelluksen, jonka kautta käyttäjän on todella helppo tarkastella muistin ja suorittimen tilaa sekä vapauttaa välimuistia. Sovelluksella voi myös skannata puhelimen ja saada ehdotuksia siitä, mitä voitaisiin sulkea ja siivota.
Myös 3D-peleistä ja muista raskaista sovelluksista 1,8 gigahertsin järjestelmäpiiri selviää vähintään kohtalaisesti, useimmiten loistavasti. Esimerkiksi kotimainen Trials Frontier ei yski lainkaan. Yksityiskohtaisempaa grafiikkaa sisältävien pelien kanssa ajoittaista hidastelua esiintyy kyllä, eikä laite varmasti taivu kaikkiin Google Playn huippupeleihin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Mikäli haussa on älypuhelin aktiiviseen pelaamiseen, ei Ascend P7 todennäköisesti riitä. Useimmille meistä laite kuitenkin sopii tehojensa puolesta mainiosti, sillä sekä moniajo että pelit rullaavat pääosin hyvin.
Akkukesto
Ascend P7 sisältää kohtalaisen 2500 milliampeeritunnin akun. Normaalia arkikäyttöä, johon lasken puhelintoimintojen lisäksi varsin vapaasti netin selaamista ja musiikin kuuntelua, puhelin jaksaa mainiosti. Tällaisen päivän jälkeen akkua oli usein jäljellä 35-40 prosenttia. Useamman tunnin pelaamisella tai vaikkapa Netflixin katsomisella akun saa kuitenkin loppumaan kesken päivänkin, eikä laite todennäköisesti kestä kahta päivää minkäänlaista käyttöä.
Onneksi Ascend P7 näkee paljon vaivaa auttaakseen käyttäjäänsä pidentämään akkukestoa. Puhelin näyttää esimerkiksi ajoittain ilmoituksia, mikäli jokin sovellus vie taustalla tavattoman paljon virtaa. Halutessaan nämä bongatut sovellukset voi sulkea, tai tarkastella yleisemmin käynnissä olevia sovelluksia. Lisäksi laitteessa on kolme virtatilaa: Normaali maksimoi suorituskyvyn, Älykäs tasapainoilee suorituskyvyn ja virrankulutuksen välillä ja Ultra poistaa käytöstä kaikki muut ominaisuudet, paitsi puhelut ja viestit. Viimeisellä puhelin kestää useita tunteja senkin jälkeen, kun akun varaus on pudonnut 10 prosentin alle.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Akun sarallakaan kyseessä ei siis ole markkinoiden paras suoriutuja, mutta lähes kaikissa käsissä akku kestää kyllä raskaampaakin käyttöä aamusta iltaan.
Arvostelun seuraavassa osassa katsotaan, millaisia kuvia ja asetuksia Ascend P7:n kamera käyttäjälleen tarjoaa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »