Asus on julkaissut Padfone-puhelimia viime vuosina tiuhaan tahtiin. Pelkkiä pääsarjan puhelimia on tullut kahden vuoden aikana neljässä sukupolvessa, minkä lisäksi tarjolla on erilaisia variaatioita Padfone E:stä Padfone Miniin. Mistä Padfone-konseptissa sitten oikein on kysymys?
Kaikkia Padfoneja yhdistävä tekijä on puhelimen liittäminen PadStation-näyttöön. Ajatus on yksinkertainen: puhelin laitetaan kiinni näytön telakkaan, näyttö herää henkiin ja sitä voi käyttää normaalina Android-tablettina. Ideana on, että kaikki toiminnot tuodaan näytölle suoraan puhelimesta, eikä PadStation tämän takia toimi itsenäisesti.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
PadStationiin ja tablettikäyttöön perehdymme tarkemmin toisessa artikkelissamme PadStationista. Kyse on vapaavalintaisesta lisälaitteesta ja puhelimen voi ostaa kaupasta myös sellaisenaan. Itse asiassa viimeisin Padfone, jota Asus kutsuu yksinkertaisesti nimellä ”uusi Padfone”, toimii yllättävän hyvin omillaan, eikä välttämättä tarvitse PadStationin tuomaa eksotiikkaa.
Hyvää muotoilua ja ajantasaista tekniikkaa
Yksi uuden Padfonen kilpailuvalteista paljastuu heti myyntipakkausta avatessa. Puhelimen muotoilu on onnistunut ja laatuvaikutelma markkinoiden kärkeä. Verratessa esimerkiksi Samsungin Galaxy S5:een tai LG:n G2:een, huomaa eron välittömästi. Asuksen käyttämä alumiinirunko päihittää polygarbonaattimuovin materiaalina mennen tullen ja muotoilun osalta uusi Padfone nousee pitkälti samalle tasolle Applen, HTC:n ja Sonyn lippulaivamallien kanssa. Tämä on selvä saavutus Asukselta, jolla ei ole erityisen pitkää historiaa matkapuhelinten valmistajana.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Muotoilun lisäksi uusi Padfone tarjoaa myös tekniikan osalta hyvän vastineen kilpailijoille. Puhelimesta löytyy monien muiden nykypäivän lippulaivamallien tapaan FullHD-näyttö, LTE-tuki, 13-megapikselin kamera ja kaksi gigatavua RAM-muistia. Verrattuna edellisen sukupolven Padfoneen, on mukaan laitettu myös monien toivoma microSD-korttipaikka sekä aiempaa nopeampi Snapdragon 800 -suoritin. Teknisesti homma onkin hyvin hanskassa ja ainoa suurempi miinus tulee vanhentuneesta Android Jelly Bean -käyttöjärjestelmästä.
Päivityksen tarpeessa
Älypuhelinten kilpailun käydessä tiukkaakin tiukempana, on vanhentunut Anrdoid 4.2 -käyttöjärjestelmä Asukselle selvä rasite. Verrattuna uudempaan 4.4 KitKat -versioon, häviää vuonna 2012 julkaistu Jelly Bean esimerkiksi muistinhallinnassa ja akkukestossa.
Asus on luvannut päivittää Padfoneen uuden Android 4.4 KitKat -version syksyyn mennessä ja tuoda samalla puhelimeen myös oman Zen-käyttöliittymänsä. Päivityksen laadusta on tässä vaiheessa vaikea sanoa mitään varmaa, mutta jokainen voi itse tutustua uuteen käyttöliittymään alta löytyvältä esittelyvideolta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
http://www.youtube.com/watch?v=niWK2U71t28
Pientä toivoa paremmasta on varmasti ilmassa, sillä Zen-käyttöliittymä oli esillä jo tämän vuoden Mobil World Congressissa, jossa se sai varovaisen myönteisen vastaanoton. Riippuu kuitenkin kuluttajasta jaksaako odottaa päivitystä syksyyn, samalla kun monet muut valmistajat tarjoavat tälläkin hetkellä viimeisen Android-version omaavia puhelimia. Pitkät odotusajat herättävät myös huolen siitä, kuinka aktiivisesti puhelimen ohjelmistoa tullaan jatkossa päivittämään.
Jos vanhaa ohjelmistoversiota ei koe ongelmana, on uusi Padfone käyttöliittymän osalta mukavan lähellä perus-Androidia. Asuksen tekemät muutokset ovat pääasiassa pieniä ja monilta osin kosmeettisia. Ikävänä puolena puhelimeen on tosin lisätty monia valmistajan omia sovelluksia, joiden tarpeellisuus on kyseenalaista. Ongelma on sama kuin esimerkiksi Samsungin Galaxy-puhelimissa ja olisikin toivottavaa, että sovellukset voisi vapaavalintaisesti ladata Googlen Play-kaupasta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Valmissovellusten lisäksi erityisesti suomalaisia ärsyttävä tekijä on käyttöliittymän huono kieliasu. Lievimmillään ongelmat koskevat käännösten epäloogisuutta, mutta pahimmillaan tekstit ja kuvakkeet menevät toistensa päälle. Ongelmaan auttaa jonkin verran puhelimen käyttö PadSation-näytössä, jolloin suomen kielen pitkät sanat saavat lisätilaa. Tästä huolimatta olisi toivottavaa, että Padfone saisi tulevaisuudessa erillisen kieliasua hiovan päivityksen.
Kiitettävää kuvanlaatua
Kamera oli ennakkoon se osa-alue, jossa Asuksen saattoi kuvitella jäävän eniten suuremmista puhelinvalmistajista jälkeen. Teknisesti kamerassa onkin edeltäjänsä tavoin 13 megapikseliä f/2.0-aukkosuhteella, mutta kameran ohjelmistoa on hiottu kovalla kädellä.
Asuksen omien sanojen mukaan puhelimen uusi PixelMaster-tekniikka tuottaa kameran kennoon jopa 400 prosenttia enemmän valoa, minkä lisäksi uudistunut kameraohjelmisto parantaa käytettävyyttä. Mainospuheissa saattaakin olla perää, sillä kameran käyttö ja yleinen suoriutuminen yllättävät positiivisesti.
Parhaiten uuden Padfonen kamera pääsee oikeuksiinsa päivänvalossa, jossa kuvanlaatu kilpailee muiden lippulaivapuhelimien ja halvimpien digikameroiden kanssa. Hyvässä valaistuksessa kuvien värit toistuvat kiitettävästi ja rakeisuus on kohtuu vähäistä. Kameran lievä epätarkkuus tosin korostuu kuvia rajatessa ja suuremmassa koossa tulostettaessa.
Valon määrän vähentyessä tulevat myös uuden Padfonen rajoitukset nopeasti esille. Päiväkuvissa matalaksi jäävä rakeisuus korostuu sitä enemmän, mitä pimeämmässä kuva on otettu. Lisäksi myös väritoisto menettää osan luonnollisuudestaan, mutta lopputulos voisi olla huonompikin. Ongelmistaan huolimatta hämäräkuvat kelpaavat monesti esimerkiksi Facebook-materiaaliksi, vaikkei niitä valokuva-albumiin kannatakaan teettää.
Kokonaisuutena kameran mahdollisuudet ja rajoitukset ovat älypuhelimille tyypillisiä. Uusi Padfone ei haasta kamerallaan Nokian 41 megapikselin PureView-puhelimia, mutta tämä ei varmasti ole ollut tavoitteenakaan. Sen sijaan uusi Padfone sopii erittäin hyvin joka päiväiseen ”kuvien räpsimiseen” ja mukavien muistojen taltiointiin.
Virta vähissä?
Mitä akkukestoon tulee, on se yksi harvoista osa-alueista, joissa uusi Fonepad tuottaa lievän pettymyksen. Akkukesto ei ole varsinaisesti huono, mutta monien muiden älypuhelinten tapaan saa laturin kaivaa esiin päivittäin.
Akku on puhelimen unibody-rakenteesta johtuen kiinteä ja kapasiteetiltaan 2 400 mAh. Asus itse ilmoittaa puheajaksi 19 tuntia ja valmiusajaksi 410 tuntia, ja näiden tietojen valossa akkukesto sijoittuu älypuhelinten alempaan keskikastiin. Toisaalta puhelimen voi asettaa erilliseen virransäästötilaan, mikä pidentää akkukestoa huomattavasti.
Itse en pystynyt vertailemaan uuden Padfonen akkukestoa suoraan kilpailijoiden lippulaivamalleihin, mutta ruotsalainen Mobil-julkaisu on tehnyt oman videotestinsä tämän hetken huippupuhelimille. Testitulokset näkyvät alla, mutta niitä tarkastellessa on hyvä ottaa huomioon, että akkukesto saattaa suurestikin vaihdella eri käyttötarkoituksesta riippuen. Tästä esimerkkinä samojen mallien akkukesto puheaikoina ilmoitettuna.
Yhteenveto: positiivinen jälkimaku
Huolimatta kilpailijoita lyhyemmästä akkukestosta ja vanhentuneesta käyttöjärjestelmästä, jäi Fonepadistä käteen ehdottoman hyvä jälkimaku. Asus on onnistunut välttämään kaikki puhelinten perinteiset sudenkuopat ja kerää pisteet niin muotoilussa kuin tekniikassakin. Myöhemmin tänä vuonna tuleva Zen-päivitys tulee pitkälti ratkaisemaan kuinka hyvä puhelin uudesta Padfonesta lopulta kehkeytyy, mutta potentiaalia on olemassa.
Jos harkitset uuden lippulaivapuhelimen ostoa ja olet valmis odottamaan ohjelmiston päivittymistä, on uusi Padfone selvästi varteenotettava vaihtoehto. Puhelin loistaa etenkin laatutuntumassa, minkä lisäksi hinnoittelu on positiivinen yllätys. Halvimmillaan puhelimen voi löytää tällä hetkellä reilulla 400 eurolla, mikä on erittäin kilpailukykyinen hinta ottaen huomioon, että monien muiden lippulaivamallien hinnat pyörivät yli 600 eurossa.
Asus on joutunut uuden Padfonensa kanssa tiukkaan markkinatilanteeseen ja on päivänselvää, ettei Padfonen takana ole samanlaista markkinointikoneistoa, mitä esimerkiksi Applella tai Samsungilla on käytössään. Mainosten suuri määrä ei kuitenkaan tee puhelimesta yhtään parempaa ja Asus erottuukin markkinoiden massasta positiivisella tavalla. Uusi Padfone kulkee matkapuhelinmarkkinoilla selvästi omaa tietään ja huolimatta rajoitetuista resursseista ja lyhyestä historiasta matkapuhelinalalla, onnistuu Asus yllättämään tavalla, jota harva osasi odottaa.
Hyvää:
- Hyvä laatutuntuma ja onnistunut muotoilu
- Useat pienet parannukset, kuten microSD-korttipaikka
- Hyvä kamera varsinkin valoisissa olosuhteissa
Huonoa:
- Vanha Android-versio ja esiasennetut sovellukset
- Akkukesto älypuhelinten huonompaa keskitasoa
Galleria
Klikkaa kuvat suuremmiksi.
—
Lue myös PadStation-arvostelumme!
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »