Alle kymmenen tuuman tablettien suosio on noussut viime vuosina selvästi. Varsinkin 7-8 tuuman kokoluokka on kerännyt suosiota ja tähän kategoriaan tähtää myös Asuksen uusi Fonepad 7.
Uudistuksia parempaan ja huonompaan
Fonepad 7 on sarjassaan toisen sukupolven tabletti ja uudistuksia aiempaan on tullut reippaasti. Positiivisiin muutoksiin lukeutuu tehokkaampi suoritin, päivitetty Android 4.3 -käyttäjärjestelmä ja paranneltu kamera. Kolikon kääntöpuolella taas on akun laskenut kapasiteetti ja kokonaan muoviseksi muuttunut rakenne.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Uuden Fonepadin suurin synti on todennäköisesti juuri muovinen ulkokuori. Ei sillä, etteikö muovi olisi hyväksyttävä materiaali, tai tässä hintaluokassa jopa ensisijainen valinta, mutta Asuksen tapa käyttää muovia tuottaa Fonepad 7:n kohdalla pettymyksen.
Muovipinnassa eniten harmia aiheuttaa pinnan kiiltävyys. Suoraan pakkauksesta otettaessa Fonepad 7 näyttää hyvältä, mutta vetää nopeasti sormenjälkiä puoleensa. Laitteen saa toki pyyhittyä, mutta tilanne on nopeasti entisensä. Lisäksi kiiltävä pinta paljastaa helposti pienimmätkin naarmut ja laite tuntuu myös melko liukkaalta kädessä. Ostajalle, joka haluaa siistin ja pitkäikäisen tabletin, ei Fonepad 7 näistä syistä tunnu oikealta vaihtoehdolta.
Kakkosvaihtoehto?
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Fonepadia on vaikea kuvitella perheen ykköstabletiksi, ainakin jos tabletti on aktiivisessa käytössä. Kyse ei ole siitä, että Fonepad 7 toimisi erityisen huonosti, sillä jopa liukkaan muovikuoren kanssa oppii elämään. Ongelma on lähinnä siinä, ettei laitteessa ole tehty tarpeeksi erottaakseen sen massasta. Sekä teknisiltä tiedoiltaan, että käyttöliittymän osalta kyse on erittäin keskinkertaisesta ja jopa vanhentuneesta laitteesta.
Huolimatta siitä, ettei Asus varsinaisesti haasta kilpailijoita Fonepad 7:llä, ei kyse ole väliinputoajastakaan. Erityisesti niille, joilta löytyy kotoa jo yksi ”kunnon tabletti”, voi Fonepadista saada hyvän kakkostabletin esimerkiksi työpaikalle tai mökille. Myös matkustaessa Fonepad on houkutteleva vaihtoehto, sillä tabletilla voi soittaa puheluita. Ei sillä, että tabletti korvalla haluaisi kävellä kaupungin keskustassa, mutta hätätapauksissa se ajaa asiansa.
Monet kilpailijat
Minitabletteja on julkaistu monilta eri tahoilta, eikä Fonepad ole yksin markkinoilla. Yksi suurimmista haastajista löytyy hieman yllättäen Asuksen omasta leiristä, sillä Asuksen valmistama ja Googlen nimen alla julkaistu Nexus 7 on Fonepadille erittäin varteenotettava vaihtoehto. Fonepad 7:n eduksi on luettava ylimääräinen microSD-korttipaikka, mutta etenkin teknisesti Nexus 7 tuntuu ottavan yliotteen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kilpailijoihin nähden suurimmaksi heikkoudeksi muodostuu näyttö ja sen tarkkuus. Asus on päätynyt käyttämään pitkälti samanlaista IPS LCD -näyttöä kuin edellisenkin sukupolven Fonepadissä. Tämän voi lukea puutteeksi, sillä varsinkin näytön tarkkuudessa kilpailijat ovat ajaneet selvästi ohi. Siinä missä Fonepad 7:n näytön tarkkuus on 216 pikseliä tuumaa kohti, ovat monet kilpailijat laittaneet tabletteihinsa yli 300 pikseliin tuumaa kohti yltäviä näyttöjä. Näitä ovat esimerkiksi Apple iPad mini ja Nexus 7.
Teknisesti Fonepad 7 ei jää jälkeen pelkästään näytössä, vaan myös RAM-muistia on laitettu verrattain niukasti. Yhden gigatavun RAM-muisti jättääkin toivomisen varaa, sillä esimerkiksi Nexus 7:ssä muistia on tuplasti. Osaksi kenties alhaisesta näytön resoluutiosta johtuen RAM-muistin määrää ei kuitenkaan käytössä huomaa ja Fonepad 7:ssä ei esiintynyt erityistä hidastelua testijakson aikana. Tämä on tervetullut parannus edellisen sukupolven malliin verrattuna.
Yhteenveto: halpa keskikastilainen
Jos vierelle asettaa Nexus 7:n tai iPad minin, ei Fonepad 7 tunnu ensisijaiselta vaihtoehdolta. Tablettikäytössä laite toimii kohtalaisesti, mutta kilpailijat ovat monessa suhteessa edellä. Toisaalta tablettina esimerkiksi iPad ministä saa maksaa parhaimmillaan noin kaksi kertaa enemmän, joten suora vertailu Fonepadiin ei ole reilua.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yksi asia, joka saattaa nousta keskeiseksi ostopäätöksen kannalta on se, kuinka paljon antaa arvoa mahdollisuudelle soittaa tabletilla puheluita. En usko, että kukaan haluaa Fonepad 7:ää ensisijaiseksi puhelimeksi, sillä tabletin korvalla pitäminen tuntuu yksinkertaisesti typerältä. Toisaalta jos työpaikalle tai mökille haluaa varapuhelimen kelpaa Fonepad tehtävään mainiosti.
Jos halpa seitsemän tuuman tabletti on harkinnassa ja puheluiden soittaminen kiehtoo, ei Fonepad välttämättä ole huono vaihtoehto. Kannattaa kuitenkin huomioida, että Asus on tuomassa kauppoihin jo uusia Fonepad-tabletteja, joten ostopäätöksen lykkääminen voi olla perusteltua. Toisaalta uudet mallit tarkoittavat myös sitä, että Fonepad 7:n voi löytää pian tarjouksesta edulliseen hintaan, jolloin hintalaatusuhde tabletissa on kohdillaan. Varsinkin, jos hakee halvempaa tablettia lyhyemmällä elinkaarella, ei Fonepad 7:ää kannata jättää pois laskuista.
Hyvää:
- Parantaa edellisen sukupolven Fonepad 7:stä ja sisältää monien kaipaaman microSD-korttipaikan
- Mahdollisuus soittaa puheluita niille, jotka sitä tabletilta kaipaavat
Huonoa:
- Teknisesti jäljessä, esimerkiksi näytön tarkkuuden ja RAM-muistin osalta
- Liukkaan oloinen ja sormenjälkiä keräävä muovikuori
- Kilpailijoista etenkin Nexus 7 tarjoaa paremman tablettikokemuksen samassa hintaluokassa
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »