Kevät etenee ja siitä on nyt jo reilut kaksi kuukautta, kun Samsung esitteli uusimman lippulaivaälypuhelimensa Galaxy S5:n. Samsung on tehnyt uutuudessaan hyvin maltillisen kokonaismuutoksen edeltäjäänsä nähden ja erot näkyvät ulkoisesti lähes ainoastaan pienenä designin hienosäätönä. Samsung ei ole lähtenyt muuttamaan hyvää laitetta liikaa. Kuitenkin muutama pieni uusi juttu on tullut lisää, kuten sormenjälkitunnistin ja sykemittari. Eikä tietenkään pidä unohtaa uutta näyttöä, suoritinta tai kameraa.
Samsung Galaxy S5
- Android
- Muovi
- 5,1" Super AMOLED -näyttö
- Sormenjälkilukija edessä
- 16 Mpiks. kamera
- Qualcomm Snapdragon 801 -piiri
- 2800 mAh akku
Näin alkuun tärkeimmät tekniset ominaisuudet Galaxy S5:stä:
- 5,1 tuuman Full HD -kosketusnäyttö, joka on toteutettu Super AMOLED -tekniikalla
- Qualcommin Snapdragon 801 -neliydinsuoritin 2,5 gigahertsin taajuudella
- Käyttöjärjestelmänä Android 4.4 KitKat Samsungin omalla TouchWiz-käyttöliittymällä
- 16 megapikselin takakamera, joka kykenee Ultra HD -videokuvaukseen
- Kahden megapikselin etukamera
- Kaksi gigatavua RAM-muistia ja 16 tai 32 gigatavua sisäistä tallennustilaa mallista riippuen
- Muistikorttipaikka, joka tukee muistikortteja 128 gigatavuun asti
- Akun koko 2 800 milliampeerituntia
- IP67-serfikaatti, joka tarkoittaa, että Galaxy S5 on vesi- ja pölytiivis
- Sormenjälkitunnistin ja sykemittari
- Mitat 142 x 72,5 x 8,1 millimetriä
- Paino 145 grammaa
- Hinnat alkaen 650 eurosta
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Design
Samsung jatkaa Galaxy S5:ssäkin tutulla linjalla muotoilun suhteen eikä ole lähtenyt muuttamaan muovista olemusta mihinkään. Hieman halvanoloinen muovi ei ole mielestäni kovin suotavaa yli 600 euron hintaisissa laitteissa ja tällä osa-alueella Galaxy S5 häviääkin selvästi muun muassa HTC:lle tai Sonylle laatutuntumassa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kuitenkin Galaxy S5:n takakansi on muuttunut edeltäjästään. Nyt takakantta koristaa pistemäinen tekstuuri. Hienolta nimeltään takakannen materiaali on Polycarbonate Glass Fibre, joka on jonkin sortin polykarbonaattia eli kuitenkin muovia. Takakannet eroavat toisistaan eri värivaihtoehdoissa. Samsung kertoo, että mitä tummempi väri, sitä pehmeämpi pinta. Takakannessa on siis käytetty vaihtelevasti grippiä, jota löytyy enemmän tummista värivaihtoehdoista. Testissämme ollut valkoinen värivaihtoehto omaa grippiä vähiten, koska valkoinen väri on altis lialle ja gripin lisääntyessä myös lian määrä olisi kasvanut.
Testissämme ollut valkoinen värivaihtoehto olikin melko liukaspintainen. Sininen ja musta Galaxy S5 omaavat pehmeimmän pinnan ja toiseksi pehmein on kultaisessa värivaihtoehdossa. Ero pinnoissa on selkeästi huomattavissa, kun malleja vertaillaan vierekkäin.
Samsung Galaxy S5 istuu mukavasti käteen ja vaikka 5,1 tuuman kosketusnäyttö onkin iso, niin melko hyvin sen käyttö onnistuu yhdelläkin kädellä. Samsung ei ole muuttanut designiaan pitkään aikaan, mutta yksi vahva puoli sen laitteissa on, että myös kalliimpien älypuhelinten takakansi lähtee irti, joten akku on vaihdettavissa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Samsung Galaxy S5 on vesi- ja pölytiivis, joten sen kanssa ei haittaa, vaikka menisi vahingossa uimaankin tai se tippuisi pieneen lätäkköön. Samsung lupaa, että Galaxy S5 kestää vettä puolen tunnin ajan maksimissaan metrin syvyydessä. Yksi pieni ongelma kuitenkin ilmeni, kun Galaxy S5:n kasteli: sen pääkaiutin rätisee hieman märkänä, mutta ongelma poistuu, kun laite taas kuivuu kunnolla. Kuitenkaan puheluissa käytettävässä kaiuttimessa en huomannut samaa ongelmaa.
Lisäksi vedenkestävyyden myötä pieni ongelma käytettävyyden kannalta on Micro-USB-liitännän luukku. Kun käytännössä joka päivä laitetta joutuu lataamaan, ärsyttää luukun jatkuva availu. Kuitenkin tähänkin tottuu melko nopeasti eikä se loppujen lopuksi ole suuri vaiva, kun vedenkestävyys on kuitenkin miellyttävä lisä.
Monissa Android-laitteista on nykyään LED-ilmoitusvalo näytön yläpuolella, eikä Samsung Galaxy S5 ole tästä poikkeus. Pieni, mutta erittäin kätevä ilmoitusvalo näyttää, jos puhelimeen on tullut viestejä, puheluita tai sähköposteja. Eri väreillä se kertoo, millainen ilmoitus on kyseessä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Galaxy S5:n painikkeet löytyvät laitteen oikeasta ja vasemmasta reunasta. Mielestäni fyysiset painikkeet ovat sijoitettu melko huonosti, koska lukitusnäppäin on turhan korkealla ja käden asentoa pitää muuttaa, jotta näppäintä voi mukavasti painaa. Äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet löytyvät taasen Galaxy S5:n vasemmasta reunasta. Niidenkin sijoittelu on hieman heikonlainen, koska niidenkään painaminen ei onnistu ilman käden asennon muuttamista.
Galaxy S5:n näytön alapuolelta löytyvät tutut koti-, takaisin- ja moniajonäppäimet. Kotinäppäin on toteutettu fyysisenä näppäimenä ja kaksi muuta kapasitiivisina kosketusnäppäiminä. Kotinäppäimessä on myös sormenjälkitunnistin.
Kokonaisuudessaan Galaxy S5 on suhteellisen jämäkkää tekoa, mutta muovisuus sekä myös irroitettava takakuori vievät hieman jämäkkyyttä. Laite natisee jonkin verran, kun sitä vääntelee. Natinaa ei kuitenkaan ole mahdottomasti ja sitä esiintyy ainoastaan erityisesti väänneltäessä tai paineltaessa.
Nopeampaa USB 3.0 -standardia tukeva liitäntä on myös miellyttävä lisä ja sen avulla lataus sekä tiedostojen siirtelyt voivat onnistua nopeammin. Kuitenkaan en tajua, minkä takia Samsung ei tuo USB 3.0 -kaapelia paketissa mukana, vaan käyttäjä saa tyytyä normaaliin USB 2.0:n mukaiseen piuhaan.
Näyttö
Samsung käyttää kalliimmissa puhelimissaan yleisesti Super AMOLED -näyttötekniikkaa, joka takaa hyvät katselukulmat ja syvät sävyt ja musta on oikeasti mustaa. Galaxy S5:n 5,1 tuuman näyttö tuottaa erittäin terävän kuvan, kun pikselitiheys nousee todella hyvään 432 pikseliin tuumaa kohti.
Yleensä AMOLED-näyttöjen ongelmana on ollut niiden kirkkaus, mutta Galaxy S5:n osalta ei voi sanoa samaa. Sen kirkkaus on hyvä ja kirkkaassa ulkoilmassakin automaattisen korkean kirkkauden tilan ansiosta ei ongelmia tule luettavuudessa. Niin kuin jo todettiinkin, AMOLED-näyttö tuottaa värit todella syvinä. Välillä näyttö ylisaturoi kuvia ja värit eivät enää ole niin luonnollisia. Kuitenkin kokonaisuudessaan Galaxy S5:n näyttö on todella hyvä.
Näyttö reagoi myös kosketukseen hyvin eikä ongelmia tullut testijakson aikana. Märkänä näyttö ei luonnollisesti toimi, joten vedenalainen käyttö ei Galaxy S5:llä onnistu. Myöskään laitteessa ei ole kamerapainiketta, joten kuviakaan ei voi vede nalla ottaa toisin kuin muun muassa Sonyn puhelimilla.
Käyttö
Parin viikon testijakson aikana kertaalleen Galaxy S5 jäätyi täysin ja jouduin ottamaan akun irti, jotta laite toimisi taas normaalisti. Muuten suurempia ongelmia ei eteen tullut.
Galaxy S5:n käyttöjärjestelmänä toimii Android 4.4 KitKat, jonka päälle Samsung on totuttuun tapaan asettanut oman TouchWiz-käyttöliittymänsä.
Uusimman TouchWizin myötä käyttöjärjestelmän ilme on muuttunut pyöreämpään ja tasaisempaan suuntaan. Samsung on myös poistanut sovellusvalikon vierestä valikon piensovelluksille. Nykyisin piensovellukset asetetaan aloitusnäytöille suoraan aloitusnäyttöjen kautta. Tämä on mielestäni ihan hyvä muutos ja samalla sulavoittaa hieman käyttöä.
Samsungin oma TouchWiz-käyttöliittymä eroaa melko paljon puhtaasta Androidista. On pitkälti kunkin oma mielipide kummasta tykkää, mutta tällä tavalla Samsung, ja myös monet muut valmistajat, pyrkivät erottautumaan Android-markkinoilla. Mielestäni uusin TouchWiz-käyttöliittymä on miellyttävä muutos ja se hieman yksinkertaistaa käyttöliittymää verrattuna aikaisempiin.
Käyttöjärjestelmä on kokonaisuudessaan melko sulava. Galaxy S5:stä löytyy Qualcommin Snapdragon 801 -suoritin, josta löytyy tehoa todella paljon eikä ongelmia normaalissa käytössä tule. Laite ei jämähdellyt juuri lainkaan, mutta yleisesti käyttösulavuudessa on hieman parantamisen varaa – niin kuin myös aikaisemmissa Samsungin lippulaivaälypuhelimissa. Nimittäin yli 600 euron hintaiselta laitteelta ei sovi odottaa lähes yhtään tökkimistä. Yleisesti Galaxy S5 on kuitenkin sulava, mutta ajoittain hidastelua on havaittavissa niin peruskäyttöliittymässä kuin internet-selaimessakin.
Samsung on tuonut rutkasti omia sovelluksiaan Galaxy S5:een, josta kuitenkin suurin osa jäi vain kertakokeiluun. Normaalin selaimen sijaan itse käytin laitteella pääasiassa Googlen Chrome-selainta. Monien sovelluksien kirjosta kuitenkin aktiiviselle käytölle jäi S Health. Sen askelmittaria käytin lähes koko testijakson ja lisäksi aina välillä sykemittarilla testailin sykettä. Sykkeen mittaaminen oli kuitenkin pääasiassa vain testausta enkä käyttänyt sitä seuratakseni esimerkiksi urheilusuorituksia. Sykemittarin todellinen hyödyllisyys on kyseenalaista.
Galaxy S5:n askelmittarilla voi seurata päivän kävelymäärää ja vuorokauden päätyttyä se automaattisesti nollaa mittarin. Askelmittari on kuitenkin hyvin epämääräinen loppujen lopuksi, koska se ottaa pienetkin tärähdykset askeleiksi. Välillä jopa tekstiviestiä kirjoittaessa Galaxy S5 huomioi tärähdykset askeleiksi. Myös pyörällä ajaessa askelia tuli jatkuvasti, joka ei kuitenkaan toisaalta haittaa, koska urheilua se on sekin, mutta tarkkaa tulosta askeleista tietenkään tällä tavalla mitattuna ei voi saada.
Samsungilla on myös oma sovelluskauppa, jonka nimi on Samsung Apps. Sen kautta voi saada jotain etuja ja muun muassa Wall Street Journalin saa käyttöönsä ilmaiseksi. Myös Dropboxista saa 50 gigatavua ilmaista tallennustilaa. Muita sovelluksia ovat myös muun muassa EndoMondo Sports Tracker, F-Securen tietoturvasovellus ja monia muita urheiluun liittyviä sovelluksia.
Akunkesto Samsung Galaxy S5:ssä on hyvällä tasolla. 2 800 milliampeeritunnin akku antaa potkua hyvin toisellekin käyttöpäivälle, mutta toisena päivänä täytyi jo varautua lataamaan laite kesken päivän. Yleisesti päivän päätteeksi laitoin Galaxy S5:n lataukseen, koska akun varausta oli jäljella 30-50 prosentin verran. Kuitenkin akunkesto on hyvällä mallilla ja ainakaan huonoksi sitä ei voi moittia verrattuna muihin nykyälypuhelimiin.
Kokonaisuudessaan Galaxy S5 toimii hyvin ja pääasiassa moitteetta. Se on todella nopea ja sen näyttö on myös todella hyvä. Se toimii sulavasti lähes joka asiassa ja se toimii niin kuin pitääkin.
Sormenjälkitunnistin, sykemittari ja muut uudet jutut
Samsung on tuonut uutena juttuna Galaxy S5:een sormenjälkitunnistimen. Tunnistin toimii pyyhkäisyliikkeellä eikä niin kuin Applen iPhone 5s:n sormenjälkitunnistin, johon sormi pitää ainoastaan asettaa paikoilleen. Galaxy S5:n sormenjälkitunnistimesta jäi hyvin ristiriitaiset tunnelmat. Se voisi olla todella hyvä ja kätevä ominaisuus, jos vain toimisi moitteetta
Ulkomaisissa medioissa sormenjälkitunnistin ehdittiin jo lytätä ja väitettiin, ettei sitä pysty käyttämään yhdellä kädellä – eikä pystykään, jos sen tekee oikeaoppisesti. Itse opetin Galaxy S5:lle peukalon sormenjälkeni hieman sivuttain, jotta pyyhkäisyliikkeen voi tehdä yhdellä kädellä. Se toimi, mutta kuitenkin tunnistuksen varmuus putosi hieman. Pienen opettelun jälkeen tunnistinta oppi pyyhkimään oikealla tavalla, jolla virheiden määrä väheni. Välillä kuitenkin joutui antamaan sormenjälkensä pahimmassa tapauksessa yli viisikin kertaa, jolloin Galaxy S5 pyytää vaihtoehtoista salasanaa. Noin karkeasti arvioituna pienen käytön jälkeen noin puolet pyyhkäisyistä onnistuu, joka ei kuitenkaan kuulosta kovin mairittelevalta verrattuna iPhonen sormenjälkitunnistuksen toimivuuteen.
Samsungin sormenjälkitunnistimen etu Applen tunnistimeen verrattuna on sen käytön laajuus tällä hetkellä. Siinä missä Applella sormenjäljellä voi avata puhelimensa ja käyttää sitä salasanana App Storessa ja muissa sisältökaupoissa, voi Samsungin tunnistimella varmentaa PayPal-maksuja. Se helpottaa huomattavasti PayPalin käyttöä. Lisäksi Samsung on avannut sormenjälkitunnistimen käyttömahdollisuuden muillekin kehittäjille, joten lähitulevaisuudessa sormenjäljellä voitaneen korvata laajemminkin kirjautumistietojen näpyttelyä.
Sykemittari on toinen täysin uusi juttu Galaxy S5:ssä. Kameran alapuolella oleva tunnistin mittaa sykkeen, mutta senkin osalta löytyy muutama ongelma. Kun on rauhassa ja hiljaa, syke näyttää lähes oikeaa. Mittasin sykkeen ensin Galaxy S5:llä ja sen jälkeen verenpainemittarilla ja tulokset olivat lähes samat. Galaxy S5:n tulos heitti neljällä lyönnillä, jos ajattelee, että verenpainemittari on oikeassa.
Kokonaisuudessaan kuitenkin sykemittari toimii kohtuullisesti. Jos mittauksen aikana puhuu tai liikkuu, tulos on samantien virheellinen. Kun puhuin ja mittasin sykettä, näytti laite sykkeekseni 108. Kun olin hiljaa, sykkeeni oli vain 72. Todellisuudessa ero ei ole näin suuri. Välillä mitattaessa tuli myös ongelmia, kun Galaxy S5 ei antanut lainkaan tulosta. Myös muutamat kaverini kokeilivat sykkeen mittaamista ja saivat vasta parin kokeilukerran jälkeen tuloksia aikaan.
Samsung on tuonut Galaxy S5:een uutuutena myös erittäin tehokkaan virransäästötilan, jonka tarkoituksena on säästää pienikin varaustaso todella pitkään. Samsung lupaa, että 10 prosentilla akkua voi selvitä vielä vuorokauden, jos on erittäin tehokas virransäästötila on päällä. Tällöin laitteen näyttö muuttuu mustavalkoiseksi ja turhat yhteydet poistetaan käytöstä ja mobiilidatakin on päällä ainoastaan, kun näyttö on päällä. Aivan Samsungin lupauksiin en ainakaan itse kokeiltaessa päässyt. Kuitenkin tavallista paremmin tila säästää akkua ja se on eittämättä kätevä ominaisuus esimerkiksi laskettelupäivänä tai vaellusreissulla.
Kamera
Galaxy S5:ssä on 16 megapikselin takakamera ja edessä kahden megapikselin kamera. Kamera tuottaa pääasiassa hyvälaatuisia kuvia, mutta hämärässä se yhä häviää kilpailijoilleen. Myös todella kirkkaissa olosuhteissa Galaxy S5:n kamera polttaa helposti kirkkaat alueet puhki.
Samsung on tuonut kamerasovellukseen monenlaisia ominaisuuksia, joista hidastusvideo on yksi mielenkiintoisimmista. Se hidastaa videon käyttäjälle mieluiseen vauhtiin ja vaihtoehtoja ovat 1/2-, 1/4- ja 1/8-hidastus. Toiminto tuottaa yllättävän sulavan ja hyvälaatuisen hidastetun videokuvan. Myös korkeamman tarkkuuden Ultra HD -videotallennus Galaxy S5:llä onnistuu, mutta hidastusvideota voi ottaa maksimissaan 720p-tarkkuudella.
Kamerasovellus on kohtuullinen ja se tarjoaa useita erilaisia tiloja, joilla kuvaaminen on tehty helpommaksi. Jonkin verran manuaalisiakin asetuksia sovelluksesta löytyy.
Alta voit katsoa esimerkkikuvia ja vertailukohtana on tällä kertää LG G2.
Lyhyt vertailu LG G2:een
Sekä Samsung Galaxy S5 että LG G2 ovat tällä hetkellä yhtiöiden lippulaivaälypuhelimia. Jo pian on kuitenkin luvassa huhujen mukaan LG G3, joka lähtee sitten kilpailemaan tosissaan Samsung Galaxy S5:n kanssa.
Erikoisinta puhelimien erossa on niiden koko. Vaikka LG G2:stä löytyy suurempi näyttö, ovat sen fyysiset mitat pienemmät: se on sekä hieman kapeampi että lyhyempi. Kuitenkin Galaxy S5 on aavistuksen verran ohuempi kuin LG G2.
Kummastakin laitteesta löytyy Android 4.4 KitKat valmistajan omilla höysteillä.
LG G2:n näyttö on toteutettu True IPS LCD -tekniikalla toisin kuin Galaxy S5:n näyttö on Super AMOLED -tekniikkaa. Tämä on pitkälti mielipidekysymys kummasta käyttäjä pitää enemmän, mutta kummastakin laitteesta löytyy joka tapauksessa todella hyvä näyttö.
Normaalissa käytössä ei ole havaittavaa eroa, vaikka Galaxy S5:ssä on astetta tuoreempi ja tehokkaampi suoritin: G2:ssa on Snapdragon 800 ja Galaxy S5:ssä Snapdragon 801. AnTuTu Benchmarkissa LG G2 sai reilut 32 000 pistettä, kun Galaxy S5 paukautti hieman yli 35 000 pisteen, joten teoreettinen ero nopeudessa on, mutta normaalissa käytössä sitä ei huomaa.
Kameroiden osalta laitteet ovat myös hieman erilaiset. LG on tuonut G2:een 13 megapikselin kameran optisella kuvanvakaimella ja Galaxy S5:stä löytyy 16 megapikselin kamera ilman optista kuvanvakainta. Kummatkin ovat todella hyviä kameroita, mutta hämärässä LG G2 vie helposti voiton.
Tietysti hinta on yksi suurimmista eroista laitteiden välillä. Kun Galaxy S5:stä joutuu maksamaan tällä hetkellä yli 650 euroa, lähtee LG G2 kaupasta jo alta 400 euron.
Yhteenveto
Samssung Galaxy S5 on hyvä älypuhelin ja yksi parhaimmista markkinoilla. Kuitenkin muutokset Galaxy S4:ään ovat hyvin pienet. Eroja löytyy, mutta on aika vaikeaa suositella puhelimen päivittämistä Galaxy S4:stä Galaxy S5:een – tärkeissä asioissa parannukset ovat marginaalisia ja uudet jutut, kuten sormenjälkilukija ja sykemittari, eivät ole riittävän helppokäyttöisiä ja tärkeitä. Samsung Galaxy S III:n päivittämistä uusimpaan on taas jo huomattavasti helpompi suositella, jos Samsungissa haluaa pysytellä.
Kenelle tätä voi sitten suositella? Galaxy S5:tä voi kenties suositella uusimmat herkut haluavalle huippupuhelimen hankkijalle, joka ei kuitenkaan ole kenties niin kiinnostunut laitteen ulkoisesta designista – se ei nimittäin lukeudu Galaxy S5:n vahvuuksiin vertailussa.
Kyseessä on hyvä huippupuhelin, mutta kaupasta saa käytännössä vastaavia laitteita halvemmalla.
Jos harkitsee Samsung Galaxy S5:n ostoa, kannattaa katsoa myös kilpailijoiden vaihtoehdot. Android-laitteissa on todellisuudessa laaja tarjonta myös Suomessa, vaikka operaattoreiden markkinointi toista antaa olettaa. Kilpailevat laitteet, kuten HTC One (M8) ja Sony Xperia Z2 kannattaa tarkistaa ennen ostoa – tosin jälkimmäinen on vasta tulossa pian myyntiin.
Jos taas ei ole aivan pakko saada aivan uusinta uutta, suosittelen myös selvästi edullisempien LG G2:n ja Googlen Nexus 5:n harkintaa ennen kuin tekee ostopäätöksen. Nämä laitteet lähtevät kuitenkin 200-300 euroa halvemmalla ja normaalille kuluttajalle ero ominaisuuksissa ei ole kovin suuri.
Kokonaisuudessaan Galaxy S5 on siis hyvä laite, paras mitä Samsungilta on tullut, mutta riittääkö se kuitenkaan vastaamaan odotuksia?
Hyvää:
- Näyttö
- Yleinen nopeus ja sulavuus
- Akkukesto
- Vedenkestävyys
- Uusin Android 4.4 KitKat
Huonoa:
- Kallis, myös verrattuna Galaxy S4:ään
- TouchWiz-käyttöliittymä, joka ei ole lainkaan yhtä sulava kuin puhdas Android
- Laitteen rakenne on halvanoloinen
- Pieni muutos verrattuna edelliseen sukupolveen
- Kaiuttimen rätinä kosteana
- Suuri määrä lähes turhia Samsungin sovelluksia valmiina
P.S. Jos jotain kysyttävää on Galaxy S5:een liittyen, voi kysymyksiä esittää alla kommenttiosiossa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »