Applen ja Samsungin välisessä patenttisodassa yksi taistelukierros on jälleen saatu päätökseen, kun yhdysvaltalaisoikeusistun antoi päätöksensä toisessa Applen ja Samsungin varsinaisessa patenttioikeudenkäynnissä.
Apple haki 2,2 miljardin korvauksia Samsungilta patenttiensa väärinkäytöstä, mutta valamiehistö langetti Samsungin maksettavaksi vain 119 625 000 dollarin korvaukset. Samassa oikeudenkäynnissä myös Samsung haki Applelta merkittävästi pienempiä miljoonatason korvauksia, joista oikeus langetti Applen lopulta maksamaan vain 158 400 dollaria.
Uusi juttu on jatkoa aiemmalle, jossa Samsung lopulta tuomittiin maksamaan Applelle reilun 900 miljoonan dollarin korvaukset aiemmista patenttirikkomuksistaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Apple haki korvauksia kaikkiaan viidestä patentista, mutta valamiehien mukaan Samsung rikkoi näistä vain kahta. Jutussa tuomarina toiminut Lucy Koh lisäsi mukaan vielä kolmannen patentin. Kahden patentin osalta Samsung pääsi siis pälkähästä. Samsungin nähtiin rikkoneen tietotyyppien havainnointiin liittyvää patenttia sekä osittain Applen kuuluisaa ”liu’uta avataksesi” -patenttia. Lisäksi Koh’n mukaan Samsung rikkoi myös tekstinennustuspatenttia. Samsung vapautettiin universaaliin hakuun sekä taustasynkronointiin liittyvien patenttien osalta.
Suurin osa korvauksista, lähes 100 miljoonaa dollaria, määrättiin perustuen tietotyyppien havainnointiin liittyvään patenttiin. Kyse on toiminnallisuudesta, jossa puhelin tunnistaa tekstin seasta esimerkiksi puhelinnumeron ja tekee siitä linkin, jonka avaamalla voi heti aloittaa puhelun soittamisen.
Applen oikeus totesi rikkoneen tahattomasti Samsungin omistamaa patenttia ”digitaalisen kuvan ja puheen tallentamisesta sekä uudelleentuottamisesta”. Patentin alkuperäinen saaja oli Hitachi. Toinen patentti, jonka perusteella Samsung haki onnistumatta korvauksia, liittyi videopuheluihin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tarkka Samsungin maksettavaksi määrättyjen korvausten summa muuttunee vielä, sillä päätöksessä on ilmeisesti tehty virhe: Samsung Galaxy S II:n osalta määrättyjen korvauksien summaksi on kirjattu virheellisesti 0 dollaria. Oikeusjuttu saakin jatkoa heti maanantaina, kun valamiehistö kokoontuu korjaamaan tätä virhettä. Esimerkiksi uudemman Galaxy S III:n osuus koko korvauksista oli 52,4 miljoonaa dollaria, joten yhdellä mallillakin voi olla suuri merkitys korvauksiin.
Lisäksi erittäin todennäköistä on, että molemmat osapuolet tulevat valittamaan päätöksestä ja yrittävät laajentaa sitä jälleen myös uudempiin tuotteisiin. Lisäksi toki yhtiöiden välillä on monia muitakin oikeusprosesseja käynnissä ympäri maailmaa.
Toistaiseksi Apple kommentoi asiaa tyytyväisenä: ”Olemme kiitollisia valamiehistölle ja oikeudelle heidän palvelustaan. Tämänpäiväinen päätös vahvistaa, mitä oikeudet ympäri maailmaa ovat jo päättäneet: Samsung tietoisesti varasti ideamme ja kopioi meidän tuotteemme. Taistelemme puolustaaksemme kovaa työtä, joka menee rakastettujen tuotteidemme kuten iPhonen kehitykseen, jolle työntekijät antavat elämänsä tuotteiden suunnittelemiseksi ja tarjoamiseksi kuluttajille.”
Kokonaisuutena tämänkertaisen oikeusjutun päätös voidaan nähdä voittona niin Applelle kuin Samsungillekin. Apple sai jonkin verran korvauksia, mutta vajaan 120 miljoonan dollarin summa on Applelle lähes yhdentekevä – kuten myös Samsungillekin. Samsung oli voittaja myös siinä mielessä, että korvaukset jäivät kauaksi Applen hakemasta 2,2 miljardista dollarista. Applelle patenttioikeudenkäynneissä Samsungia vastaan ei ole ollut kyse puhtaasti rahasta, vaan Samsungin laittamisesta aisoihin: nykyään Samsungin laitteet eivät enää muistutakaan iPhonea, mitä voitaneen pitää voittona Applelle. Samsung ehti kuitenkin nousta maailman suurimmaksi älypuhelin- ja puhelinvalmistajaksi strategiallaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Samoin Applen todellinen hyökkäysten kohde on ollut laitevalmistajien sijaan Androidin kehittänyt Google. Laitevalmistajien kautta Apple on kuitenkin päässyt asioihin käsiksi helpommin ja maksettaville korvauksille on ollut laskentaperusteita toisin kuin ilmaisen käyttöjärjestelmän tarjoamisen osalta.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »