Nokian ex-toimitusjohtaja Stephen Elop, joka nyt johtaa viime perjantaista alkaen Microsoftin osaksi siirtyneitä Nokian puhelinliiketoimintoja Microsoftin Devices Groupin vetäjänä vastaili tänään Conversations-blogissa halukkaiden kysymyksiin.
Kovin suuria paljastuksia Microsoftin tulevista suunnitelmista Elop ei luonnollisestikaan tehnyt. Poimimme kuitenkin alle viisi mielenkiintoista kysymystä ja Elopin vastausta suomeksi käännettynä sekä kommentoimme vastauksia lyhyesti.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
—
Voitko antaa jotain lisäselvyyttä huhuihin, että Nokia uudelleennimetään Microsoft Mobileksi? Microsoftilla on lisenssi käyttää Nokian brändiä 10 vuotta, mutta se ei tarkoita että sen täytyisi (tai niin asian näen). Mitkä ovat mahdollisuudet Nokian uudelleennimeämisestä, kun yhtiö integroidaan Microsoftiin?
Elopin vastaus: Microsoft Mobile Oy on laillinen rakenne, joka luotiin yhdistymisen toteuttamiseksi. Se ei ole brändi, jonka kuluttajat tulevat näkemään. Nokian brändi on tarjolla Microsoftin käyttöön peruspuhelintuotteissa tietyn ajanjakson ajan, mutta Nokiaa brändinä ei tulla käyttämään pitkään älypuhelimissa. Työ on käynnissä jatkossa käytettävän älypuhelinbrändin valitsemiseksi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kommentti: Todennäköisesti tuleva brändi jo tiedetään tai siitä on ainakin erittäin hyvä käsitys. Vielä ei vain ole oikea aika asian hallituksi julki tuomiseksi. Kenties alkaa näyttää kuitenkin enemmän siltä, että Lumia-nimestä voitaisiin olla luopumassa, sillä muuten todennäköisesti sen varmistamisesta myös jatkoon tuskin olisi suurta haittaa… (satunnainen huomio: Microsoftilla on OneNote, nyt myös OneDrive ja katsokaa paitoja yllä olevassa kuvassa – ei kai vaan Microsoft OnePhone?)
Olet niin kylmä tapoit Nokian …Kiitos sinun, Meego, Symbian, Meltemi haudattu …Kun tajuat sen, se palaa mieleen kummittelemaan
Elopin vastaus: Kiitos, tiedän, että tiettyihin koviin päätöksiin, joita jouduimme tekemään, liittyy paljon tunnetta. Takaisinpäin ajassa myöhään 2010 ja 2011, harkitsimme tarkasti Nokian sisäisten käyttöjärjestelmähankkeiden tilan. Valitettavasti, emme voineet nähdä tapaa, jolla Symbian olisi voitu tuoda kilpailukykyiselle tasolle esimerkiksi iPhonen kanssa, joka tuli markkinoille KOLME vuotta aiemmin! Ja Meego-hanke oli merkittävästi viivästynyt ja sillä ei ollut lupausta riittävän laajasta tuotevalikoimasta riittävän pian. Meidän piti tehdä pakkopäätös antaaksemme Nokialle mahdollisuuden jälleen kilpailla.
Kommentti: Tämä on kuultu jo aiemminkin ja Symbianin osalta toivottomuus varmasti pitää paikkansakin. Edelleenkin jonkinlainen kysymysmerkki on kuitenkin se, miksi MeeGo-tuotteita olisi saatu niin nihkeästi markkinoille laajempaa määrää. Tosin varsinkin jälkikäteen katsottuna, olisi MeeGolla jatkaminen tarkoittanut saman sovellusongelman kohtaamista, mikä on jarruttanut myös Windows Phone -myyntiä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Päivitys kello 22:45: Korjattu edellisen kappaleen viimeisen lauseen virhe.
Herra Elope, etkö ajattele, että palavalta alustalta hyppäämisen päätös oli merkittävästi viivästynyt Nokialla? Ajatteletko, että MSFT pystyy kilpailemaan Androidin kanssa piankaan?
Elopin vastaus: On vaikeaa kommentoida, mitä tapahtui aiemmin, mutta tiedän, että ”palava öljylautta” galvanisoi tuhansien työntekijöiden ajattelun sen huomaamisella, että edessämme oli kriittinen tilanne. Toimme kiireellisyyden organisaatioon ja kuuden kuukauden sisällä tuotimme kaksi ensimmäistä Windows Phone -laitettamme. Tämä oli nopeampaa kuin olimme ikinä tehneet aiemmin ja merkkasi kulttuurimuutoksen alkua.
Kommentti: Elopin aikana Nokian toiminta todellakin muuttui – ja monella tapaa myös parempaan suuntaan. Osaltaan aiemmin laitteiden kehityksen yhteydessä ohjelmistokehitys oli puurouttanut kehitystä. Myös Microsoftia on viime vuosina kritisoitu hitaudesta Windows Phonen kehityksessä, mutta toisaalta sen vauhti on ollut kilpailijoita kovempi – lähtötilanne vuonna 2010 ja 2011 vain oli paljon perässä muista, jotta vasta nyt käyttöjärjestelmästä on Windows Phone 8.1:n myötä tullut ”kokonainen”.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Miltä näyttää Nokia X:n tulevaisuus yritysoston jälkeen?
Elopin vastaus: Microsoft osti peruspuhelinliiketoiminnan, mukaan lukien Nokia X, auttaakseen yhdistämään seuraavat miljardi ihmistä Microsoftin palveluihin. Nokia X käyttää MSFT:n pilveä, ei Googlen. Tämä on loistava mahdollisuus yhdistää uusia asiakkaita Skypeen, outlook.comiin ja Onedriveen ensimmäistä kertaa. Olemme jo nähneet kymmeniä tuhansia uusia MSFT:n palveluiden tilaajia.
Kommentti: Toistaiseksi näyttää siltä, että Microsoftin alla Nokian Android-pohjaisten X-puhelinten tarina jatkuu – ja miksikäs ei, jos ne myyvät. Markkinat saavat päättää tulevaisuudesta.
Hei Stephen, sinua on löyty erittäin härskisti toimistasi, jotka veivät Nokian Microsoftille, sinut on nimitetty troijalaiseksi verkkokeskusteluissa ja -kommenteissa. Otatko tästä mitään huomioon työssäsi/päätöksissäsi?
Elopin vastaus: Tehdyn työn tuloksena olemme nyt tässä, olemme muuntaneet Nokian vahvemmaksi yhtiöksi NSN:n, HEREn ja Advanced Technologiesin koostamana. Samaan aikaan, meidän Devices & Services -liiketoiminnalla on uusi mahdollisuus vahvemman Microsoftin osana. Mitä tulee troijalaishevosjuttuun, olen aina vain työskennellyt puolesta ja Nokian osakkeenomistajien eduksi Nokialla ollessani. Lisäksi, kaikki merkittävät liiketoiminta- ja strategiapäätökset tehtiin Nokian hallituksen, jonka jäsen olin, tuella ja hyväksynnällä.
Kommentti: Eiköhän tästä asiasta ole puhuttu jo ihan tarpeeksi – ja aivan turhaan.
—
Kaikki Elopille esitetyt kysymykset ja vastaukset löytyvät englanniksi Conversations-blogista.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »