Steve Ballmerin halu ostaa Nokia ja kaupan vahva puolustaminen aloittivat hänen lähtölaskentansa pois Microsoftin pääjohtajan pallilta, kertoo Bloomberg Businessweek uudessa Microsoftin muutosta käsittelevässä jutussaan.
”Ballmerin suhteet hallituksen kanssa laskivat pohjiin, kun hän huusi kesäkuun tapaamisessa, että jollei hän saisi tahtoaan läpi, ei hän voisi olla pääjohtaja, kertovat tapaamisesta tietoja saaneet ihmiset”, kirjoittaa Businessweek. Kyse kesäkuun tapaamisessa oli Nokian ostamisesta.
Monet Microsoftin johdosta eivät pitäneet ajatuksesta ostaa Nokian puhelinliiketoiminta. Myös Microsoftin perustaja ja tuolloin hallituksen puheenjohtajana toiminut Bill Gates, joka on myös Ballmerin pitkäaikainen ystävä, ei ollut heti valmis kauppaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Microsoftin ylin johto järjesti Businessweekin Nokia-kaupasta myös kyselyn. Siinä Nokia-kauppaa vastusti myös Microsoftin uudeksi pääjohtajaksi kuukausi sitten kohonnut Satya Nadella. Myöhemmin Nadella muutti kantansa Ballmerin kannoilla kannattamaan kauppaa. Vahvemmin Nokia-kauppaa loppuun asti vastusti entinen Skype-pomo Tony Bates, jonka lähdöstä Microsoftilta kerrottiin aiemmin tällä viikolla.
Äänekkäänä ja voimakkaana tunnettu Ballmer karjui kesäkuun tapaamisessa Businessweekin lähteiden mukaan niin kovin, että ääni kuului huoneesta ulkopuollekin. Hänelle oli kerrottu, että hallitus ei tue kauppaa. Tuolloin pöydällä oli puhelinten lisäksi myös Nokian HERE-karttojen osto, jotka Ballmer olisi halunnut mukaan kauppaan. Myöhemmin Ballmer sai tahtonsa Nokian ostosta läpi ja Microsoftin hallituksenkin 5,44 miljardin euron puhelinliiketoiminta- ja patenttilisensointijärjestelyn taakse, josta tiedotettiin 3. syyskuuta. HERE-kartat Nokia piti itsellään.
Ballmeria satutti ennen kaikkea se, että kaveri Gates ei alun alkaen tukenut häntä, kertovat Businessweekin lähteet. Gatesin näkemyksen mukaan maailman suurimman ohjelmistojen tekijän ei olisi pitänyt tehdä omia mobiililaitteita. Marraskuun yhtiökokouksessa Gates ja Ballmer piti tietojen mukaan erikseen houkutella yhtäaikaisesti lavalle.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ballmerin aseman heikennyttyä Microsoftilla, yllätti ulkomaailman elokuussa täysin tieto hänen eläköitymisestään. Käytännössä Ballmer työnnettiin pois pääjohtajan paikalta osoittamalla tuen puutetta, vaikka virallisesti asiaa ei näin ilmaistukaan.
Microsoftin tämän jälkeen viitisen kuukautta kesänyt johtajavalinta oli myös sekava soppa. Aluksi listatiin yli 100 ehdokasta. Yhdeksi kärkiehdokkaaksi nousi autonvalmistaja Fordin 68-vuotias pääjohtaja Alan Mulally, joka tunnetaan loistavana käänneyhtiöjohtajana. Mulally oli myös Ballmerin suosikki. Lopulta se, yhdistettynä puuttuvaan teknologiaosaamiseen sekä Businessweekin mukaan myös ennen kaikkea Mulallyn isoon egoon – hän ei suostunut normaaliin haastatteluprosessiin – pudottivat hänet pelistä pois.
Ballmer kysyi myös Nokian entiseltä toimitusjohtajalta, Microsoftille siirtymässä olevalta Stephen Elopilta kiinnostusta pääjohtajan paikkaan. Businessweekin mukaan Elop oli huolissaan pääjohtajan toimintavapaudesta ja yleisestä halukkuudesta yhtiössä tehdä todellisia muutoksia hallituksen alla, jossa myös Ballmer ja Gates ovat edelleen mukana.
Loppujen lopuksi Mulallyn pudottua kisasta, Elopin jäätyä sivuun ja esimerkiksi Qualcommin valittua Microsoftillekin kandidaattina olleen Steve Mollenkopfin omaksi uudeksi pääjohtajakseen valikoitui Microsoftin pääjohtajaksi Satya Nadella, joka oli menestyksekkäästi johtanut yhtiön palvelin- ja yritysratkaisuliiketoimintoja.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokia-kaupan ohella Ballmerin viimeisiksi liikkeiksi pääjohtajana jäi organisaation myllääminen täysin uuteen kuosiin. Ballmer muun muassa jakoi markkinointijohdon vastuuta Mark Pennille ja Tami Rellerille, josta nämä eivät pitäneet lainkaan ja uhkasivat, että heistä Ballmerin olisi valittava vain toinen. Tällä viikolla Nadella tekikin muutoksia: Pennistä tuli Microsoftin strategiajohtaja, mikä on nyt uusi tehtävä yhtiössä ja Tami Reller jättää täysin laivan, kuten myös aiemmin mainittu Bates. Uudeksi markkinointipomoksi kohoaa Chris Capossela.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »