LG tuntui pitkään harhailevan pimeässä Android-puhelimiensa kanssa. Huippumallit tarjosivat tarpeettomia kikkoja kuten 3D-kameran samalla, kun kärsivät huonosta akkukestosta ja bugeista. Toissa vuonna palaset loksahtivat kuitenkin kohdalleen L-sarjan kanssa, joka tarjosi hintaluokassaan harvinaisen vahvoja tuotteita. Menestys ei jäänyt huomaamatta LG:ltä, joka sittemmin lanseerasi joukon seuraajia.
Optimus L5 II on välimalli päivitetyssä L-sarjassa ja tarjoaa neljän tuuman näytön 800×480 pikselin tarkkuudella, yhden gigahertsin suorittimen, neljä gigatavua tallennusmuistia, 512 megatavua RAM-muistia ja mikä tärkeintä alle 200 euron hintalapun.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
En ole oikeastaan vielä tottunut ajatukseen, että se mikä tuntui pari vuotta sitten jättipuhelimelta, on nykyään lähinnä minipuhelin. Joka tapauksessa olen sitä mieltä, että Optimus L5 II on pieni, kätevä ja helppokäyttöinen puhelin.
Materiaaleiltaan puhelin on muovinen, mutta LG on melko taitava tuomaan mustaan muoviin hieman luksuksen tuntua. Valitettavasti musta muovi on myös poikkeuksellisen hyvä houkuttelemaan sormenjälkiä itseensä.
Keskihyvä näyttö
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Näyttö on ollut yksi budjettipuhelinten Akilleen kantapäistä ja viime vuoden L-puhelimet tarjosivat kokemuksia, jotka vaihtalivat ihan hyvästä katastrofaaliseen. Optimus L5 II:n näyttö suoriutuu tehtävästään selvästi hyväksytyin arvosanoin. Kuva on melko terävä, mutta ei pikelöitynyt. Päivänvalossa kirkkautta saa säätää ylöspäin nähdäkseen jotain, mutta toisaalta säätövaraa löytyy paljon. Kun on käyttänyt puhelinta hetken aikaa huomaa näytössä kuitenkin vakavemmankin puuteen.
Kosketuksen tunnistus on huonompi näytön reunoilla kuin keskellä ja tämän takia puhelin ei aina rekisteröi painallusta näytön reuna-alueilta. Ongelma on varmasti tuttu jokaiselle, joka omisti Sony Ericssonin Xperia X10:n ja muistaa kuinka työlästi puhelimella oli kirjoittaa kirjainten jäädessä helposti välistä. Myöhemmin Xperia X10 sai kuitenkin ongelman korjaavan ohjelmistopäivityksen.
Sony Ericssonin vanhaa puhelinta riivannut ongelma on tehnyt näyttävän paluun Optimus L5 II:ssa. Halpapuhelimen kohdalla ei kuitenkaan ole takuuta siitä, että tämän tyyppinen vika tultaisiin myöhemmin korjaamaan.
Tyylikäs ohjelmisto, toimiva kamera
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
LG on tullut loistavaksi Android-ohjelmistojen kanssa. Huolimatta siitä, ettei Optimus L5 II nätisti sanottuna ole mikään suorituskykyinen hirviö (se sai yhden huonoimmista tuloksista viimevuotisessa nopeusmittauksessa) liikkuvat valikot herkän ja tyylikkään tuntuisesti.
Mukaan on lisätty myös paljon toimintoja kalliimmista malleista, kuten näytön muistiinpanosovellus, jossa yhdellä painalluksella voi ottaa kuvankaappauksen, jonka päälle voi kirjoittaa muistiinpanoja. Tästä on luultavasti eniten hyötyä karttojen kanssa.
Näytön lisäksi kamera on yleensä toinen osa-alue, jossa halpa hinta tulee esille. Ja tosiaan, Optimus L5 II:n viiden megapikselin kamera ei tule voittamaan yhtään kameravertailua. Tästä huolimatta, vaikkei edes ajattelisi puhelimen hintalappua, kamera tuottaa ihan ok-tason kuvia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Automaattitarkennus on mahdollisesti hieman hidas, mutta vastineeksi makrokuvaus tekee vaikutuksen. Videokuvauksessa joutuu kuitenkin tyytymään 640×480 pikselin tarkkuuteen, johon en usko näinä päivinä kenenkään olevan tyytyväinen.
Muisti täyttyy nopeasti
Mainitsin muistin jo aikaisemmin ja kysymys kuuluukin, onko se yksi tämän puhelimen Akilleen kantapäistä. 512 megatavun RAM-muistilla ja 1,4 gigatavun tallennusmuistilla käyttäjillä voi olla ongelmia sekä sovellusten asentamisessa että käyttämisessä. Toki puhelimesta löytyy muistikorttipaikka ja jotkut sovellukset voivat tallentaa tietonsa siihen, mutta Androidin 4.0-version jälkeen sisäinen muisti on käytännössä toiminut sovellusten tallennuspaikkana. Tämän takia 1,4 gigatavun muisti loppuu nopeasti.
Sama asia koskee myös RAM-muistia. Vaikkei ensimmäinenkään sovellus olisi käynnissä, RAM-muistista on vapaana vähemmän kuin 200 megatavua. Luultavasti tästä syystä emme voineet tehdä akkutestiämme, johon kuuluu pitkän videon toistaminen kunnes virta loppuu. Videontoisto nykii ja pysähtyy koko ajan, mikä on todennäköisesti ongelma myös, jos puhelimesta haluaa katsoa elokuvia.
Väliin jääneestä akkutestistä huolimatta koemme, että puhelimen akkukesto on todella hyvä. Ahkerallakin käytöllä puhelin kestää lataamatta yli päivän, ja kun jätimme puhelimen töihin perjantaina, oli akusta puolet jäljellä vielä maanantai aamulla.
Valmissovellukset eivät vakuuta
PC-koneista tutut valmisohjelmat ovat viime aikoina tulleet riesaksi myös Android-puhelimiin. Kyse on sovelluksista, joita et välttämättä tarvitse, mutta jotka tulevat valmiiksi asennettuina ja vievät puhelimen muistia. LG Optimus L5 II ei ole poikkeus ja mukana tulee muun muassa harvinaisen kömpelö McAfee Family Protection. Family Protectionin tarkoitus on estää lapsille sopimattoman sisällön näkeminen puhelimesta, mutta asennuksen jälkeen se esti muun muassa Google-haut.
Kaikista ongelmista huolimatta LG ansaitsee kuitenkin suuren kiitoksen siitä, että toisin kuin muiden valmistajien puhelimissa, on kaikki lisäsovellukset mahdollista poistaa.
Yhteenveto: kyseenalainen kokonaisuus
Jos enimmäkseen aiot käyttää puhelinta soittamiseen, on LG Optimus L5 II täysin hyväksyttävä valinta. Ääni kuulostaa hyvältä mikrofonista, mutta kaiuttimen ääni on lievästi sanottuna liian korkealla. Puhelimen mukana toimitettu kuuloke kannattaa taas suosiolla vaihtaa johonkin parempaan.
Huolimatta hinnan ja ominaisuuksien houkuttelevasta yhdistelmästä, en voi suositella Optimus L5 II:ta täydestä sydämestäni. Muistin loppuminen tarkoittaa todellisia rajoituksia puhelimen käyttöön ja suurin ongelma on onneton kosketuksen tarkkuus näytön reunoilla, mikä tekee kirjoittamisesta vaikeaa. Tämä on sääli muuten hyvässä kokonaisuudessa.
Hyvää:
- Sulava käyttöliittymä ja näppärä muistiinpanosovellus
- Mahdollisuus poistaa turhat valmissovellukset
Huonoa:
- Näytön reuna-alueet tunnistavat kosketuksen huonosti
- Vähäinen muistin määrä ja heikko suorituskyky
—
Tämä Elias Nordlingin arvostelu on julkaistu alun perin ruotsalaisessa Mobil-julkaisussa ja käännetty suomeksi julkaistavaksi Mobiili.fissä.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »