Jollan puhelin sekä sen sydämenä toimiva Sailfish-käyttöjärjestelmä ovat vielä useimmille uusia tuttavuuksia. Saatuamme puhelimen käsiimme kysyimmekin teiltä lukijoiltamme, mitä haluaisitte Jollasta tietää.
Nyt on vastausten vuoro. Kuten Jollan toimituksetkin ennakkotilaajille, myös meidän vastauksemme tulevat erinäisistä syistä johtuen alkuperäisestä suunnitellusta aikataulusta hieman myöhässä…mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan!
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Osaan meille lähetetyistä kysymyksistä varsin hyvä vastaus oli tarjolla jo tiistaina julkaisemassamme laajassa 6 400 sanan mega-arvostelussa Jollasta ja Sailfishista. Tämän jutun ohella kannattaakin ehdottomasti tsekata myös arvostelu!
Jaoimme lähetetyt kysymykset muutamaan eri aihealueeseen. Kysymyksistä muutamat yhtenäisesti esitetyt pilkoimme myös osiinsa jakaaksemme ne sopiville alueille.
Sisällysluettelo:
- Jolla-puhelinlaite
- Kamera
- Sailfish-käyttöjärjestelmä
- Sailfish-vakiosovellukset ja -toiminnot
- Kartat ja navigointi
- Virtuaalinäppäimistö
- Android-sovellukset
- Puuttuvat + tulevat toiminnot
- Toinen puolikas
- Lopuksi
JOLLA-PUHELINLAITE
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Minua kiinnostaisi tietää, että onko tuo Jollan näyttö kuinka iso pettymys? Speksien puolesta se tuntuu siltä, että palattaisiin ajassa pari vuotta taaksepäin.
Eipä Jollan näyttö mitenkään erikoinen ole ja olisi mukavampaa, jos näyttö olisi tarkempi. Nyt se ei herätä suurempia tunteita oikein puolesta tai vastaan. Välillä kaipaisi lisää tarkkuutta. Aiemmin arvostelussa totesin, että ”etukäteen Jollan teknisten ominaisuuksien listaa lukiessani pidin näytön pikselimäärää (puhelimen) suurimpana (teknisenä) heikkoutena. Olin odotanut Jollaan 1280×720 pikselin HD-tarkkuuden näyttöä, jolloin pikselimäärä tuumaa kohden olisi noussut hyvälle tasolle yli kolmen sataan. Nyt Jollan näytössä pikseleitä on 245 tuumaa kohti, jota voidaan verrata vaikkapa iPhone 5s:n 326:een, Lumia 920/925/1020:n 332:een tai viiden tuuman kokoluokan Android-lippulaivamallien yli 440:een. Käytännön jokapäiväisessä käytössä suurta haittaa alhaisesta pikselimäärästä en kuitenkaan Jollassa kokenut, vaikka kyllä sen huomaa pienemmissä teksteissä – varsinkin, jos näyttöä vertailee rinnakkain sitä tarkemman kanssa.”
MPC on myös tehnyt Jollan näytölle tekniset mittaukset. Lopputuloksena väritoiston laajuus oli hyvää, mutta kirkkaus, kontrasti, ja valkotasapaino heikkoja tai korkeintaankin keskitasoa.
Käytän myös iPhone 5s:ää, jonka mainioon joski pienehköön näyttöön verrattuna Jollan näyttö jää kyllä täysin varjoon kuvanlaadussa ja yleisessä mukavuudessa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Onko hyvä pitää kädessä ja onko jämäkkä. /// Rakennuslaatu
Jollan laatutuntuma on keskinkertainen ja kaukana metallisten lippulaivapuhelinten, kuten Applen iPhone 5/5s:n, HTC Onen tai Sony Xperia Z1:n tuntumasta. Se häviää myös kilpailijoiden keskihintaluokan malleille mielestäni.
Jollahan on pääosin muovia, minkä lisäksi laatutuntumaa heikentää irroitettavissa oleva takakuori. Irroitettavan takakuoren myötä laatutuntumassa ollaan heti vaikeammissa lähtökohdissa kiinteän rakenteen puhelimiin, mikä lisäksi Jollan takakuoren toteutus ei yllä jämäkkyydessä esimerkiksi Nokian Lumioiden tasolle. Takakuori natisee paineltaessa.
Laatutuntumaa heikentää myös muun muassa puhelinta heilutettaessa helisevä äännenvoimakkuuden säätökytkin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Jollan muotoilu on varsin kulmikas, eikä puhelin ole myöskään kompakteimmasta päästä. Kädessä pitämisen osalta jyrkät kulmat laskevat selvästi mukavuutta, eikä Jolla sijoitu tältäkään osin korkealle verrattuna kilpaileviin puhelimiin.
Löytyykö FM-radio?
Lyhyesti: ei löydy.
Akun kesto jonkinlaisessa käytössä verrattuna johonkin tunnetumpaan luuriin?
Akunkesto ei ole hyvä. Lainaan jällen aiemmasta arvostelustamme: ”Pidän aina puhelimissani näytön kirkkauden jatkuvasti maksimissa ja sähköpostien tarkastusvälin 15 minuutissa. Näillä asetuksilla Jollassa akku kului vastaavalla käytöllä ja valmiustilassa ololla jopa tuplasti nopeammin kuin iPhonessa.”
Jollan Sailfishin kehitystyö on vielä kuitenkin vielä alkutaipaleella, joten uskoisin myös ohjelmistoa optimoimalla mahdollisesti saatavan vielä paljon lisää toiminta-aikaa irti Jollasta. Tilanne voi siis muuttua – ja toivottavasti näin käy – tulevien päivitysten myötä parempaan suuntaan. Tällaisenaan heikko toiminta-aika on yksi Jollan merkittävimpiä kompastuskiviä.
Kuumeneeko puhelin käytettäessä?
Mielestäni melko vähän, mutta kaikki on suhteellista. Monet puhelimet lämpiävät Jollaa enemmän.
Kestääkö pudotuksen metrin korkeudelta?
Käytössäni on oma ostettu Jolla, joten en sitä vapaaehtoisesti ala pudottelemaan. Kuin ihmeen kaupalla Jolla ei ole vielä vahingossakaan pudonnut kertaakaan, joten tältä osin kestävyydestä ei ole vielä saatu kokemusta.
Hei, Jos Jolla puhelimeni rikkoutuu, kuka sen huoltaa?
Puhelinten huollosta vastaa Suomessa Optima Service, joka on ainoa huolto, jolle Jolla ainakin toistaiseksi toimittaa varaosia.
Kuten muissakin tapauksissa, viallisen puhelimensa voi viedä huollettavaksi sen jälleenmyyjän eli Suomessa alkuvaiheessa DNA:n kautta.
KAMERA
Millainen kamera on? Tehkää KUNNOLLINEN kameratesti ja vertailkaa sitä muihin laitteisiin. Ottakaa sillä kuvia mahdollisimman monipuolisesti erilaisista tilanteista ja asioista. Kamerasta ei ole juuri mitään puhuttu. Itselleni kamera on kuitenkin ostopäätöstä tehdessä yksi tärkeimmistä kriteeteistä, enkä haluaisi vaihtaa Lumia 920:n kameraa huonompaan. /// kamerasofta /// Itselläni on muutama kysymys: Miten kamera toimii ja onko se hyvä
Vertailimme Jollaa aiemmassa arvostelussa kameran osalta Applen iPhone 5s:ään sekä Nokian Lumia 1520:een, jotka olivat ainoat puhelimet, joita sain käsiini sopivana hetkenä.
Emme vertailleet Jollaa suoraan Lumia 920:een, mutta Jollan kamera ei ole mitenkään erityinen laadultaan, joten Lumia 920 pärjännee paremmin käytännössä kaikilla osa-alueilla eron kasvaessa hämärä- ja videokuvauksessa.
Jollalla ja verrokeilla otettuja esimerkkikuvia voi katsella tästä Dropbox-kansiosta.
Jollan kamerasovellus on toistaiseksi varsin yksinkertainen. Monista muista Sailfish-sovelluksista poiketen se kääntyy myös vaaka-asentoon. Tarjolla ovat näytön yläreunasta aukeavassa asetusvalikossa salaman, valkotasapainon ja tarkennuksen asetukset. Kamerasovellus ajaa asiansa, mutta erikoisherkkuja ei tarjolla ole.
SAILFISH-KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ
Kuinka nopeasti käyttöjärjestelmään pääsee ns. sisälle? Mitkä ovat sen merkittävimmät vahvuudet verrattuna esimerkiksi Androidiin? /// onko sailfish helppo oppia käyttämään. Kiitos!
Olen todennäköisesti yksi huonoimmista ihmisistä vastaamaan siihen, kuinka nopeasti käyttöjärjestelmään pääsee sisälle. Olen itse tutustunut Sailfishiin jo viime vuoden lopun ensimmäisestä julkistuksesta alkaen artikkelien ja videoiden muodossa, käyttänyt puhelinta itse ensimmäisen kerran toukokuussa ja niin edelleen, joten alun arviointi on hieman hankalaa.
Verkossa Jollaa on haukuttu myös vaikeaksi omaksua sekä julkaistu videoita, joissa Jollan käytöstä ei näytä tulevan mitään. Mielestäni Jolla ei ole lainkaan näin vaikea, kun nämä ovat antaneet ymmärtää. Jollaa tulee kuitenkin oppia käyttämään, mutta useimmiltakin se onnistuu pienellä vaivalla yllättävänkin nopeasti. Oppimiskäyrää on, Jolla olisi voinut tehdä vielä paremman työn ohjeistamisessa käytön aluksi sekä ohjaamisessa käytön aikana, mutta pinnan alla Jollassa onkin sitten paljon mahdollisuuksia etevämpään käyttöön.
Mielestäni toistaiseksi Sailfishin merkittävimmät edut löytyvät moniajon nostamisesta käytön keskiöön. Varsinkin iPhonella ja Windows Phonella itselläni ei esimerkiksi tule käytettyä käytännössä lainkaan moniajonäkymiä, koska ne ovat vaikeasti saavutettavissa. Jollassa moniajo kuitenkin toimii pääkotinäkymässä, ja puhelin mukautuu näin kulloiseenkin käyttöhetkeen ja siihen mitä sillä tehdään.
Lisäksi täytyy erikseen mainita suosikeiksi muodostuneet eleeni Sailfishista. Sovelluksistahan voidaan Jollassa poistua avoimet sovellukset näyttävään pääkotinäkymään pyyhkäisemällä sormella näytön oikealta tai vasemmalta reunalta sisäänpäin. Nyt kun käytän iPhoneani, yritän todella usein tehdä tätä samaa Jollassa opittua elettä sillä, eikä se tietenkään toimi. Lisäksi hauskaa on myös Jollan näytön sammuttaminen yläreunan yli alas pyyhkäisemällä päänäkymissä oltaessa.
Tämä on itsestään selvä, mutta laitetaan kuitenkin: kuinka nopeasti avatut ohjelmat latautuvat loppuun? Esim. Lumia 520 on muuten ihan riittävän sutjakka, mutta joidenkin ohjelmien loppuun lataus ”käyttökuntoon” vie jonkin aikaa.
Video kertoo enemmän kuin tuhat sanaa:
SAILFISH-VAKIOSOVELLUKSET JA -TOIMINNOT
Voisitteko testata ja näyttää Jollan nettiselainta? Sitä ei ole missään näytetty kunnolla. /// Android sovellusten toimivuus ja nettiselain. Näistä kun saisi kivan hands-on videon niin oisin tyytyväinen.
Tähänkin vastaan videoilla. Tässä uutena videona ensin lyhyesti Selaimen läpikäynti.
Ja sitten pidempi, jo arvostelussa mukana ollut, reilun kahdeksan minuutin katsaus Android-sovelluksiin Jollassa.
Minkälainen Jollan herätyskello on? Saako siihen itse määritellä torkun ajan esim. 5 min välein? Voiko herätysäänen määritellä itse?
Herätyskello löytyy Kello-sovelluksesta, jonka voi asentaa erikseen Jolla Kaupasta. Hälytyksille, kuten herätyksille, voi antaa nimen ja valita minä viikonpäivinä se toistetaan. Herätysaika valitaan kahta pistettä eli tunti- ja minuuttimäärettä ympyrän kehällä liikuttamalla.
Herätysäänen voi valita itse Asetusten tai vaihtoehtoisesti Gallerian Tunnelmat-kansion kautta. Tunnelmathan ovat Jollan käyttöliittymän teemoja, jotka sisältävät myös omat ääniasetuksensa.
Torkkuaikaa ei voi itse määrittää. Herätyskellon soidessa torkkua painettaessa se on viiden minuutin mittainen.
Millainen kalenteritoiminto on?
Liitän tähän mukaan suoraan arvostelussa mukana jo olleen tekstipätkän Kalenteri-sovelluksesta:
”Kalenteri-sovelluksen jaetussa päänäkymässä esillä ovat kuukausinäkymä sekä valitun päivän tapahtumat. Uuden tapahtuman lisääminen löytyy ylhäältä vetovalikosta. Tapahtumiin voi lisätä nimen, kuvauksen, alkamis- ja päättymispäivän, alkamis- ja päättymiskellonajan, toiston (päivittäin, viikoittain, 2 viikon välein, kuukausittain, vuosittain) sekä muistutuksen (tapahtuman alkaessa tai 5 minuuttia – 2 päivää ennen).
Kuukausilistauksen alta löytyvää päivän nimeä painamalla aukeaa laajempi koko päivän puolituntikohtainen aikataululistaus.
Viikkonumerot eivät ole jatkuvasti näkyvissä päänäkymässä, mutta ne näkyvät kuukausikalenterin vasemmalla puolella kuukausia selattaessa tai numeroita kurkistettaessa.
Jolla tuo kalenteriin tiedot Facebook-tililtä tapahtumista. Lisäksi Jolla tukee Microsoft Exchange -synkronointia tuen Jolla Kaupasta asentamalla. Jolla tarjoaa tukisivuillaan käyttöönotto-ohjeet. Valitettavasti meillä ei kuitenkaan ollut mahdollisuutta testata Exchange-synkronoinnin toimivuutta. Googlen kalenterin suoraa synkronointia Jollan Kalenteri-sovellus ei ainakaan toistaiseksi tue.
Kalenteri-sovelluksen kantena perustilassa näkyvät viikonpäivä ja päivämäärä sekä tiedot kuluvan päivän kahdesta seuraavasta tapahtumasta. Lisäksi kansi tarjoaa oikotienä sekä vasemmalta että oikealta uuden tapahtuman luomisen.”
kalenteri: voiko laittaa esim. joka 3. päivä toistuvia merkintöjä(Lumiassa ei voi).
Ei onnistu. Toistovaihtoehdot Kalenterin uudessa tapahtumassa ovat: 1) kerran 2) päivittäin 3) viikoittain 4) 2 viikon välein 5) kuukausittain 6) vuosittain.
Miten kalenterin synkronointi sujuu? Excangen kautta tai ilman? Jotain muuta kautta? /// Toimiiko Exchange-posti/kalenterisynkkaus? Entä Googlen posti/kalenterisynkkaus?
Jollaan löytyy valmis tuki Exchange-synkronoinnille. Sen voi asentaa Jolla Kaupasta monien muiden ns. ”vakiosovellusten kera” Jollan omasta valikoimasta.
Valitettavasti emme kuitenkaan ole testanneet itse Exchange-synkronoinnin toimivuutta, koska meillä ei ole minkäänlaista palvelinta tai vastapalvelua käytettävissä, jonka kanssa Jollan olisimme synkronoineet. Googlen kalenterin suoraa synkronointia Jolla ei toistaiseksi tue.
Sähköposteja Jolla tukee normaalisti POP/IMAPia. Viestien haku onnistuu ajastetusti.
Onko terminaali busybox (kuten N9:ssä) vai bash? Toivon todella jälkimmäistä, busybox on niin suppea.
bash-3.2.
Onko pc:lle erillistä ”varmuuskopiointi” softaa ja kuinka mahdollisia ohjelmistopäivityksiä asennetaan? OTAna vai konella?
Jollalle ei ole omaa varmuuskopiointiohjelmaa tietokoneelle. Puhelimen Asetukset-valikon kautta voi ottaa varmuuskopion, johon tallentuvat tiedot tileistä, Selaimesta, Galleriasta, soittolistoista, Viesteistä, Henkilöistä ja Puhelimesta.
Ohjelmistopäivitysten asentaminen onnistuu suoraan verkon yli ja ainakin ensimmäisen korjauspäivityksen asentaminen sujui erittäin sujuvasti ilman minkäänlaisia ongelmia.
Toimiiko Bluetooth headsetin/autojen bluetooth-yhteyksien kanssa?
Toimii Bluetooth-kuulokkeiden kanssa. Autojen kanssa toimivuus riippuu luonnollisesti myös toisesta päästä eli itse autosta Jollan ja sen Bluetooth-tuen ohella.
Miten toimii neuvottelu puheluiden luominen ja koputukseen vastaaminen.
Ilmeisesti neuvottelupuheluja, joissa Jollasta puhutaan yhtä aikaa useamman eri vastapuolen kanssa, ei vielä voi tehdä. Puhelua puhuttaessa voi lähteä soittamaan myös toisille henkilöille, mutta yhtäaikaisesti puheluja ei saa päälle, vaan toinen on pidossa.
Koputukseen vastatessa Jolla ”soi” aivan kuten normaalistikin, eli esiin tulee tieto saapuvasta puhelimesta. Vastausvaihtoehtoina ovat 1) edellisen puhelun lopetus ja vastaaminen sekä 2) edellisen puhelun asettaminen pitoon ja vastaaminen.
Tukeeko Jolla tv-sisääntuloa esim. Netflixin katsomista varten (Lumiahan esim. ei tue)?
Tarkoitat luultavasti Jollassa pyörivän sovelluksen esittämistä myös suuremmalla ruudulla, kuten televisiossa. Tätä ei Jolla ainakaan toistaiseksi tue.
KARTAT JA NAVIGOINTI
Millainen kartta/navigointisovellus puhelimessa on? Saako kartat ladattua puhelimeen vai lataileeko verkon yli? Onko opastavaa navigointia, ovatko kartat/toiminnallisuudet lisämaksullisia? /// Tuleeko Sailfishille offline-navigointi autoilua varten, kuten Nokialla on, Nokian karttojen ollessa karttapohjana? /// Tukee Jollan oma karttasovellus turn-by-turn -navigointia? Jos ei niin onko mahdollisesti tuo ominaisuus tulossa?
Ei tue vielä. Toistaiseksi sovellus tarjoaa vasta reittiohjeet. Jollalta on aiemmin luvattu opastavan ajonavigoinnin olevan tulossa tulevaisuudessa, mutta tarkempaa tietoa aikataulusta ei vielä ole eikä myöskään siitä, tuleeko kyseessä olemaan ilmainen vai maksullinen palvelu.
Jollan Kartat-sovellushan on ulkopuolista tekoa – sen on Jollalle tehnyt ruotsalainen Appello. Käytössä ovat Nokian HERE-kartta- ja paikkatietoaineistot.
Jollan karttasovellus on toistaiseksi siis perustasoa: karttaa pääsee selaamaan, mutta ei pyörittämään eri asentoihin, ajo- ja kävelyreittiohjeet saa haluttaessa ja omia paikkoja voi tallentaa suosikeiksi.
Jolla lataa toistaiseksi kartat verkon yli eikä erillistä mahdollisuutta ladata karttoja etukäteen ole ainakaan toistaiseksi tarjolla.
Tarkemmin karttasovellusta ja -toimintoja käsiteltiin arvostelussa.
VIRTUAALINÄPPÄIMISTÖ
Näppäimistöstä: Millainen on Jollan näppäimistö käytettävyydeltään? Osaako ennakoiva arvata hyvin sanat, vai kuten Nokian Symbian, miten sattuu… Entä saako swypeä tms?
Itse henkilökohtaisesti pidän Jollan näppäimistöä kohtuullisen mukavana ja onnistuneena. Jollastahan löytyy Maliit-pohjainen virtuaalinäppäimistö, kuten jo esimerkiksi Nokian N9:stä. Jollassa on myös mukana värinävaste, eli jokaisesta näppäimistön näpäytyksestä puhelin värisee hiukan, mikä parantaa kirjoitustuntumaa.
Swypen kaltaista toiminnallisuutta Jollan näppäimistössä ei ainakaan toistaiseksi ole. Tulevaisuudessa sellainen voi olla tulossa – tai sitten ei, tietoa ei vielä ole.
Onko siinä ennakoivaa tekstinsyöttöä (T9)?
Virtuaalinäppäimistön yläreunassa näkyvät jatkuvasti päivittyvät sanaehdotukset kirjoitettaessa. Sanaehdotusten listaa voi myös pyyhkäisemällä selata vaakasuunnassa.
Mielestäni Jollan ennakoiva tekstinsyöttö osaa arvata sanoja suhteellisen hyvin – tosin varoituksen sanana, että en itse yleensä tekstinsyötön aputoimintoja käytä käytännössä ollenkaan, joten subjektiivinen arvioni ei ole ehkä paras mahdollinen.
ANDROID-SOVELLUKSET
miten android sovellukset toimii kotinäkymässä?
Jollan kotinäkymässähän esillä ovat korkeintaan yhdeksän viimeksi käytettyä avoinna olevaa sovellusta. Android-sovellusten näkyminen eroaa kotinäkymässä kahdella merkittävällä tavalla Sailfish-natiivisovelluksista. Ensinnäkin näkyville jää vain viimeksi käytetty Android-sovellus eli tarjolla vain yksi kansi Androidille, kun taas Sailfish-sovellukset näkyvät omina kansinaan sitä mukaa, kun niitä käytetään.
Sailfish-sovelluksissa on myös oma erillinen kantensa, joka voi sisältää pikatoimintoja kantta oikealle tai vasemmalla pyyhkäistessä. Android-sovellusten osalta erikostoimintoja ei ole, vaan kotinäktymässä näkyy vain Android-sovelluksen sen hetkinen näkymä pienennettynä.
Koska Android-sovellukset niputtuvat yhteen kanteen kotinäkymässä, lopettaa tämän kannen sulkeminen myös kaikki Android-sovellukset. Jos siis on esimerkiksi ensin avannut Spotifyn ja aloittanut musiikin kuuntelemisen ja tämän jälkeen avannut Twitterin ja siirtynyt kotinäkymään, on kotinäkymässä esillä Twitter pienoiskoossa. Kun tuon kannen sulkee, sulkeutuu kuitenkin myös taustalla toiminut Spotify.
Onko Whatsappia saatavilla tai edes kolmannen osapuolen ohjelmaa niinkuin N9:ssä? Sama kysymys Spotifyn suhteen. /// Samoin myös WhatsAppin toimivuus kiinnostaa!
Molemmat toimivat Android-sovelluksina. Spotify toimii mielestäni erittäin mukavasti. WhatsAppista on eri paikoista saatavilla useita eri versioita, joista osa toimii yhteen Jollan yhteystietojen kanssa ja osa ei.
Toimiiko Android ohjelmista push notifikaatiot, esim WhatsApp ja Facebook sovelluksista?
Ilmoitukset tulevat Android-sovelluksista perille vain sovellus on käynnissä, mikä luonnollisesti heikentää merkittävästi niiden toiminnallisuuden hyötyä.
Facebookin ja Twitterin osalta tilannetta paikkaa kuitenkin se, että tilit itsessään voi liittää osaksi Jollan asetuksia ja ilmoituksetkin kulkevat sitten sitä kautta.
Miten Android-sovellukset toimivat puhelimessa käytännössä, ovatko virtuaalinäppäimet näytöllä näkyvissä ja toimivatko sovellukset vaakatasossa ollenkaan?
Android-sovellukset toimivat myös vaakatilassa aivan normaalisti – toisin kuin itse Sailfish-käyttöjärjestelmä monilta osin. Näytön alareunasta löytyvät Android-sovelluksissa takaisin- ja moniajopainikkeet, silloin kun ne näkyisivät Androidillakin. Android-sovelluksilla on oma moniajonäkymänsä, josta sovelluksia voi pyyhkäistä suljetuksi. Jollan omassa pääkotinäkymässähän Android-sovellukset näkyvät vain yhtenä kantena enintään yhdeksän yhtäaikaisen kannen joukossa.
Android-sovelluksissa kokonaisena virtuaalinäppäimistönä toimii Jollan näppäimistö, joka kääntyy ja soveltuu myös vaakatilaan.
Tässä kohtaa mielestäni on vielä paikallaan esittää myös toistamiseen tämän jutun sisällä Android-sovellusten toimivuudesta kertova video.
toimiiko instagram sulavasti
Instagram toimii ihan mukavasti. Kuten käytännössä kaikkien muidenkin Android-sovellusten kanssa, ei käytön ja selaamisen sulavuudessa ylletä tavallisten Android-puhelinten tasolle, jollei nyt aivan halvimmasta luokasta verrokkeja ala etsimään. Android-sovelluksilla ei Jollassa myöskään ole pääsyä käyttämään kameraa, joten kuvaa ladattaessa se tulee valita aiemmin kuvatuista kuvista. Tarjolla ovat kuvat Galleriasta sekä tietyistä muista sovelluksista, kuten vaikkapa Dropboxista.
En ole päässyt rekisteröitymään Yandeksiin. Kaikki menee hyvin kunnes tulee vaihe missä pitäisi toistaa numero jolla varmistetaan että ihminenhän se siinä tiliä perustamassa. Tässä vaiheessa tulee teksti ’verkko ei käytettävissä’ ja se ei edes ehdota mitään toistettavaa numeroa. Pitäisikö rekisteröitymisen toimia jo?
Itselläni oli aluksi täsmälleen sama ongelma! Lopulta ongelma ratkesi, kun poistin Yandexin ja asensin sen uudelleen sekä samassa yhteydessä myös tein uuden käyttäjätilin Yandexin verkkosivujen kautta, en itse puhelimessa kaupan kautta. Noista jompikumpi tai nuo yhdessä poistivat ongelman.
Entä pääseekö Sailfishiin ostamaan myös Amazon appstoren sovelluksia, kuten jossain on spekuloitu?
Kyllä pääsee. Amazon Appstore asentuu laitteeseen näppärästi ja toimii sen jälkeen kohtuullisesti. Itse olen kokenut Amazonin kanssa yhteysongelmia, mutta muuten käyttö on sujunut jouheasti.
Mitä epävirallisempia Androidsovelluskauppoja voisit suositella, kun vaatimuksena on, että olisivt kohtuu luotettavia.. Listaa joitain toimiviksi todettuja..
Itselläni on ollut asenettuna Jollan virallisen kumppanin Yandex.Storen ja jo mainitun Amazon Appstoren ohella myös Aptoide sekä 1MobileMarket. Nämä asentuvat ilman erityistä virittelyä Jollaan.
Asensin myös näiden ohjeiden mukaan Google Play -kaupan puhelimeen kokeiluun. Se on toiminut muuten erinomaisesti ja ylivoimaisesti sujuvimmin sovelluskaupoista ja on tietenkin myös valikoimaltaan laajin. Ilmeisesti Google Play -palveluiden ja -kaupan käyttöönotto kuitenkin rikkoi Jollan kameralla otettujen kuvien näkyvyyden Android-sovelluksissa.
Saako Jollaan jostain suht luotettavasta lähteestä Netflixiä, Ruutua, Yle Areenaa, Katsomoa / Teevee palvelua (kaikkia noita)?
Noh, Google Playstahan ne…Googlen virallisen Android-sovelluskaupan saa Jollaan virittelemällä vähän pinnan alta terminaalin kanssa.
Muualta edellä mainituista osan saatavuus voi olla vaikeaa. Netflix löytyy suurena ulkomaisena palveluna helpommin vaihtoehtoisista sovelluskaupoista, mutta Ruudun ja Yle Areenan osalta on vaikeampaa. Yle Areenan taisin itse ladata aluksi 1MobileMarketista.
Vaihtoehto on myös käyttää ohituskeinoa ja ladata Google Playsta sovellusten .apk-asennustiedostot ja siirtää ne sitten Jollaan vain asennettaviksi. Näin itse kauppaa ja sen vaatimaa kikkailua ei tarvita Jollassa.
Katsomohan muuten ei ole sovellus, vaan vain verkkosivu, josta on oma mobiiliversionsa. Jollan Selaimella se ohjaa työpöytäversioon, jossa tarjolla olevien Silverlight-muotoisten videoiden katselu ei onnistu Jollalla. Androidin Mozilla Firefox -selaimella Jollalla kokeiltaessa puolestaan Katsomo myös kertoo, että videoiden katselu ei laitteella onnistu.
Latasin eilen Yandexin verkkokauppasovelluksen android-tablettiini kartoittaakseni sovellustarjontaa. Huomasin, että venäläisen kaupan ollessa kyseessä mm. hs.fi ja Reittiopas, jotka suomalaiselle ovat tärkeät, puuttuvat kokonaan. Netflixistä ja Sports Trackerista ainoastaan kolmannen osapuolen versiot. Aikooko Jolla kehittää Sailfishille omat suomalaiset natiivisovellukset?
Tuskinpa Jolla omia sovelluksia eri palveluille alkaa tekemään. Sailfish-sovellustarjonnan yleisesti ottaenkin voidaan odottaa olevan ikuisesti erittäin heikko merkittävien sovellusten osalta tarjonnan rajoittuessa yksittäisten innokkaiden kehittäjien ”viritelmiin”.
Android-sovelluksiin siis käytännössä useimmissa tapauksissa tulee turvautua. Näitä voi alkaa ilmaantua Jolla Kauppaankin jatkossa enemmän. Toistaiseksihan siellä on esimerkiksi Ilta-Sanomat ollut alusta alkaen.
Reittioppaan vastineen joku voi kyllä jopa tehdäkin Sailfishillekin…
Mikä on tällä hetkellä paras selain joka Jollaan on saatavissa?
Itse pidän Mozillan Firefoxista, mutta toki kaikki Android-sovellukset ovat toisaalta myös yleiseltä toimivuudeltaan perässä Sailfish-sovelluksia, joten myös Jollan omalla Selaimella on paikkansa. Se kaipaisi kuitenkin esimerkiksi vaakanäytön tilaa kipeästi.
Jos vain jostain löytyy Irssi Notifier niminen android ohjelma ( en varma nimestä ) niin haluaisin tietää toiminnasta. Ajatuksena kuitenkin se että sovellus näyttää ilmoituksia omaan screeniin saapuneista IRC-viesteistä, olisi hieno jos toimisi
Asensin tuon Jollaan lisäämästä Google Play -kaupasta (muuten sitä ei varmaan juuri mistään löydykään, jollei suoraan .apk-tiedostona) ja erittäin pikaisen kokeilun perusteella sovellus ainakin käynnistyi, siihen pystyi kirjautumaan ja eikä sovellus kaatunut. Ilmeisesti se siis toimii. En tosin tiedä, mitä tuolla tarkalleen ottaen tehdään – se pienenä varoituksena… :) Sovelluksen ulkopuoliset ilmoitukset Jollassa kulkevat Android-sovelluksista vain, kun sovellus on käynnissä.
Miten saa Android APK-tiedoston ladattua Sailfish emulaattoriin.
Ilmeisesti se ei onnistu lainkaan, koska Android-sovelluskerrosta ei emulaattorista löydy.
Toimiiko Androidin ”launcherit” eli käynnistimet, esim. GO Launcher EX?
En ole itse ehtinyt kokeilemaan, mutta katsopa tästä. Käytännön hyöty siis jäänee noista vähäisiksi, sillä ne pyörivät vain muiden Android-sovellusten seassa, eivätkä todellisuudessa korvaa mitenkään Sailfishin toimintoja.
PUUTTUVAT + TULEVAT TOIMINNOT
Löytyykö nettijako? /// Onko verkon jakomahdollisuutta eli ”Hotspottia”?
Ei ole. Voisin veikata, että mahdollisuus on tulossa aikanaan tulevaisuudessa.
Onko Jollaan tulossa tuki MMS viesteille?
Todennäköisesti, mutta aikataulusta ei ole toistaiseksi annettu tietoa.
Pitääkö paikkansa, että että näytön kuva ja verkkosivut eivät käänny vaakamuotoon, lukuunottamatta kamerasovellusta? Jos näin on, niin onko tähän tulossa muutosta? /// Vaakatasossa ei toistaiseksi tainnut toimia kuin kamerasovellus? /// Saisitko normikäyttäjää paremmin puristettua Jollalta tietoa vaakatilan tuovasta päivityksestä, koska tulee (mukana toki ruudun kierron lukitus)?
Näyttö vaakatilassa Jollassa toimivat toistaiseksi nähdäkseni vain Kamera-sovelluksen käyttöliittymä, Galleria-sovelluksessa yksittäisen kuvan tai videon katselu koko ruudulla tai jaetulla ruudulla, jolla on mukana jakotoiminnot sekä muut vastaavat – ainakin Dokumentit-sovelluksessa katselu toimii vaakatilassakin.
Jollalta on parempaa vaakatukea lupailtu, mutta aikataulu on auki. Ensinnä tuota kaivattaisiin nimen omaan esimerkiksi verkkoselaimeen.
Puhelimessa on gyroskooppi. Onko Jollalla tarkoituksena tuoda photosphere tyylinen kuvaus Jollaan? Jos ei / et saa selvitettyä, toimiiko Androidin Photosphere?
Veikkaisin, että tuon kehittäminen ei tule kuulumaan Jollan ensimmäisiin prioriteetteihin.
Latasinpa muuten Androidin kamerasovelluksen ja näin myös Photospheren Jollaan ennen kuin muistin, että eihvätän Android-sovellukset pääse Jollassa ainakaan toistaiseksi käsiksi lainkaan kameraan. Ei ole kameraa esimerkiksi Instagram-sovelluksessakaan Jollassa.
Eli ei, ei toimi Androidin Photosphere. Samassa yhteydessä puhelimeen tullut Androidin Galleria-sovellus tosin näyttäisi ainakin perustoiminnoiltaan pelaavan, mutta sillä ei ole lainkaan sovelluskuvaketta ruudukossa eli ei sekään ihan saumattomasti mukaan Jollaan istu.
Saako Jollassa valittua ns. Vip soittoryhmää jossa ennalta määritellyistä numeroista voi ottaa puheluita vastaan puhelimen ollessa muuten äänettömällä? Verrattavissa esim. Samsungin ”estotilaan”? Entä ellei saa, onko mahdollista että tulevaisuudessa saisi? Itselleni elintärkeä toiminto sillä haluan olla lasten tavoitettavissa vaikka nukkuisin, en kuitenkaan halua herätä esim. Markkinointi soittoihin
Ainakaan toistaiseksi tuollaista toimintoa ei ole. Jollan Henkilöt-sovelluksessa eli yhteystietosovelluksessa saa merkittyä henkilöitä suosikeiksi, mutta mittään tuollaista ”VIP-pääsyä” ei ole. Tulevaisuudessa kaikki on tietenkin mahdollista, mutta lukemattomien monien merkittävien puutteiden vuoksi veikkaisin, ettei tämänkaltainen toiminto tule olemaan tehtävälistan kärjessä Jollalla vielä pitkään aikaan.
Onko tulossa tai olemassa sivustoa, jossa rakentelijat/ohjelmoijat voivat vaihtaa kokemuksia erilaisista viritelmistä (vrt. kuten Raspberry Pi:tä tai Arduinoa varten löytyy)?
Ei kai mitään erityisesti tuohon keskittynyttä. Jollasta toki keskustellaan aktiivisesti maemo.orgin Talkissa sekä eri maiden Jolla-fanisivuilla ja globaaleilla, kuten JollaTides ja JollaUsers.
TOINEN PUOLIKAS
Onko vielä ilmaantunut yrityksiä, jotka olisivat suunnittelemassa ”toisia puolikkaita”? Vai onko niitä luvassa vain Jollalta sitten joskus?
En ole ainakaan kuullut vielä yhdestäkään yrityksestä tarkemmin. (Saa ottaa yhteyttä.) Verkossa eri puolilla on nähty erilaisia epävirallisia harrasteluprojekteja, mutta niiden lopputulosta on vaikea lähteä arvailemaan.
Kyllä Jolla todennäköisesti itsekin hyödyntää jatkossa toiselle puolikkaalle tarjottuja tieto- ja virransiirto-ominaisuuksia – tuskin niitä tyhjän takia on mukaan liitetty. QWERTY-täysnäppäimistöpuolikkaasta on toki puhuttu paljon, mutta toistaiseksi sillä ei olisi Jollassa edes juuri mitään tehnyt, kun käyttöliittymä näytöllä ei toimisi vaaka-asennossa. Ehkä näppäimistö nähdään Jollalta, kun vaakatilan tuki paranee?
Milloin takakuoria on tulossa myyntiin?
Toistaiseksi Jollat on toimitettu valkoisilla toisilla puolikkailla ja ensimmäisen erän ennakkovaraajat ovat myös saaneet punaisen The First One -puolikkaan lisäksi. Lisävärit (Jollan sivuilla listattu kaikkiaan 9 eri värivaihtoehtoa) ovat tulossa tarjolle ”lähiaikoina”, mutta parempaa tietoa ei ole. Alkuvuosi ei ole huono veikkaus.
mitä kuoria jollaan saa: kupari, alumiinia, puuta loimukoivua, kumia ??
Toistaiseksi ei saa kuin muovikuoria. Muu on spekulaatiota. Jolla on tosin luvannut julkaista 3D-tulostusvalmiit mallitiedostot toisesta puolikkaastaan eli takakuoresta, jolloin mahdollisuudet aukenevat todennäköisesti myös muille, erikoisemmille viritelmille, joita luettelit.
Voisiko saada takakuoren, jossa olisi kameranäppäin? Ja lisäksi zoominäppäimet ynnä digitaalinen zoomi kameraan.
Teknisesti tuollaisen kuoren tekemisen pitäisi ymmärtääkseni olla mahdollista. Nykyiselläänhän kameranäppäimen virkaa toimittaa myös äänenvoimakkuuden säätimen ylöspäin-puoli.
Digitaalista zoomia ei Jollan kamerassa tosiaan toistaiseksi ole, mutta sen mukaantulo jatkossa vaikuttaa todennäköiseltä.
Millaisia laitteita/antureita voidaan kytkeä I2C-väylän avulla? Onnistuuko sen kautta yhteistyö jonkun mikrokontrollerin (esim. Arduino) kanssa? Voiko sen avulla kytkeä esim. lämpötila-, paine- yms. -antureita, ja käyttää Jollaa dataloggerina?
En ole asiantuntija tältä osin, mutta kyllä nuo periaatteessa kuulostaisivat mahdollisilta. Saa ilolla korjata kommenteissa, jos olen väärässä. Toki väylän kautta kulkee myös vain tieto, joten toiminnallisuudet täytyy jonkun myös luoda ja toteuttaa.
LOPUKSI
Oliko Jolla odotuksen arvoinen?
Se täyttyykö jokin odotukset, riippuu tietenkin siitä, mitä ennakkon odotti. Ainakin itse on ollut mukava tutustua Jollaan, mutta en tiedä oliko se varsinaisesti odotuksen arvoinen.
Monien muiden puhelinten kanssa pääsee kyllä paljon helpommalla kuin Jollan kanssa, mutta silti se kiinnostaa. Onkohan kyseessä viha-rakkaussuhde Jolaan?
Vielä on Jollalla paljon tekemistä. Nykyinen Jolla-puhelin ei ole vielä ”valmis” siinä mielessä, missä esimerkiksi Nexus 5 tai iPhone 5s ovat, eli eheä kokonaisuus, joka toimii sujuvasti, tuntuu laadukkaalta eikä petä toiminnallaan joka päivä. Jollan kaverien tulee väsymättä tuoda puuttuvia toimintoja mukaan ja parantaa toimivuuden tasoa, muuta tietä eteenpäin ei ole.
—
Kiitos kysymyksistä!
P.S. Vielä kerran muistutan aiemmasta Jolla-arvostelustamme…
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »