Mobiililaitevalmistajat käyttävät toistensa kanssa käymiin patenttisotiin ja -taistoihin huikeat summat rahaa asianajo- ja muina kuluina, mutta tulokset jäävät useimmiten laihoiksi.
Oikeudet eivät näytä uskaltavan asettaa kunnollisia sanktioita patenttien rikkomisesta, mikä tietenkin on yleisesti ottaen kuluttajien etu, mutta tekee samalla patenttien hyödyntämisestä piinallisen vaikeaa.
Viimeisimpänä muun muassa HTC:n valitus sille Isossa-Britanniassa One mini -puhelimen osalta määrätystä myyntikiellosta ja HTC:n laitteiden tuontikiellosta on onnistunut ja päätöksen toimeenpanoa lykätään uudelleenkäsittelyyn. Alkuperäisestä kieltopäätöksestä ilmoitettiin 3. joulukuuta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”On käymässä asteittain ilmiselväksi, että oikeusistuimilla missään maassa ei ole halua puuttua merkittävien älypuhelinmallistojen myyntiin. Aivan sama mitä patenttirikkomuksia olisi tapahtunut, tuomareiden päät eivät kestä tekemään päätöksiä, joilla voisi olla todellista vaikutusta merkittävimpiin puhelinvalmistajiin”, tylyttää suomalaisanalyytikko Tero Kuittinen BGR-sivustolla.
Ongelma on, että useiden valituskierrosten ja pitkien käsittelyaikojen jälkeen patentteja rikkonut ei joudu paljoa kärsimään uusien mallien korvattua jo vanhat markkinoilla.
Suurimpia voittajat ovat asianajajat ja lakimiehet, jotka vetävät välistä kovaa liksaa. ”Lopputuloksena ptenttijärjestelmästä on käytännössä tullut tukimuoto ihmisille, joilla on insinöörin ja oikeustieteellisen kaksoistutkinnot. Aineettomien oikeuksien asianajajat voivat laskuttaa yli 1 000 dollaria tunnilta, mutta heidän tekemällä työlllään ei tule ikinä olemaan merkittävää vaikutusta kilpailutilanteeseen puhelinmarkkinoilla”, Kuittinen toteaa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Hiljattain esimerkiksi Apple kertoi käyttäneensä Samsungia vastaansa käymässä oikeudenkäyntijupakassa asianajo- ja muihin oikeudenkäyntiin liittyviin kuluihin yli 60 miljoonaa dollaria. Apple sentään sai vastineeksi oikeuden tuomitsemaan Samsungille yhdeksään sataan miljoonaan kohoavat korvaukset rikkomuksista.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »