Jolla toi ensimmäiset 450 puhelinta myytiin eilen yhdessä DNA:n kanssa Helsingin Narinkkatorin erikoislanseeraustilaisuudessa. Hain myös toukokuussa ennakkovaraamani Jollan eilen, eli oma Jollani on ollut nyt käsissäni noin vuorokauden, jonka aikana olen käyttänyt ja räplännyt sitä varmasti monin verroin normaaliin päivän puhelimen käyttöön verrattuna.
Jollani on ensimmäisen käyttövuorokautensa aikana sekä ihastuttanut että vihastuttanut.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Pidemmän arvostelun aika on vasta hieman myöhemmin, kun syvällisemmätkin vahvuudet ja heikkoudet ovat oikeasti kattavasti käyneet ilmi, mutta alle listasin 10 ajatusta Jollasta yhden vuorokauden jälkeen.
- Aloitetaan iloisissa merkeissä positiivisesta asiasta eli Sailfish-käyttöjärjestelmän käyttöliittymän peruspilareista. Näytön sivuilta sormea liu’uttamalla tapahtuvat eri toiminnot, pyyhkäisyeleet, näytön yläreunasta esiintuleva vetovalikko sekä myös kotinäkymän toimiminen moniajon keskuksena ovat kokonaisuudessaan oivallinen konsepti. Jollan perusta on todella vahva, sitä on valikoiltaan erinomaisen mukava käyttää.
- Ulkoisesti Jolla on ollut tietenkin aika lailla odotetunlainen, nähtiinhän puhelin jo ensi kerran toukokuussa. Etupuoli ei herätä intohimoja, mutta Jollan erikoisuus eli toinen puolikas ja tietyllä tapaa kaksipalainen rakenne tuovat Jollalle sen oman ilmeen. Laatutuntuma on kohtuullinen, mutta ei toki yllä lähellekään HTC Onen tai Applen iPhone 5s:n tapaisia viimeiseen asti hiottuja alumiinirakenteita jämäkyydeltään, fiilikseltään tai ulkonäöltäänkään. Kädessä Jollakin on aivan passeli ja koko on vielä sopiva, vaikka 4,5 tuuman näytön reunukset eivät ole pienimmät mahdolliset.
- Etukäteen ominaisuuslistaa lukiessa olin selvästi pettynyt Jollan 4,5 tuuman näytön paperilla vaatimattomiin 960×540 pikseliin, mutta käytännössä tämä 245 pikseliin tuumaa kohden yltävä tarkkuus on ollut täysin riittävä eikä itselläni ole Jollan näytöstä mitään valitettavaa.
- Näytön ohella kamera on tärkeä ominaisuus varmasti molemmille. Kameran osalta Jolla yltää parhaimmillaankin keskivertotasolle: hyvässä valaistuksessa kuvat ovat ihan hyviä, mutta hämärämmissä olosuhteissa kamera on ongelmissa. Tarkemmin kameraan paneudutaan tulevassa arvostelussa.
- Kenties suurin tuskan aiheuttaja itselleni on toistaiseksi ollut Jollan internet-yhteyksien toiminta. Tiedonsiirron toiminta matkapuhelinverkoissa näyttäisi olevan todella arpapeliä ja heikommassa kentässä Jolla näyttäisi suoriutuvan huomattavasti heikommin kuin kilpailijat. Olen nähnyt Jollan kanssa varmasti enemmän virheestä tai ongelmasta verkkoyhteydessä kertovia ilmoituksia yhdessä päivässä kuin muilla laitteilla yhdessä vuodessa. Osittain ongelmat ovat tapahtuneet myös Android-sovellusen sisällä, joten tiedä sitten onko sillä jotain tekemistä asian kanssa. Mainittakoon myös, että olen käyttänyt Jollaani omalla Saunalahden liittymällä, en Jollan kumppanin DNA:n liittymällä, jolle optimoituna puhelin voi toimia verkoissa paremmin. Jolla myöskin näyttäisi kysyvän useasti, mitä yhteyttä käytetään – WLANia vai mobiilidataverkkoa. En ymmärrä, miksi tätä kysytään jatkuvasti eikä vain käytetä WLANia jos tunnettuun verkkoon on liitytty ja jollei, niin sitten mobiiliverkkoa.
- Osittain myös internet-yhteyksien ongelmien vuoksi myös selaimen käyttökokemus on omalta kohdaltani kärsinyt eikä Jollan selaimen toiminta vakuuta raskaammilla sivuilla muutenkaan. Selaaminen on hidasta, linkkien avaaminen painamalla välillä kohtuuttoman hankalaa (tosin siis vain satunnaisesti joskus, ei aina) ja selaimen käytös vaikeasti arvattavaa. Jolla-sovelluksista selain on ehdottomasti joukon heikoin ja tarvitsisi paljon parantamista luotettavan toiminnan osalta.
- Muutaman kritiikkiä keränneen osa-alueen jälkeen on ilo todeta, että Android-sovellukset vaikuttaisivat toimivan Jollassa varsin mukavasti. On jopa aika maagista, että Android-sovellukset ovat Jollassa mukana ja toimivat. Näin Jollalla on mielestäni jo nyt ylivoima esimerkiksi Windows Phoneen nähden sovellusten saatavuudessa ja jopa toiminnan laadussa. Samalla Android-tuen läsnäolo oli Jollalle myös välttämättömyys: ilman sitä uuden käyttöjärjestelmän tuonti markkinoille Jollan lähtökohdista olisi ollut idioottimaisen typerää. Tosin töpeksin itse mahdollisesti jotain Jollan Android-sovelluskauppakumppanin Yandex.Storen asennuksen kanssa enkä ole nyt saanut sitä vielä toimimaan. Sen sijaan olen asentanut Android-sovelluksia Aptoidesta ja Amazonin Appstoresta. Ja useimmat vaikuttaisivat toimivan hyvin. Esimerkiksi monien himoitsema Instagram toimii sulavasti. Toisena satunnaisena esimerkkinä suomalaisen suositun Hill Climb Racingin pelailu onnistui myös mukavasti. Heikkouksia Android-tuessa on odotetusti ulkoisten toimintojen suhteen. Esimerkiksi Instagramissa kameraa ei mukana ole, vaan kuva täytyy valita aiemmin kuvatuista. Dropbox valittaa tiedostoja (teksti, PDF jne.) yrittäessä avata, että pitäisi asentaa niitä tukeva sovellus, mutta ainakaan toistaiseksi en ole saanut vielä tiedostoja sittenkään avautumaan. Kokonaisuutena Jollan Android-tuki toimii kuitenkin hyvin ja on ehdoton lisä puhelimeen.
- Yleinen yhteensopivuus ja synkronointi ovat myös heikkoja kohtia. Jolla ei toistaiseksi tue esimerkiksi monien käyttämän Google-kalenterin synkronointia enkä itsekään ole esimerkiksi vielä siirtänyt yhteystietoja Jollaan, koska en ole ihan varma miten se tulee edes onnistumaan. Jollalla ei myöskään toistaiseksi ole omia pilvipalveluja, kuten varmuuskopiointia tai muuta vastaavaa, joista kilpailijoiden laitteilla pääsee nauttimaan erittäin helposti.
- Ylpeä pienestä tiimistä. Kaikkien heikkouksien keskelläkin Jollan nykyiset noin 90 työntekijän ja vielä 2,5 vuoden aikana aiemmin paljon pienemmän porukan työnä on syntynyt jotain ihmeellistä. Puhelimen ja käyttöjärjestelmän yhdistelmä, joka muodostaa yhtenäisen tuotteen, joka toimii ja on varteenotettava haastaja alan jättiläisille. Jolla luonnollisesti hyötyy Nokian jättämästä perinnöstä ja satojen miljoonien (miljardien?) eurojen uhrauksista MeeGon ja sen taustatekniikoiden kehitykseen. Jolla on kuitenkin pienellä joukolla tehnyt hurjan työn ja jotain täysin poikkeuksellista.
- Oikeita valintoja Jolla on myös matkan varrella tehnyt ja näistä yksi on puhelimen hinnoittelu keskihintaluokkaan. Vastaavilla spekseillä varustettuja Android-puhelimia saa toki Jollaa edullisemminkin, mutta Jollan houkuttimet eivät olekaan raudassa. 399 euron hinnallaan Jolla kuitenkin välttää myös kilpailun aivan terävimmässä kärjessä, jossa sen olisi joka tapauksessa ollut vaikea pysyä mukana. Jollan hinta vaikuttaa olevan ihan kohdallaan ja lopultahan oikea hinta on aina se, millä kauppa käy ja ainakin Suomessa ja myös tietyissä piireissä maailmalla Jolla näyttäisi saaneen innostuneen vastaanoton.
- Puuttuvia toimintoja Jollasta löytyy myös vielä vaikka kuinka paljon: ajonavigaatio on tulossa vasta myöhemmin, 4G LTE -tukea ei ole vielä, käyttöliittymä ei toimi käytännössä lainkaan vaaka-asennossa ja niin edelleen listan jatkuessa pienemmillä puutteilla. Nämä olivat kuitenkin kompromisseja, joita pienen tiimin oli välttämätöntä tehdä saadakseen toimivan tuotteen ulos kohtuullisessa aikaikkunassa. Nyt pullat on saatu ulos uunista. Seuraavaksi Jollan pitää antaa tilanteen jäähtyä ja korjata Sailfishistä bugeja väsymättömästi kuin liukuhihnalta. Vasta sen jälkeen on aika kuorruttaa tuotos vielä uupuvilla ominaisuuksilla sekä tulevilla lisätoiminnoilla.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »