Vedenpitävä, iskunkestävä ja yllättävän hyvillä teknisillä ominaisuuksilla varustettu puhelin. Cat B15 näyttää lupaavalta, mutta siitä löytyy yksi keskeinen heikkous.
Aiemmin oli enemmän sääntö kuin poikkeus, että kestävät puhelimet olivat isoja, paksuja ja ominaisuuksiltaan muista jäljessä. Nykyään asia ei ole näin mustavalkoinen. Jos haluaa puhelimen, joka on vedenkestävä, voi hankkia sulavalinjaisen lippulaivapuhelimen ja myös iskunkestävissä älypuhelimissa on aiempaa enemmän valinnanvaraa. Huonona puolena varsinkin iskunkestävät mallit sisältävät kuitenkin usein pienen näytön ja vanhan Android-version.
Vahva ja vanttera voimapussi
Cat B15 on moniin muihin iskunkestäviin puhelimiin verrattuna positiivinen yllätys. Onhan Catin uutuus toki iso ja paksu, mutta tämä johtuu osittain myös neljän tuuman näytöstä, joka on tarkkuudeltaan 800 x 480 pikseliä. Käyttöjärjestelmänä on Android 4.1, joka ei ole käyttöjärjestelmän uusin versio, mutta silti melko tuore ja tarjoaa lähes kaikki ominaisuudet, jotka löytyvät uudemmistakin versioista. Konepellin alla jyllää tuplaytiminen yhden gigahertsin suoritin, jonka lisäksi on maininnan arvoista, että Cat B15 tarjoaa paikat kahdelle SIM-kortille. Onko tämä nyt se iskunkestävä puhelin, jota olemme etsineet? Oli miten oli, kyse on erittäin vankkatekoisesta puhelimesta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Puhelin on IP67-sertifikoitu, mikä tarkoittaa, että se on suojattu pölyltä ja voidaan pudottaa metrin syvyyteen veteen 30 minuutin ajaksi. Cat takaa myös, että puhelin kestää pudotuksen betonilattialle 180 senttimetrin korkeudesta. Puhelin on valmistettu kumista ja alumiinista ja suunniteltu sitten, että pudotessaan se tippuu lähes väistämättä maahan kuminen osa edellä. Cat B15 selviytyi myös erittäin hyvin omasta pudotustestistämme, jossa puhelimeen ei tullut edes näkyviä naarmuja. Tämän huomioon ottaen puhelimen koko ja paino ovat anteeksi annettavissa.
Näyttö on Gorilla-lasia, ja kuten tiedämme se on kaukana särkymättömästä. Näytön särkyminen vaatii usein kuitenkin epäonnisen iskun puhelimen kulmaan. Cat on upottanut lasin puhelimen runkoon, mikä tarkoittaa, että puhelimen pitäisi tippua terävään tai ulkonevaan esineeseen, jotta näytön saisi helpolla rikki. Hyvin suojatun näytön miinuspuolena on se, että upotetun näytön reunoille kerääntyy helposti likaa ja pölyä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Puhelimen painikkeet ovat hyvin sijoitellut ja helpot painaa, mutta kameranapin paikka volyymipainikkeiden välissä on hieman hämmentävä. Lataus- ja kuulokepistokkeiden paikat on suojattu muoviläpillä, jotka tosin saattavat kulua ajan mukana. Pelkästään tämän takia puhelimen mukana tulee ylimääräinen pari muoviläppiä. Sympaattista!
Akkukotelon kansi on joustavaa kumia, mikä on hyvä idea, sillä omien kokemuksieni mukaan akku lentää helposti puhelimesta ulos ja hajoittaa kannen, jos puhelin tippuu pahasti. Parempi siis, että kansi joustaa ja päästää akun ulos. Heikkous on tupannut olemaan akkukotelon kannen lukitusmekanismi, joka on jopa monissa testaamissani iskunkestävissä puhelimissa hajonnut, kun akku lentää puhelimesta. En ole vakuuttunut, että Cat B15:n lukko on itsessään parempi, mutta kansi pysyy joka tapauksessa tiukasti kiinni, toimi lukko tai ei. On kuitenkin tärkeää sulkea kansi siten, että se napsahtaa kiinni joka paikasta, sillä helposti joku osa kannesta jää hieman auki, jolloin puhelin ei enää ole vesitiivis.
Perus Android
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Käyttöjärjestelmänä puhelimessä pyörii puhdas Android ilman valmistajakohtaisia muutoksia, joita monilla on taipumus myös arvostaa. Itse jäin kaipaamaan mahdollisuutta hakea yhteystietoja suoraan puhelinluettelosta syöttämällä nimen pari ensimmäistä kirjainta, sekä parempaa kalenteria, jollaisen useimmat suuret Android-puhelinvalmistajat ovat lisänneet. Nämä ovat kuitenkin pikkuasioita ja kokonaisuutena Android on hyvä sellaisena kuin se on. Ainoa käyttöjärjestelmään tehty muokkaus on sovellusluettelosta löytyvät ylimääräiset verkkolinkit. Cat B15:n nimen takana oleva Caterpillar-yhtiö on parhaiten tunnettu työkoneistaan, joten jos haluaa vuokrata tai ostaa esimerkiksi maansiirtokoneen, voi nauttia näistä linkeistä. Muuten todennäköisesti lähinnä ärsyttää, ettei linkkejä voi poistaa valikosta.
Puhelin toimii hyvin soittaessa, minkä lisäksi siitä löytyy myös paikka toiselle SIM-kortille. Tämä ominaisuus voi muodostua käteväksi, jos sinulta löytyy oma- ja työnumero, etkä halua kantaa mukana kahta puhelinta. Lisäksi jos työskentelee esimerkiksi metsätöissä ja paikassa, jossa kentän kattavuus on epätasainen, voi toisesta SIM-kortista olla hyötyä. Itse olen vaikuttunut siitä, miten hyvin kokonaisuus toimii: valitaan vain kumpaa SIM-korttia halutaan käyttää ensisijaisesti puheluihin, videopuheluihin, tekstiviesteihin ja mobiilidataan, ja tilariviltä löytyy painike, josta voi aina asettaa liittymän päälle tai pois päältä. Ainoa epämiellyttävä asia on se, että aikaa kuluu noin kymmenen sekuntia, kun puhelin vaihtaa käytettävää liittymää.
Viiden megapikselin kamera kuulostaa hyvältä paperilla, mutta on käytännössä yksi huonoimmista kameroista, joita olen testannut pitkään aikaan. Väritoisto tuo enimmäkseen mieleen 70-luvun Polaroid-kuvat ja ilman kuvausvaloa sisäkuvissa on suuria ongelmia liikkuvien kohteiden terävyydessä. Videotallennus ei ole myöskään parempi. Vaikka kameralla pystyy kuvaamaan 720p-videota, on lopputulos todella nykivä ja automaattitarkennus ei toimi kunnolla videotilassa.
Varoitus: hukkumisvaara!
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Olemme luonnollisesti testanneet myös puhelimen vedenkestävyyden ja miltä se tuntuu veden alla. Kapasitiivinen kosketusnäyttö ei valitettavasti toimi vedessä, joten puhelimella ei kannata odottaa tekevänsä mitään pinnan alla. Poikkeuksena ehkä kuvien ottaminen, sillä Cat B15 sisältää fyysisen kamerapainikkeen. Jos haluaa kuvata veden alla, täytyy muistaa käynnistää kamera ennen puhelimen laskemista veteen (näytön lukitusta ei pysty avaamaan veden alla) ja Cat B15:llä voi todella ottaa vedenalaisia kuvia, vaikka sekä tarkennus että varsinaiset kuvat ovat melko onnettomia. Ehkä tästä kuitenkin irtoaa hetken iloa.
Vaiko sittenkään? Kun kamerapainiketta painoi veden alla, nousi painikkeiden välistä pahaenteisiä ilmakuplia. Ja tosiaankin – seuraavana päivänä näytön sisäpuolella näkyi ikävää vesitiivistymää. Ensin kyse oli lähinnä häiritsevästä kosmeettisesta tekijästä, minkä lisäksi videokamera oli höyrystymän takia käyttökelvoton. Myöhemmin ongelma levisi, kun volyymipainikkeet alkoivat reagoida spontaanisti ja pian ongelma laajeni myös näytön alla oleviin komentopainikkeisiin. Nämä piinaavat häiriötekijät katosivat jonkin ajan kuluttua, mutta veden haihtuminen näytön välistä otti pidempään. Varsinaista näyttöä siitä, että kosteus olisi päässyt puhelimen piirilevylle ei ollut, mutta yksin se, että vesi tavoitti puhelimen näyttölasin on tarpeeksi paha.
Se, että vesitiivis puhelin ei ole vedenpitävä, jos tulet painaneeksi jotain painiketta tuntuu pahalta rakenteelliselta vialta. Toisaalta monille ihmisille Cat B15 saattaa tuntua sopivalta puhelimelta tästä heikkoudesta huolimatta. Jos olet enemmän kiinnostunut puhelimen iskunkestävyydestä ja kahdesta SIM-korttipaikasta, on hyvä bonus, että laitteen voi poimia toimivana pois vesilätäköstä. Puhelimen vedenkestävyydelle ei kuitenkaan kannata asettaa turhan isoja odotuksia.
Hyvää
- Paikat kahdelle SIM-kortille
- Loistava iskunkestävyys
- Kohtalaisen uusi Android-versio…
Huonoa
- …josta valmistaja olisi pienellä vaivalla saanut vielä paremman
- Surkea kamera
- Vedenkestävyys varauksella
—
Tämä Elias Nordlingin arvostelu on julkaistu alun perin ruotsalaisessa Mobil-julkaisussa ja käännetty suomeksi julkaistavaksi Mobiili.fissä.
Suomessa Cat B15:n hinta liikkuu nyt reilussa 300 eurossa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »