LG esitteli tänään uutta Googlen kanssa yhteistyössä kehitettyä, viime viikolla julkistettua Nexus 5 -puhelinta suomalaismedioille ja myös Mobiili.fi oli paikalla kokeilemassa uutuutta.
Katso tästä yhteenveto videolta tai lue laajemmat kokemukset alta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
LG lupaa Nexus 5:n Suomen markkinoille vielä marraskuun aikana, mutta tarkka myynnin alkamispäivämäärä ei ollut vielä tiedossa. Aiemmin tiedotteessaan LG on todennut myynnin alkavan marraskuun puolivälin tienoilla. Suomessa tarjolle on tulossa ainoastaan 16 gigatavun malliversio, sillä 32 gigatavun malli on LG:n edustajien mukaan tarkoitettu myyntiin vain Google Playn kautta maissa, jossa Google uutta Nexusta myy.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Perustavaa laatua oleva kysymys Nexus 5:n osalta on myös hinta. Suomessa LG:n suositushinta Nexus 5:lle on 530 euroa – käytännössä aluksi myynti näyttäisi lähtevän käyntiin karvan alta viidensadan. Esimerkiksi Yhdysvalloissa puhelinta myydään kuitenkin 349 dollarilla eli reilulla 260 eurolla. Hintaero on siis melkoinen, vaikka ottaisi huomioon myös Yhdysvalloissa päälle vielä laskettavat verotkin. LG:n edustajat pidättäytyivät tänään tarkemmin kommentoimasta hinnoittelun taustoja, mutta totesivat ettei täälläkään kukaan vedä tavallista lihavampia katteita välistä.
Joka tapauksessa 500 euron puhelimena Nexus 5:tä on suomalaisnäkökulmasta arvioitava, joten itse asiaan. Miltä Nexus 5 vaikutti?
Hyvältähän se. Kovin yksityiskohtaisia arvioita on paha mennä antamaan lyhyen tutustumisen perusteella, mutta Nexus 5 vaikutti laadukkaalta ja mukavalta, näyttö tarkalta ja toiminta nopealta. Nexus 5:ssähän on 4,95 tuuman IPS-tekniikan näyttö 1920×1080 pikselillä, takaa löytyy kahdeksan megapikselin kamera optisella kuvanvakaimella sekä tehoa tarjoaa yhä markkinoiden tehokkaimman kruunua pitävä Qualcommin Snapdragon 800 -järjestelmäpiiri. Tiedonsiirto onnistuu mobiilidatan osalta 4G LTE -verkoissa kaikilla Suomen taajuuksilla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nexus 4:n lasitakakuoresta poiketen Nexus 5:n kuoret ovat muovia, jossa on pehmeänpuoleinen. hyvän otteen tarjoava pinnoite. Paksuutta puhelimella on vain 8,59 millimetriä ja Nexus 5 on myös kevyt – painoa on vain 130 grammaa.
Designiltaan Nexus 5 on kuitenkin varsin tylsä. Kuvissa näkyvän tumman version ohella tulossa on myös valkoisella takakannella varustettu toinen myöhemmin markkinoille saapuva värivaihtoehto, mutta joka tapauksessa Nexus 5 ei suuremmin designillaan koreile. Turhia krumeluureja ei ole ja Nexus 5 näyttää ja tuntuu asiansa ajavalta, mutta tietyllä tapaa hengettömältä vaatimattoman ulkonäkönsä vuoksi. Kyse on kuitenkin myös mielipiteistä ja varmasti osa suosii myös mahdollisimman yksinkertaista ja käytännöllistä, jollainen Nexus 5 kyllä monelta osin on. Tylsyyskään ei ole aina huono asia, mutta nyt Nexus 5 hukkuu designiltaan massaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kooltaan Nexus 5 on lähes vastaava edeltävän Nexus 4:n kanssa, vaikka näyttö on suurentunut 4,7 tuumasta nyt viiden tuuman nurkille. Käteen Nexus 5 istui kokonsa puolesta hyvin, mutta ainakin omaan käteeni oikean reunan yläkulmasta löytyvä lukituspainike oli liian korkealle sijoitettu.
Laitteiston ohella Nexus 5:ssä iso juttu on tietenkin myös ohjelmisto eli uusi Android 4.4 KitKat. Sen osalta emme ehtineet tänään käydä moniakaan uusia juttuja lainkaan läpi (kokeilulaitteilla, joissa läpikäyntiä vaikeuttavat aina myös puhelimen tyhjyys sisällöstä ja normaalista käyttäjätilistä).
Kuvissakin kuitenkin näkyy vakio-Androidin hieman uudistunut, kevyempi ilme. Esimerkiksi toimintopalkit ovat muuttuneet läpinäkyviksi ja ne häviävät näkyvistä tyystin koko ruudun sovelluksissa sisältöön syvennyttäessä. Lisäksi esimerkiksi Google Now -palvelu löytyy nyt kotinäkymästä päänäkymän vasemmalta puolelta ja myös ”OK Google” -äänikomento avasi tänään kokeiltaessa onnistuneesti äänihaun. Olemme listanneet Android 4.4 KitKatin uudistuksia kattavasti jo erikseen aiemmin.
Mainittakoon, että uudessa Android-versiossa on muutamia toimintoja, jotka vaativat myös laitteelta tukea ja joita Nexus 5 jo myös tukee. Näitä ovat vähävirtainen audiotoisto (Nexus 5:n pitäisi yltää 60 tunnin toistoaikaan), ohjelmistoon valmiiksi sisäänrakennettuna myös virrankulutusta vähentävä askelmittari sovellusten hyödynnettäväksi, kosketustarkkuuden parannukset sekä HDR+-valokuvaus.
Kamerasta puheen ollen emme tänään kiinnittäneet sen kuvanlaatuun suurempaa huomiota. Sen arvioinnin aika on myöhemmin arvostelussamme saatuamme Nexus 5:n pidemmäksi aikaa haltuumme.
Nexus 5:n koon osoittamiseksi vertailimme sitä myös Samsungin Galaxy Note 3:n sekä Applen iPhone 5s:n kanssa. Nexus sijoittuukin oivasti viidellä tuumallaan 5,7 tuuman ja neljän tuuman näytöllä varustettujen verokkien välimaastoon ja on vielä kooltaan lähes ongelmattomalla tasolla.
LG:n mallistosta Nexus 5:n kanssa pitkälle samanlainen on tuore G2-lippulaivamalli, joka kuitenkin designiltaan on Nexus 5:tä pirteämpi. Lisäksi G2:ssa on 5,2 tuuman näyttö, 13 megapikselin kamera ja muiden erojen ohella muun muassa lukitus- ja äänenvoimakkuuspainikkeiden paikka on siinä Nexus 4:n tutun reunalle sijoittamisen sijaan takana kameran vieressä. Kuten alta löytyvä kuva kertoo, ovat G2:n näytönreunukset vieläkin pienemmät kuin Nexus 5:ssä.
Kokonaisuutena tänäisen lyhyen tutustumisen perusteella Nexus 5 vaikuttaa kohtalaisen hyvältä järkiluurilta myös Suomen hintaluokassaan, mutta toki lähtöasetelmat ovat erilaiset kuin maailmalla, jossa Nexuksen suurin valtti on juuri hinta.
Myös kysymysmerkkejä jäi vielä auki. Kameraan pääsemme tutustumaan paremmin vasta myöhemmin ja myös akunkestosta ei ole tänäisen perusteella luonnollisestikaan saatu kokemusta. Nexus 5:n ominaisuuslistaa lukiessa katse kun kiinnittyy heikkouksia etsittäessä juurikin vain 2 300 milliampeeritunnin kapasiteetilla varustettuun akkuun, joka on tärkeimpiä kilpailijoita niukempi. Langatonta latausta Nexus 5 tukee kuten edeltäjänsäkin.
Parasta Nexus 5:ssä lienee tuore Android-versio sekä luotto siihen, että Nexuksille tyypillisesti myös tulevat Android-päivitykset tulevat puhelimelle todella vikkelästi verrattuna tavallisiin valmistajien omilla lisäyksillä varustettuihin versioihin. Vakio-Android ilman valmistajan lisäyksiä, jollainen Nexus 5:stä löytyy, on kaksipiippuinen juttu: toisaalta turhia nippeleitä, päällekkäisiä sovelluksia tai muita sekavia ratkaisuja ei ole, mutta toisaalta mahdollisesti hyödyllisiäkään lisäyksiä ei puolestaan löydy.
Lisäksi Nexus 5:ssä vakuuttivat nopeus sekä näytön laadukkuus. Enää 500 euron hintaluokassa Nexus 5 ei ole missään nimessä ylivertainen kilpailijoihin, kuten Samsungin ja HTC:n ykkösmalleihin, verrattuna mutta se tarjoaa omanlaisensa, ulkonäöltään vaatimattoman, mutta kuitenkin tehokkaan ja vakio-Androidin houkuttelevuudella ryyditetyn kokonaispaketin.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »