Viikonlopun ajan tänäisestä alkaen Helsingin Messukeskuksessa järjestettävillä DigiExpo-messuilla esillä on myös Nokian ensimmäinen tablettilaite eli Lumia 2520.
Nokian osastolla Lumia 2520:n ohella toinen tähdistä on myöskin viime viikolla julkistettu kuusituumainen Lumia 1520, josta julkaisimmekin jo erillisessä jutussa myös ensikokemuksemme.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lumia 2520 -tabletin ennakkomyynti Suomessa alkoi tänään ja kauppoihin se saapuu 4. joulukuuta – kuten Lumia 1520:kin. Lumia 2520:n suositushinnaksi Nokia kertoi 680 euroa.
Totesimme Lumia 1520:n olleen tuttua Lumiaa, mutta aiempaa isommin. Noh, Lumia 2520 edustaa täysin samaa linjaa, mutta vielä korkeampiin lukuihin vietynä. Lumia 2520 erottuu joukosta tablettina monien Nokian Lumioista jo aiemmin tuttujen aspektien voimalla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lumia 2520 tulee Suomessa markkinoille punaisena ja mustana värivaihtoehtona. Näistä musta on mattapintainen ja tänään DigiExpossa esillä olleet laitteet puolestaan kiiltäväpintaisia punaisia. Kirkas punainen väri vangitsee katseen vieläkin vahvemmin, kun laitteen koko on älypuhelimeen nähden moninkertainen. Lumia 2520 -tabletti punaisena ei ainakaan jää huomaamatta ja se erottuu muusta harmaasta tablettimassasta oivasti.
Kiiltävän pinnan kääntöpuoli on, kuten käytännössä aina ennenkin on koettu, siinä helposti näkyvät sormenjäljet.
Lumia 2520:n rakenne on vankka ja laatuntuntuma tältä osin moitteeton. Lumia 2520 on myös ilahduttavan ohut ja yli 10 tuuman Windows-tabletiksi myös kohtuupainoinen 615 grammallaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kirkkaan värin ohella Lumia 2520 on tablettien osalta outo lintu laadukkaalla kamerallaan. Lumia 720:sta tuttu 6,7 megapikselin ja f/1,9-aukon kamera on laadultaan tableteissa harvinaista, lähes poikkeuksellista herkkua. Lumia 2520:ssa on todennäköisesti markkinoiden parhain kamera missään tablettilaitteessa. Toki tabletilla kuvaamisesta voidaan olla montaa mieltä, mutta eipä paremmasta kamerasta ikinä haittaakaan ole.
Laitteiston osalta tableteissa tärkein asia on aina näyttö ja tämä puoli on Lumia 2520:ssa loistavalla tavalla kunnossa. 10,1 tuuman ja 1920×1080 pikselin näytöstä ei ainakaan tänäisen pikaisen katselun perusteella jäänyt huonoa sanottavaa. Terävyys on hyvä, katselukulmat laajat ja näyttö hyvin kirkas. Nokian mukaan kirkkaus yltää 660 nitsiin, jolla se olisi jopa markkinoiden kirkkain tablettinäyttö.
Lumia 2520:n kaveriksi Nokia tarjoaa Power Keyboardia, joka on kääntyvä suojakansi, näppäimistö kosketusohjaimella, lisäakku sekä kaksi USB-porttia yhdistettynä. Kuten Microsoftin Surface-tabletitkin, myös Lumia 2520 tuntuu orvolta ilman näppäimistöosaa, vaikka ei se laitteen vakiomyyntipakettiin kuulukaan. Power Keyboardilla on erikseen hintaa 170 euroa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Mielestäni olisi suorastaan tyhmää jättämättä Power Keyboard hankkimatta, jos Lumia 2520:n itselleen tabletiksi valitsee. Näppäimistöosa antaa tietyissä tilanteissa paljon lisäarvoa ja tuntuu kiinteältä osalta laitetta sen ollessa käytössä. Lumia 2520 kiinnittyy näppäimistöön vankasti, minkä ohella laite käyttökuntoon avattaessa Lumia 2520 asettuu oikeaan kulmaan magneettien ohjaamana.
Näppäimistö on käytettävissä myös rennosti laite sylissä istuen ilman suurempia ongelmia. Ainoaksi ongelmaksi voi muodostua näytön katselukulma, mikäli oma asento ei istu yhteen näytön kanssa oikeaan kulmaan.
Noka lupaa Lumia 2520:lle kymmenisen tuntia käyttöaikaa sisäisellä akulla, mihin Power Keyboardin lisäakku tuo vielä viisi tuntia lisää. Näppäimistöosan kanssa Lumia 2520:ssa riittää virtaa siis todella pitkiinkin käyttörupeamiin yhdellä latauksella. Lisäksi Lumia 2520:n käytettävyyttä parantaa pikalataus, joka Nokian mukaan täyttää akun 80-prosenttisesti vain tunnissa. Vertailun vuoksi uuden Applen iPad Airinkin akku täyttyy täyteen neljässä tunnissa suhteellisen tasaista vauhtia.
Lumia 2520 tulee saataville vain yhtenä malliversiona, koska laitteessa on aina mukana myös 4G LTE -tasolle yltävä mobiiliverkkoyhteys sekä 32 gigatavua sisäistä tallennusmuistia. Nokia on suunnannut tablettinsa erityisesti mobiiliin käyttöön, jolloin sisäänrakennettu verkkoyhteys on tarpeellinen.
Ohjelmistopuolella Lumia 2520 tarjoaa Windowsin RT-versiona, jota on aiemmin parjattu voimakkaasti. Monet valmistajat ovat jopa vetäytyneet tyystin Windows RT -laitteiden tekemisestä, mutta Nokialle se tuntuu luontevammalta valinnalta kuin täysi, raskaampi Windows 8.1 -laite Intelin suorittimella. Lisäksi myös Windows RT on uudessa 8.1-versiossaan kehittynyt eteenpäin. Aiemmin osasyynä Windows RT:n arvosteluun oli myös sen hitaus laitteissa. Tämä ongelma on nyt uuden sukupolven myötä korjaantunut, sillä esimerkiksi Lumia 2520:sta löytyy sisältä tehokas Qualcommin Snapdragon 800 -järjestelmäpiiri. Lumia 2520:n kanssa tänään nopeus riittikin mainiosti.
Windows RT 8.1:n uudistuksista kattavan esittelyn alta löytyvällä videolla Lumia 2520:n kanssa tarjoaa Microsoftin Vesa-Matti Paananen.
Windows RT 8.1:n suurimmaksi ongelmaksi on, Windows Phonen tavoin, muodostumassa sovellustarjonta. Windowsille kehitettyjä kosketuspohjaisia, uuden käyttöliittymätyylin mukaisia tablettisovelluksia on huomattavasti vähemmän kuin kilpaileville Applen iPadeille tai Android-tableteille. Windows on tablettipuolella vielä enemmän perässä kuin älypuhelimissa, eikä tilanne nopeasti tule korjautumaan.
Lisäksi lähes käsittämätöntä, ettei edes Microsoft tarjoa vielä uuden tyylin mukaisia Office-toimisto-ohjelmistoja. Yhä Windows-tableteissakin, mukaan lukien Lumia 2520:ssa, Office-ohjelmien osalta hypätään vanhaan työpöytänäkymään, jota ei ole suunniteltu kosketuskäyttöön ja jonka tarjoama käyttökokemus on näin ollen surkea. Office-ohjelmien osalta tilanne sentään korjautunee lähiaikoina, mutta tarkkaa aikataulua ei vielä tiedetä. Eikä asia ole ongelma niille, jotka eivät tabletilla asiakirjoja muokkaa.
Nokia itse on kehittänyt Lumia 2520:lle joukon omia sovelluksiaan Windows RT 8.1:n jatkoksi ja ne ovat tuttua hyvää tasoa. Tarjolla ovat Nokia Camera kameran käyttöön, HERE Maps -kartat, Nokia Musicia kuunneltavaksi sekä aikajanalla ja kartalla kuvat esittävä, erityisesti tabletilla näyttävä Nokia Storyteller sekä videoiden muokkaamiseen Nokia Video Director. Koska Nokian tänäisissä demolaitteissa ei ollut sisältöä osaan näistä, palataan näiden osalta tarkemmin asiaan vasta tulevassa Lumia 2520 -arvostelussamme.
Kokonaisuutena Nokia näyttäisi tehneen Lumia 2520:ssa tableteille ”lumiat”, eli laitteen vahvuudet ja heikkoudet ovat pitkälti samoja kuin myös Lumia-puhelimilla omalla sarallaan. Näyttö, kamera ja erottuva tyyli puhuvat Lumia 2520:n puolesta ja Nokian omat sovellukset piristävät kokonaisuutta. Toisaalta sovellustarjonnan heikkous asettaa hankinnan järkevyyden kyseenalaiseksi.
Nokia on myös hinnoittellut Lumia 2520:n Suomessa todella korkealle siihen verrattuna, mitä vielä viime viikolla odotettiin. Nokiahan kertoi Lumia 2520:n hinnaksi tuolloin ennen veroja 499 dollaria, joka oikeasti olisi 370 euroa, mutta jonka alan tavan mukaisesti olisi voinut odottaa kääntyvän täällä 499 euroksi. Kuten edellä kuitenkin mainittiinkin, seisoo Lumia 2520:n hintalapussa kuitenkin 680 euroa. Hinta olisi hyväksyttävä ja aivan kilpailukykyinenkin, jos Power Keyboard tulisi mukana. Sekin maksaa kuitenkin todellisuudessa vielä 170 euroa lisää.
Lyhyestä virsi kaunis: Lumia 2520 on tähän hintaan liian kallis.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »