Google julkisti tänään yhdessä uuden Nexus 5 -puhelimen kanssa uuden 4.4 KitKat -version Android-käyttöjärjestelmästään.
Uudessa käyttöjärjestelmässä tavoitteena on ollut tuoda tuore Android-kokemus laajemmalle käyttäjäkunnalle. Androidin muistin tarvetta on piennetty poistamalla tarpeettomia taustatehtäviä ja pienentämällä usein käytettyjen toimintojen muistin käyttöä. Myös Google-sovelluksia kuten Chromea ja YouTubea on hiottu muistinsäästö silmällä pitäen. Tuloksena uuden Android-version pitäisikin toimia nyt toimia mukavasti myös 512 megatavun RAM-muistilla varustetuissa laitteissa, kun uusimmissa Android-laitteissa RAM-muistia on jo neljä-kuusi kertaa enemmän.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Googlen mukaan KitKat mahdollistaa uppoutumisen yhteen asiaan kerralla aiempaa paremmin – oli se sitten kirja, peli tai elokuva – kaikkien muiden turhien asioiden piilottuessa taustalle. Lisäksi esimerkiksi tilapalkki- ja ilmoitusnäkymä ovat nyt taustaltaan läpinäkyviä silloinkin, kun ne ovatkin esillä.
Muutenkin käyttöliittymän yleistä ilmettä on muutettu kauttaaltaan kevyempään suuntaan – hieman Applen iOS 7:n tapaan, mutta ei yhtä radikaalisti.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Google on uudistanut myös useita sovelluksia ja tehnyt monia pienempiä uudistuksia:
- Puhelinsovelluksessa voi nyt etsiä yhteystietoja, lähialueen paikkoja tai Google Apps -tilin tietoja suoraan
- Fiksumpi tieto saapuvasta puhelusta: puhelin etsii yhteystietoja automaattisesti numerolle, jota ei ole tallennettu yhteystietoihin
- Uusi erikseen jo julkistettu Hangouts-sovellus yhdistää tekstiviestit ja multimediaviestit pikaviestien ja videopuhelujen kanssa samaan paikkaan. Vakio-Androidissa se korvaa nyt aiemman viestisovelluksen. Android 4.4 KitKatissa käyttäjän on myös mahdollista valita itse käyttämänsä vakioviestisovellus.
- Uusi Nexus 5 launcher tuo muun muassa Google Now -palvelun yhden pyyhkäisyn päähän kotinäkymästä, minkä lisäksi ”OK Google” -äänikomentoi aktivoi äänihaun sekä muita äänitoimintoja ilman tarvetta koskea puhelimeen.
- Google Now’n osalta on tulossa myös lisäpäivityksiä – kuten uusia kortteja verkkosivustojen päivityksistä
- Tulostustuki sisäänrakennettuna
- Bluetooth MAP -profiilin tuki mahdollistaa viestien vaihtamisen laitteen ja esimerkiksi auton tietojärjestelmän välillä
- Chromecast-tuki
- Android Device Manager laitteen etähallintaan ja tyhjennykseen
- Uudistettu Lataukset-sovellus ruutunäkymällä ja järjestysmahdollisuudella
- Päivitetty sähköpostisovellus – parempi navigaatio, kontaktien kuvat ja alakansiot
- Helppo kotinäkymän vaihto asetuksista mahdollisesti asennettun vaihtoehtoon
- Koko näytön taustakuva ja taustakuvan esikatselu
- Infrapunaohjauksen tuki
- Nopea pääsy sijaintiasetuksiin
- Tiukemmin rajatut sovellukset (secure app sandboxes)
- Askelmittarituki sisäänrakennettuna (vaatii laitteistotuen)
- Uudistettu tuki NFC:lle – uusi avoin arkkitehtuuri, joka mahdollistaa NFC-maksamisen aiempaa vapaammin
- Uudistettu Quickoffice-toimistosovelluspaketti
Yhteenvetona KitKatin voidaan todeta olevan suunniteltu rakentamaan vahvempi perusta Androidille, joka tulisi myös aiempia versioita nopeammin suurempaan määrään Android-laitteita. Androidia on syytettä alustan hajaantumisesta (fragmentation) useisiin eri versioihin, koska vanhat laitteet eivät ole saaneet laajasti päivityksiä. Tämä on vaikeuttanut sovelluskehittäjien elämää, kuin myös käyttäjienkin, jotka eivät ole päässeet nauttimaan viimeisimmistä toiminnoista tai edes tietoturvapäivityksistä. Google tavoittelee KitKatilla ”seuraavaa miljardia käyttäjää”.
Android 4.4 KitKat saapuu nopeasti päivityksenä aiempiin Nexus-laitteisiin sekä ulkomailla myytyihin Google Play Edition -versioihin Samsungin Galaxy S4:stä ja HTC:n Onesta. Päivityksiä tavallisiin eri valmistajien Android-laitteisiin saadaan odottaa totuttuun tapaan pidempään.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lisää tietoa Android 4.4 KitKatista löytyy Googlen sivuilta.
Alta löytyy myös kehittäjille suunnattu yli 12 minuuttia pitkä syvemmälle uuden version teknisiin uudistuksiin menevä video sekä yli 27-minuuttinen designista kertova video.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »