Suomen surkuhupaisaksi kääntynyt 800 megahertsin 4G LTE -verkkojen taajuushuutokauppa on päättynyt ja taajuuksille on löytynyt huutokaupasta ostajat. Valtioneuvosto tiedotti asiasta.
Huutokauppa oli käynnissä kuukausien ajan, kunnes se keskeytettiin. Lopulta sitä jatkettiin saman huutokauppatilanteen nollanneen suunnitteluvirheen sisältäneenä, mutta ilmeisesti operaattorit pidättäytyivät nyt käyttämästä tätä taktista mahdollisuutta. Lopulta nyt päättynyt huutokauppa kesti yli yhdeksän kuukautta.
Huutokaupan lopputuloksena Suomen kolme suurta operaattoria eli DNA, Elisa ja TeliaSonera saavat kukin taajuuksia saman verran eli kaksi 10 megahertsin taajuusparia. Huutokaupassa oli myös mahdollisuus, että taajuudet olisivat päätyneet vain kahdelle voittavalle tarjoajalle, mikä olisi ollut katastrofi kolmikosta hävinneelle.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Valtiolle huutokauppa tuottaa tuloja 108,01 miljoonaa euroa. Elisa maksaa hankkimistaan FDD5- ja FDD6-tajuuspareista kummastakin mimimihinnan eli 16,67 miljoonaa euroa, kun DNA maksaa FDD1-taajuusparista 16,9 miljoonaa ja FDD2-taajuusparista 16,67 miljoonaa euroa. TeliaSonera maksaa voittamistaan FDD3- ja FDD4-taajuuspareista muita enemmän eli 22,2 ja 18,9 miljoonaa euroa.
”Huutokaupan pitkittyminen oli harmillista kaikille osapuolille. Käytämme saatua kokemusta hyödyksi ja tuleva sähköisen viestinnän lainsäädännön uudistus eli tietoyhteiskuntakaari valmistellaan siten, ettei vastaava pitkittyminen ole tulevissa huutokaupoissa mahdollista”, asunto- ja viestintäministeri Pia Viitanen toteaa. ”Tärkeintä viestintäpoliittisesti on se, että 800 megahertsin taajuusalue pystytään ottamaan langattoman laajakaistan käyttöön niin, että nopeat 4G-yhteydet ovat saatavilla kaikkialla maassa.”
Uuden 800 megahertsin taajuusaluen myötä 4G LTE -verkkojen voidaan odottaa laajenevan nopeasti huomattavasti nykyistä laajemmalle alueelle. Toistaiseksi Suomessa verkkoa on rakennettu 1 800 ja 2 600 megahertsin taajuuksilla, joihin nähden 800 megahertsin taajuus mahdollistaa huomattavasti kustannustehokkaamman tavan laajentaa verkkoa matalamman taajuuden mahdollistaman pidemmän tukiaseman kantomatkan myötä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”800 megahertsin taajuusalueen hyödyntäminen mobiililaajakaistan palveluissa on yksi tapa kehittää 4G-verkkomme nopeutta ja laajuutta. Tämän lisäksi tulemme jatkossakin investoimaan LTE-verkkoihimme käyttäen 1800 MHz:n ja 2,6 GHz:n taajuusalueita kaupunkialueilla, kertoo esimerkiksi DNA:n vt. toimitusjohtaja Jukka Leinonen.
Valtioneuvosto myöntää huutokaupan voittajille toimiluvat 20 vuodeksi. Uudella taajuusalueella liiketoiminta voi alkaa 1.1.2014. Valtioneuvoston tiedotteen mukaan matkaviestinverkko on rakennettava siten, että se kattaa 95 prosenttia Manner-Suomen väestöstä kolmen vuoden kuluessa toimilupakauden alkamisesta ja 97 tai 99 prosenttia Manner-Suomen väestöstä viiden vuoden kuluessa toimilupakauden alkamisesta.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »