Nokian Lumia-myynti kasvoi uuteen ennätykseen eli 8,8 miljoonaan toimitettuun puhelimeen edellisen neljänneksen 7,4 miljoonasta ja myös peruspuhelinten myynnin ja tuloksen romahdus osoittivat nyt taittumisen merkkejä – jopa pienellä nousullakin edellisneljänneksestä.
Nokia on myymässä laiteliiketoiminsa patenttilisenssien kera Microsoftille 5,44 miljardilla eurolla. Kaupasta tullaan päättämään 19. marraskuuta järjestettävässä ylimääräisessä yhtiökokouksessa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Miltä Nokian laiteliiketoiminnan myynti Microsoftille näyttää kolmannen neljänneksen lukujen valossa?
Ihan hyvältä – päätös myydä liiketoiminta vaikuttaa edelleen järkevältä valinnalta.
Kappalemääräinen Lumia-myynti kasvoi vuodentakaisesta vaatimattomasta 2,9 miljoonasta nyt siis 8,8 miljoonaan. Viime vuonna Nokia myi kuitenkin myös vielä 3,5 miljoonaa halpaa Symbian-puhelinta, joten kokonaisuudessaan älypuhelintoimitukset kasvoivat nyt nelisenkymmentäprosenttia. Keskihinta on laskenut maltilliset kahdeksan prosenttia, sillä Smart Devicesin liikevaihto kasvoi 28 prosenttia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Viime aikoina Nokia on kasvattanut Lumia-volyymejään puskemalla markkinoille halpamalli Lumia 520:tä. Nokia itsekin totesi sen olevan päävastuussa kappalemääräisen myynnin kasvusta. Esimerkiksi Pohjois-Amerikassa Nokian puhelinmyynti, joka siellä on käytännössä kokonaan Lumioita, kohosi heinä-syyskuussa 1,4 miljoonaan toimitettuun puhelimeen verrattuna huhti-kesäkuun 0,5 miljoonaan. Lumia 520:tä ja sen sisarmalli Lumia 521:tä on kuitenkin myyty Yhdysvalloissa käytännössä nollakatteella 80-100 dollarilla, joten tuloksellinen hyöty Nokialle on jäänyt vähäiseksi.
Ehkä parhain perustelu myynnille Microsoftille onkin Smart Devicesin edelleen järkyttävä tappiollisuus. Smart Devices teki liikevaihtoa nyt jo varsin hyvällä kappalemääräisellä myynnillä 1,25 miljardia euroa ja toimintakateprosentiksi, joka käytännössä vastaa yksikkötasoista liikevoittoa, muodostui -17,1 prosenttia eli vajaat -215 miljoonaa euroa. Ja tämä luku sisältää jo Microsoftilta saadun 250 miljoonan dollarin eli noin 190 miljoonan euron alustatukimaksun.
Microsoftillakaan tuskin olisi ollut halua jatkaa alustatukimaksuja loputtomiin, joten niiden mahdollisesti aikanaan poistuessa olisi Nokian älypuhelinliiketoiminta uinut yhä syvemmissä vesissä. Microsoft on perustellut kauppaa omalta kannaltaan juurikin sillä, ettei sen ollut järkevä tehdä mittavia panostuksia Windows Phone -puhelinten markkinointiin ja myyntiin, koska se ei olisi niistä itse hyötynyt.
Kasvavasta myynnistä huolimatta Nokian älypuhelimilla olisi ollut liian pitkä matka kuljettavanaan mahdolliseen plussatulokseen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokian peruspuhelinliiketoiminta teki nyt yllättävänkin hyvän tuloksen. Liikevaihto 1,49 miljardia euroa laski vuodentakaisesta rapsakat 37 prosenttia, mutta toimintakateprosentti nousi jälleen 3,6 prosenttiin huhti-kesäkuun 0,2 prosentin katastrofista. Kappalemääräiset toimitukset laskivat 27 prosenttia 55,8 miljoonaan puhelimeen.
Peruspuhelimilla ei kuitenkaan ole pidemmän aikavälin tulevaisuutta, vaan neljännes neljännekseltä älypuhelimet valtaavat yhä isomman kakun markkinoista. Nokiankin peruspuhelinliiketoiminta olisi tullut katoamaan tulevina vuosina eikä Nokialla olisi ollut varaa jäädä roikkumaan sen varaan samaan aikaan, kun Lumioiden tulevaisuus olisi ollut hämärän peitossa.
Kokonaisuutenakin Devices & Services -yksikkö teki edelleen kertaeristä puhdistettua ei-IFRS-liiketappiota 47 miljoonaa euroa. Summaan sisältyy vieläpä ainakin yli 100 miljoonan euron tulovirta patenteista, joka siirtyy käytännössä suoraan tuloslaskelman alimmalle riville eli todellisuudessa Nokian myymän liiketoiminnan tappiot olivat Microsoftin tukimaksujenkin jälkeen ainakin noin sataviisikymmentä miljoonaa neljänneksessä.
Lisäksi laiteliiketoiminnan myynti Microsoftille mahdollisti Nokialle NSN-verkkoyhtiön puolikkaan oston 1,7 miljardin eurolla kesällä. Ilman laiteliiketoiminnan myyntisuunnitelmia ja tappioiden jatkuessa, joka olisi ollut todennäköinen kehityskulku, ei Nokialla olisi ollut varaa NSN:n hankintaan, niin että sen taloudellinen asema olisi säilynyt vahvana tulevaisuudessa. Nokia myös osti puolikkaan järjettömän halvalla, sillä nyt koko NSN:n arvoksi sovitellaan markkinoilla jo lähemmäs 10 miljardia euroa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ei vaadita suurta näkijää näkemään, että oli ja on järkevää myydä yli 150 miljoonaa neljänneksessä tappiota tuova yksikkö, jonka tulevaisuuden näkymät ovat erittäin hatarat miljardien kauppasummalla ja panostaa tämän mahdollistamana strategisen myyjän kauppaamaan ja tämän vuoksi selvästi alihintaan tarjolla olevaan, houkuttelevampaan sijoituskohteeseen eli NSN:ään. Lisäksi Nokian mahdollisuuksia saada lisätuloja patenteistaan laiteliiketoiminnasta irtautumisen jälkeen kenties yhä aliarvioidaan.
Nokia päätti toimia ajoissa ennen kuin peruspuhelimet olisivat ajautuneet täyfeksi kuriositeetiksi rankasti tappiollisen älypuhelintoiminnan kyljessä. Hyvä niin. Osakkeenomistajat ovat kiittäneet ja kiittävät Nokiaa kurssinousulla.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »