Tänään julkaistussa Jorma Ollilan elämäkertakirjassa käydään läpi myös monia syitä Nokian romahduksen taustalla. Nokian virheitä ja puutteita käytiin läpi myös tänäisessä kirjan julkistustilaisuudessa.
Keskeisiä syitä kirjan näkemyksen mukaan Nokian ongelmien taustalla olivat ohjelmisto-osaamisen puute sekä toimintaa hidastaneet organisaatiomuutokset.
Ollilan mukaan käyttöjärjestelmiin liittyvä ohjelmisto-osaaminen näyttäisi keskittyneen vain Yhdysvaltain länsirannikolle. ”Vuosina 2007-2010 he vihdoin onnistuivat. Rako, johon kiila lyötiin, löytyi aivan matkapuhelimien yläsegmentistä eli kalleimpien älypuhelinten sarjasta. Applella ja Googlella oli selkänojanaan Piilaakson ainutlaatuinen tietokonteollisuuden ja käyttöjärjestelmien osaaminen”, kirjossa kerrotaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ollila ottaa osan heikkoudesta myös omaan piikkiinsä. ”Aivan varmasti jo pääjohtajakaudellani (1992-2006) olisi voitu pyrkiä aggressiivisemmin ja hyppäyksenomaisesti parantamaan yhtiön ohjelmisto-osaamista. Tarve tiedostettiin, paljon tehtiin, mutta esimerkiksi yritysosto käyttöjärjestelmäohjelmistojen alueella olisi voinut toimia symbolisena liikkeenä”, Ollila kertoo kirjassaan.
Vielä 2007 Nokia teki historiansa ennätystuloksen. Markkinoilla oli huippusuosioon noussut lippulaivamalli N95 eikä Nokiassa herätty lyhyen aikavälin kehitystä katsottaessa riittävän vahvasti katsomaan pidemmälle tulevaisuuteen. Osittain Nokia oli myös operaattoriasiakkaiden vanki: Nokia teki sitä mitä ne halusivat eli edullisempia puhelimia, kun olisi pitänyt keskittyä pysymään teknisen kehityksen aallonharjalla.
Ohjelmisto-osaamisen puutteen ohella Nokia kangistui ja byrokratisoitui – osittain organisaatiomuutosten vuoksi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Vuonna 2007 Nokiassa otettiin askel takaisin, kohti funktionaalista organisaatiota. Sen seurauksena yhtiö ei pystynyt tarttumaan ohjelmisto-ongelmaan päättäväisesti ja luovasti. Yhtiön aika meni tulipalojen reaktiiviseen sammuttamiseen, kun olisi pitänyt etsiä ja tehdä uusia asioita. Päätöksenteko puuroutui työryhmiin ja komiteoihin”, kirjassa kirjoitetaan.
Myöskään suurissa yritysostoissa ei aina onnistuttu nappiin. Nokia osti vuonna 2007 suuruutensa viime hetkinä 5,7 miljardilla eurolla NAVTEQ-karttayrityksen. Ollilan mukaan ostos oli oikea, mutta tapahtui liaan myöhään. “Oikein hiffattu, mutta liian myöhään pantu toimeen”, Ollila suomi itseään kirjan julkistustilaisuudessa.
Vuonna 2010 Nokia reagoi ongelmiinsa toimitusjohtajan vaihdoksella. Olli-Pekka Kallasvuo sai mennä ja tilalle tuli Stephen Elop Microsoftilta, mistä myös kerrotaan yksityiskohtaisesti kirjassa.
Vaikka alkuvaiheessa ajatus oli jatkaa Symbianilla ja MeeGolla, päädyttiin jo alkuvuodesta 2011 ilmoittamaan strategiamuutoksesta ja Windows Phonen käyttöönotosta älypuhelimissa. ”Arvioidessamme hallituksessa yhtiön kilpailukykyä 2–3 vuoden aikavälillä näillä käyttöjärjestelmillä, siihen liittyi suuria riskejä. Erittäin pitkän ja huolellisen harkinnan jälkeen päädyimme Microsoftiin, jota muuten ulkopuoliset neuvonantajamme, yhtiön johto ja tuotekehitys myös laajasti tukivat”, kertoo Ollila nyt Helsingin Sanomien haastattelussa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Jälkikäteen katsottuna Windows Phone -valintaa pidetään suurena virheenä. ”Pitää paikkaansa. Emme onnistuneet luomaan Microsoftin käyttöjärjestelmällä kilpailukykyisiä tuotteita ja vaihtoehtoa kahdelle alan hallitsevalle yritykselle”, Ollila totesi HS:lle.
Kehityskaari sulkeutui 3.9.2013, kun Nokia ja Microsoft ilmoittivat 5,44 miljardin euron järjestelystä, jossa Nokian laiteliiketoiminta siirtyy Microsoftille.
Ollilan reaktio oli kirjan epilogin mukaan vastaava kuin monilla muillakin. ”Päällimmäinen reaktio Suomessa oli järkytys sekä epäusko, ja tunteet nousivat pintaan”, kirjassa kerrotaan. ”Myyntipäätös oli Nokian hallitukselta dramaattinen ja rohkea. Samalla minulle ja kaikille pitkään mukana olleille oli surullista nähdä, kuinka yli 40 vuoden suomalainen insinöörityö myydään ulkomaille.”
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »