HTC ei ole julkistanut ”Windows-phabletia”, vaikka sellaisen käsityksen suuria suomalaisia teknologiamedioita seuraamalla olisi voinutkin saada. Käsittämättömän väärinkäsityksen takana ovat Suomen suurimman mediayhtiön Sanoman teknologiamediat ja niiden vehkeilemä juttukierrätys. Kaikki mediat tekevät toki virheitä – monet pieniä useinkin, mutta näin täyttä potaskaa eivät useimmat sentään kirjoita.
HTC kyllä julkisti eilen uuden One Maxin, joka myös kokonsa puolesta sijoittuu niin sanottuun ”phablettien” eli suomeksi puhlettien luokkaan. Windows Phonen kanssa sillä ei kuitenkaan ole mitään tekemistä: laitteen käyttöjärjestelmä on Android, aivan kuten aiemmin esimerkiksi HTC:n Onessa ja One minissä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Android ja Windows Phone ovat täysin eri asioita. Voisi jopa veikata, että tavallinen kadunmieskin voi erottaa ne toisistaan. Sanoman teknologiamedioiden toimittajat eivät kuitenkaan näytä onnistuneen tässäkään. Jutun kirjoittaja saisi hävetä ja toivoa tässä tapauksessa kyllä myös sopii, että hänelle kertyisi ainakin vahvan varoituksen verran myös seuraamuksia tästä mokasta. Sanomalle hyvin tyypilliseen tapaan uutisessa ei erikseen mainita kirjoittajaa, vaan jutun tekijä on piilotettu koko toimituksen merkinnän taakse.
Tuorein tapaus kertoo paljon suomalaisen teknologiamedian ammattitaidottomuudesta ja muutenkin median alennustilasta. Tärkeintä taitaa olla otsikko, ei sen niin väliä onko se totta tai liittyykö se toisaalta lainkaan itse juttuun tai tapahtuneeseen. Ihan sama mitä kirjoittaa – pääasia, että sivunlatauksia syntyy.
Oman sekoittavan lusikkansa soppaan tuo myös medioiden juttukierrätys. Esimerkiksi Sanoma-konserni kierrättää samoja juttuja eri otsikoilla Digitodayssa, Tietokoneessa, MBnetissä, Taloussanomissa, It-viikossa ja niin edelleen. Näin jutut keräävät varmasti enemmän lukijoita. Lukijan kannalta mukavampaa olisi kuitenkin kenties eri medioiden yhdistäminen ja sisällön jakaminen eri aihealueisiin ilman moninkertaista uudelleenjulkaisua. Toki useat julkaisukerrat kerryttävät lukijoita esimerkiksi Ampparit.comista yhtä juttua enemmän. Sivunlatauksia jauhetaan välittämättä lukijoista.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kun jutussa on virhe, se leviää kaikille eri sivustoille. Hyvällä tuurilla ehkä yhtä jutuista voidaan korjatakin ja muut unohtaa. Nyt esimerkiksi virheellisen HTC-jutun julkaisseesta MBnetistä se vedettiin nopeasti pois ja näyttäisi se jo hävinneen myös Tietokoneesta.
Digitodayssa HTC-juttu seisoi kuitenkin yhä ylväänä, korjaamattomana sekä täysin virheellisenä vielä yli kaksi ja puoli tuntia julkaisun jälkeenkin tämän artikkelin kirjoitushetkellä, mikä on jopa pahempaa lukijoiden aliarviointia kuin jutun julkaisu alun perin. Aivan juuri ennen tämän artikkelin julkaisua Digitodaykin ehti myöntämään virheensä. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
Tämänpäiväisen episodin jälkeen voi jälleen miettiä, kannattaako niillä Sanoman sivuilla käydä ollenkaan. Tai ainakin lienee paikallaan tarkistaa muualta, pitivätkö tiedot paikkansa.
—
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Näinkin Digitoday kertoo:
Sama juttu samoin virhein Tietokoneessa:
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ja MBnetissä:
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »