Apple on juuri tänään julkaissut uuden iOS 7 -käyttöjärjestelmäpäivityksensä. iOS 7 on päivitettävissä iPhone 4/4s/5:lle, viidennen sukupolven iPod touchille, iPad minille, iPad 2:lle sekä kolmannen ja neljännen sukupolven Retina-näyttöisille iPadeille. Lisäksi se löytyy jo valmiina uusista iPhone 5s:stä ja iPhone 5c:stä ja jatkossa muistakin Applen laitteista.
Itse olen käyttänyt iOS 7:n beetatestiversioita omassa iPhone 5:ssäni jo kesäkuusta lähtien. Alla seuraakin tiivis tärkeimpien muutosten läpikäynti sekä arvostelu.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
—
Vuonna 2007 ensi kerran alkuperäisen iPhonen kanssa julkaistu iOS-käyttöjärjestelmä on kehittynyt vuosien saatossa alun pelkistetystä yksinkertaisuudesta monipuolisemmaksi. Kun 2011 ja 2012 päästiin iOS 5 ja varsinkin iOS 6 -versioihin, alkoivat todelisten merkittävien uudistusten määrät hiipua. 2011 nähtiin tosin Siri ja 2012 Apple vaihtoi karttoja, mutta muuten polku oli kuljettu monella tapaa loppuun.
Monet ovat kaivanneet iOS:lle uutta alkua ja on arvailtu, koska laajempi uudistus ja tavallaan uusi alku koko käyttöjärjestelmälle olisi tulossa. Nyt se tulee iOS 7:n myötä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
iOS 7:ssä käyttöliittymän yleisilme on laitettu kokonaan uusiksi. Uusi ilme on freesimpi, leikkisämpi sekä ennen kaikkea myös yksinkertaisempi. Osittain Apple kulkee Microsoftin alun perin Windows Phoneln viitoittamaa tietä kohti tasaisuutta, mutta toisaalta Apple on omilla linjoillaan hyödyntäen iOS 7:ssä läpi järjestelmän myös läpinäkyvyysefektejä. Lisäksi uusilla animaatioilla on merkittävä roolinsa osana uutta designia.
Animaatioista on heti paha sana sanottavana – ainakin iPhone 5:lläkin osa niistä tuntuu liian hitailta. Tämä johtuu tehoresurssien puutteen sijasta todennäköisemmin ainakin omaan makuuni liian hitaiksi asetetuista animaatioista. Toivoa sopii, että Apple leikkaisi osan animaatioiden suoritusajasta jatkossa pois. Animaatiot ovat läsnä alusta alkaen eli näytön heräämisestä valmiustilasta. Aiemmin iPhonessa näyttö rävähti ”yhdellä iskulla” päälle, nyt iOS 7:n myötä näyttö syttyy pehmeämmin asteittain, mutta hitaammin.
Uudistumista ei ole iOS 7:ssä myöskään tapahtunut vain ilmeen osalta, vaan keskeisessä roolissa ovat myös pyyhkäisyeleet. Esimerkiksi Safari-selaimessa ja erilaisissa valikoissa voidaan nyt liikkua taaksepäin pyyhkäisemällä vasemmalta oikealle.
Vanhasta iOS:stä ovat saaneet kyytiä useat tosimaailmaa muistuttaneet ”skeumorfiset” elementit. Lehtikioskin puisen hyllyn ja Game Centerin kasinon pelipöydän ohella myös yksityiskohdissa, kuten painikkeissa on siirrytty yksinkertaisempaan, ei enää niin paljon epäaitoja varjoja sun muita korostavaan suuntaan. Käyttöjärjestelmän pääelementtien ohella uudistus ulottuu iOS:n vakiosovelluksiin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Koska uusi ilme on osa koko iOS 7:tä, tulee se esille kaikissa altakin löytyvistä kuvista.
Ilmeen pohjaksi Apple on tuonut nyt myös uusia mahdollisuuksia taustakuvan valintaan. Tarjolla on myös liikkuvia, dynaamisia taustakuvia – esimerkiksi näissä kuvissa esiintyvän taustakuvan pallot liikkuvat jatkuvasti rauhallisesti näytöllä. Lisäksi läsnä on niin sanottu parallax-efekti – eli taustakuvan mukautuu puhelimen asennon mukaisesti. Sama efekti voi toistua sovelluksissakin.
Yleisilmeen uudistuksen ohella iOS 7:ssä on uudistettu rankalla kädellä myös keskeisimpiä näkymiä toiminnallisestikin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Vähiten toiminnallisia uudistuksia on kokenut iPhonen tuttu sovelluskuvakevalikko. Kuvakkeiden ulkonäkö on kuitenkin muuttunut täysin. Jo kesäkuussa iOS 7:n julkistuksen jälkeen sovelluskuvakkeet keräsivät paljon kritiikkiä ja parannusehdotuksia Applelta. Lopultakaan Apple ei tähän palautteeseen näyttäisi juuri reagoineen: kuvakkeet ovat pysyneet sellaisina kuin ne kesällä esiteltiin. Osittain valitettavasti. Tiettyjen kuvakkeiden osalta, vaikkapa Safari-selaimen, Applelta olisi odottanut elegantimpaa ilmettä.
Toistaiseksi kuvakemerta sekoittavat myös sovellukset, joiden kuvakkeet eivät ole ”uuden ajan” mukaisia. Jopa lähes kaikki Applen omat sovellukset, jotka eivät tule suoraan iOS:n mukana, sisältävät vielä vanhaa tyyliä edustavan – ja iOS 7:ssä uusien kuvakkeiden rinnalla eksyneeltä vaikuttavan – sovelluskuvakkeen designin.
Uutta sovelluskuvakkeiden järjestelyssä on mahdollisuus kansioihin, jotka sisältävät useampia 9 kuvakkeen sivuja sovelluksia. Aiemmin kansioon voisi asettaa iPhonella korkeintaan vain 16 sovellusta. Lisäksi esimerkiksi Lehtikioskin voi nyt aiemmasta poiketen laittaa kansioon.
Sovellusten osalta merkittävä muutos on, että sovelluspäivitykset App Storesta asentuvat jatkossa automaattisesti. Manuaalinen päivitysrumba on siis katoamassa. Tosin ominaisuuden voi kytkeä myös halutessaan pois päältä. App Storen osalta asiat ovat pitkälti muuten ennallaan – uutena on tosin mukaan tullut lähellä suosituista sovelluksista kertova näkymä.
Täysin uutena iOS 7:ään on tullut Ohjauskeskus, jonka saa esille aina näytön alareunasta ylöspäin pyyhkäisemällä – myös esimerkiksi suoraan lukitusnäytöltä. Ohjauskeskus sisältää monia eri juttuja: viisi pika-asetusta (lentokonetila, Wi-Fi, Bluetooth, Älä häiritse -tila ja näytön käännön lukitus), näytön kirkkauden säädön, musiikkitoiston ja äänenvoimakkuuden ohjaimet, AirDrop-jaon kytkimen sekä pikakuvakkeet taskulampputoimintoon, Ajastimeen, Laskimeen sekä Kameraan.
Android-puhelimista jo vuosien ajalta tuttua pikavalikkoa onkin kaivattu iOS:ään ja iPhoneen kovin ja nyt sellainen mukana on. Ohjauskeskus on mukava kokonaisuus ja poistaa esimerkiksi erillisen taskulamppusovelluksen tarpeen ja helpottaa muuten käyttöä. Ohjauskeskuksen heikkoutena on sen muokkaamattomuus: se sisältää, mitä sisältää eikä käyttäjällä ole valinnanvaraa poimia mukaan itselleen tärkeimpiä pikakuvakkeita tai -asetuksia.
Aiemminkin mukana ollut Ilmoituskeskus on laitettu uusiksi. Tarjolla on jatkossa kolme eri välilehteä eli Tänään, Kaikki ja Tulleet. Kaikki-näkymä vastaa pitkälti aiempaa ilmoituskeskusta ja sisältää sovelluskohtaisesti eroteltuna ilmoitukset. Valitettavasti edelleen ilmoitusten kuittaus on piinaavaa: sovelluskohtaisesti ensin täytyy painaa ruksia ja vasta sen jälkeen vahvistaa tyhjennys. Minkäänlaista ”kuittaa kaikki ilmoitukset” -valintaa ei edelleenkään ole. Tulleet-näkymässä näkyvät puolestaan kuittaamattomat ilmoitukset viimeisen vuorokauden ajalta.
Ilmoituskeskuksen varsinainen uutuus on Tänään-näkymä. Se tarjoaa katsauksen säähän sanallisesti, päivän kalenteritapahtumiin, pörssikursseihin sekä myös seuraavaan päivään lyhyemmin. Lisäksi Tänään-näkymä kertoo esimerkiksi syntymäpäivistä Kalenteriin synkronoidun Facebookin kautta sekä tarjoaa myös matkan keston ilmoittavan suoran linkin karttasovellukseen reitillä kotiin.
Ilmoituskeskuksen uudistus vaikuttaa hieman sekavalta eri välilehtineen. Lisätiedot ovat mukavia, mutta ilmoitusten hallinta on edelleen liian monimutkaisen tuntuista.
Myös moniajonäkymä on laitettu uusiksi. Aiemman näytön alareunaan ilmestyneen pienen sovelluskuvakepalkin sijaan moniajonäkymä valtaa nyt koko ruudun ja esillä ovat myös pikkukuvat käynnissä olevista sovelluksista. Moniajonäkymän paras uudistus on sovellusten sulkemisen helpottaminen: se onnistuu jatkossa vain pyyhkäisemällä pikkukuvia ylöspäin. Moniajonäkymän hyödyllisyys on kuitenkin osittain kyseenalainen. Usein nopeampaa on vaihtaa sovellusta yksinkertaisesti pääsovelluskuvakevalikon kautta.
Moniajon osalta tärkeämpiä ovatkin iOS 7:n pinnan alla tapahtuneet uudistukset. Jatkossa sovelluskehittäjille avautuu mahdollisuus päivittää sovelluksensa sisältöä älykkäästi taustalla. Käytännössä tämä tarkoittaa, että esimerkiksi vaikkapa Facebook-sovellus voi ladata tuoreimman sisällön taustalla eikä käyttäjän tarvitse enää odottaa latautumista avattuaan sovelluksen. Tällä tulee pidemmällä aikavälillä todennäköisesti olemaan merkittävä vaikutuksensa iOS:n käyttönopeuteen kehittäjien hyödyntäessä uutta mahdollisuutta.
Käyttöjärjestelmän perustoimintojen ohella myös monet sovellukset ovat uudistuneet. Emme käy tässä läpi kaikkia sovelluksia, sillä monissa muutokset ovat vain kosmeettisia uudistuksia uuden ilmeen mukaiseksi ilman merkittävämpiä toiminnallisia muutoksia.
Muutamissa sovelluksissa on kuitenkin tapahtunut suuria muutoksia. Yksi näistä on Safari eli verkkoselain. Uudessa Safarissa osoitepalkki- ja alareunan toimintopalkki katoavat automaattisesti näkyvistä sivua selatessa ja luettaessa. Näin itse sivulle jää enemmän tilaa. Palkit palaavat näkyviin selaamalla sivua ylöspäin. Aiemmat erilliset osoite- ja hakukentät on nyt myös yhdistetty yhdeksi kentäksi.
Myös Safarin useampien yhtäaikaisten sivujen, ”välilehtien”, hallinta on ottanut loikan eteenpäin. Nyt auki olevat sivut esitetään alapalkin alakulmasta painalluksella aukeavassa näkymässä kätevästi allekkain niin, että halutun sivun poiminta käy kätevästi.
Kokonaisuutena Safarin uudistus iOS 7:ssä on erittäin hyvä. Suuri hyppy parempaan.
Myös Kamera on muuttunut merkittävästi. Tarjolla on nyt neljä kuvaustilaa, joiden välillä voidaan liikkua sivusuunnassa pyyhkäisemällä. Perinteisten kuvien ohella voidaan tallentaa myös neliönmuotoisia kuvia sekä panoraamakuvia. Videotila löytyy puolestaan peruskuvaustilan vasemmalta puolelta ja myös videokuvauksessa voi nyt zoomata. Minkäänlaisia säätöjä ei iPhonessa edelleenkään ole vakiokamerasovelluksessa tarjolla: asetukset rajoittuvat kuvausvalon käyttöön sekä HDR-tilan kytkimeen. Kameraan on tosin tuotu nyt, minkäs muun kuin Instagramin innoittamana, yhdeksän erilaista kuvasuodinta.
Kameran kaverina myös Kuvat on uudistunut. Vakiotapa esittää kuvat on muuttunut: ne löytyvät nyt kokoelmina, jotka ylimmäisellä tasolla on jaoteltu vuosiin. Vuositasolla kuvat on sitten jaettu ajan ja paikan mukaisesti. Myös vanha albumipohjainen tapa selata kuvia on kuitenkin edelleen mukana.
Kuvien yhteydessä on sopivaa mainita myös iOS 7:ssä esitellystä uudesta AirDrop-jakomahdollisuudesta. Valitettavasti emme päässeet testaamaan tätä käytännössä, koska toiminto toimii vain iOS 7 -laitteiden välillä. AirDrop-jaon pitäisi kuitenkin toimia erittäin yksinkertaisesti: avataan jakovalikko, yleensä alareunan toimintopalkista, jonka jälkeen lähellä olevat henkilöt näkyvätkin jo saman tien naamakuvansa ja nimensä kera. Henkilön valinnan jälkeen tämän täytyy vain omassa laitteessaan hyväksyä lähetyksen vastaanotto. Itse AirDropin voi kytkeä päälle aiemmin mainitusti Ohjauskeskuksen kautta ja itsensä voi asettaa näkymään kaikille tai vain niille henkilöille, joiden yhteystiedoista löytyy.
AirDropin kanssa Apple tekee pitkälti saman minkä jakaminen iPhonesta puuttuvan, mutta Android-puhelimista löytyvän NFC:n kautta onnistuisi eli helpon sisällön jakamisen. AirDrop on yhteensopiva vain iOS 7 -laitteiden kanssa, mutta Apple-käyttäjien päivittäessä laitteensa uuteen versioon, voi AirDropin kautta olla tarjolla nopeastikin laaja käyttömahdollisuus.
Apple tarjoaa iOS 7:n myötä NFC:lle vaihtoehtoja laajemminkin. Mukana on myös Bluetooth-liitynnäinen iBeacon-ohjelmistorajapintatuki, joka avaa uusia mahdollisuuksia niin maksamisessa kuin vaikkapa sisätilapaikannuksessa. Esimerkiksi PayPal on jo julkistanut iBeaconia hyödyntävän maksumahdollisuuden ja muitakin iBeaconia hyödyntäviä tuotteita on tulossa.
Apple on uudistanut iOS 7:ssä myös Siriä. Se on saanut uuden ilmeen, ääneksi voi valita nyt naisäänen ohella myös miehen ja uusia hakumahdollisuuksia on tullut Twitteristä, Wikipediasta ja Bingistä, johon nyt Sirin sisäisesti ohjataan Googlen sijaan verkkohaut. Suomea Siri ei vielä ymmärrä eikä kaikkia toimintoja tueta Yhdysvaltain ulkopuolella, joten koko toiminnon kätevyys on vieläkin meikäläisittäin hukassa.
Samoin on myös iTunes Radion laita. Applen uusi musiikin soittolistasuoratoistopalvelu rajoittuu aluksi vain Yhdysvaltoihin.
Viime vuonna uusiksi laitettuun Kartat-sovellukseen Apple tuo iOS 7:n myötä vain pienempiä uudistuksia. Mukana on nyt yötila sekä kävelynavigointi.
Päivittyneistä sovelluksista voidaan nostaa vielä esille erikseen muutama.
Kalenteri on muuttunut ilmeltään merkittävästi muun käyttöjärjestelmän mukana ja samalla esimerkiksi kuukausinäkymässä kuukausien välillä selailu onnistuu nyt pystysuunnassa katkeamattomasti.
Kompassi on saanut uuden ilmeen ohella myös uuden vatupassitoiminnon ja Sää-sovellus on muuttunut huomattavasti tyylikkäämmäksi koko näyttöalan valtaavaksi, animoiduksi kokonaisuudeksi.
Viimeisimpänä iOS 7:n uudistuksista voidaan mainita myös uusi toiminto, jonka kanssa monet eivät toivottavasti joudu tekemisiin. Kyseessä on aktivointilukitus, joka tarkoittaa, että iOS 7 -laitteen Etsi iPhoneni -seurannan voi ottaa pois käytöstä tai laitteen tyhjentää ja uudelleenaktivoida vain syöttämällä alkuperäisen Apple ID:n salasanan. Tämän pitäisi tehdä laitteiden varastamisesta vähemmän houkuttelevaa.
Yhteenveto
Itse pidän kokonaisuutena iOS 7:stä, vaikka siinä hiomista vielä onkin. Lastentautejakin esiintyy edelleen ja Applen huhutaankin jo valmistelevan niin iOS 7.0.1 -, 7.0.2- kuin myös 7.1-päivityksiä nopealla aikataululla.
iOS 7 tarjoaa paljon uutta – ei vain uuden ilmeensä – mutta myös toiminnallisuuksiensa osalta. Itse en ole uusien sovelluskuvakkeiden tai hitaampien animaatioiden fani, mutta niihinkin on jo turtunut useamman kuukauden käytön jälkeen. Kaikkeen tottuu. Kaiken kaikkiaan en missään nimessä haluaisi enää esimerkiksi palata iOS 6:een – iOS 7:n kokonaistyylikin läpinäkyvyyksineen näyttää jo huomattavan paljon virkeämmältä ja coolilta, uudenlaiselta.
Uudet sovelluskuvakkeetkin istuvat huomattavan paljon paremmin esimerkiksi tulevaan värikkääseen iPhone 5c:hen. Hillityssä kultaisessa iPhone 5s:ssä jatkossakin kuvakkeet vaikuttaisivat olevan ikään kuin vähän toisesta maailmasta, kuten ne ovat jo ovat jo valkoisessa iPhone 5:ssäkin. Kenties kuvakkeet istuvat valkoista paremmin myös mustaan iPhoneen.
Todennäköisesti melko nopeasti myös merkittävimmät sovellukset tulevat päivittymään uuden ilmeen mukaisiksi. Aivan aluksi on vuorossa kuitenkin ylimenovaihe, kun uusia versioita odotetaan. Ehkä iOS 7:aan päivittämistä kannattaisi hetki vielä odottaa?
Kokonaisuutena iOS 7 jatkaa pitkälti Applen aiemmalla linjalla, mitä käyttöjärjestelmän filosofiaan tulee. Android on omanlaisensa ja Windows Phone omanlaisensa. Kullakin on omat kannattajansa. iOS 7 on edelleen iOS ja iPhone hyvässä ja pahassa – helppokäyttöisyys sovellukset, eleganttius ja toiminnan sujuvuus ovat edelleen iOS:n leipälajeja. Laajennettavuudessa ja muokattavuudessa muut ovat edellä.
Apple-käyttäjille iOS 7 kuitenkin vaikuttaisi olevan loistava päivitys. Uusi alku iOS:n historiassa. On mielenkiintoista nähdä, kuinka Apple lähtee uutta polkua pitkin jatkossa iOS:ää jatkokehittämään nyt kun perusta uudelle alulle on luotu.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »