Mobiili.fin arvosteluun pääsee tällä kertaa Huawein Ascend Y300. Puhelin on ollut hallussamme jo jonkin aikaa, mutta arvostelu- ja muun muassa sivustomme ulkoasun uudistuksen viemän ajan vuoksi pääsemme kertomaan mielipiteemme Ascend Y300:stä vasta nyt.
Aiemmin heinäkuussa arvostelimme ohuen lippulaivapuhelinmalli Huawein Ascend P6:n. Nyt käsittelyssä on selvästi halvemman hintaluokan puhelin.
Ascend Y300 sijoittuu älypuhelinten halvimpaan päähän alle 150 euron hintalapullaan. Erikoista tässä hintaluokassa on edelleen, että puhelimesta löytyy kuitenkin Android 4.1 Jelly Bean -käyttöjärjestelmäversio.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Muotoilultaan Ascend Y300:ta voisi kai kuvailla ennen kaikkea tavalliseksi. Mustana ja selkeälinjaisena se on kokonaisuutena varsin mitäänsanomaton designiltaan. Tätä ei pidä käsittää heikkoutena – paremminkin Ascend Y300:n muotoilu on tarkoituksenmukainen. Etupuolelta ei löydy mitään ihmeellistä, mutta takaa kameraa on sentään nostettu esiin muuten pelkistetystä kokonaisuudesta hieman sitä kiertävällä renkaalla.
Käteen Ascend Y300 istuu mukavasti, vaikka reilun 11 millimetrin paksuisena se ei aivan ohuimmasta päästä olekaan. Hintaluokka huomioiden yleistuntuma on odotetusti muovinen, mutta minkäänlaisia varsinaisia ongelmia rakenteessa, jotka ilmenisivät esimerkiksi ylimääräisinä natinoina, ei ole.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ascend Y300:n mukana toimitetaan myös yllätyksettömät varusteet: laturi, USB-kaapeli ja nappikuulokkeet.
Huawei on sijoittanut puhelimen painikkeet ja liittimet sivuille sekä ylös – alareunasta ei löydy mitään. Keskeltä yläreunaa löytyy 3,5 millimetrin standardi kuulokeliitin sekä vasemmasta yläkulmasta virta/lukitusnäppäin. Puhelintaan oikeassa kädessä käyttävien näkökulmasta painikkeen sijoitus on epäonnistunut. Useimmista puhelimistahan lukituspainike löytyy oikeasta yläkulmasta tai oikealta sivulta. Jostain syystä Ascend Y300:n osalta Huawei on kuitenkin päättänyt toisin – ja huonommin monien kannalta.
Ascend Y300:n vasemman reunan yläpäästä löytyy Micro-USB-litiin, oikealta reunalta puolestaan äänenvoimakkuuspainikkeet.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Huawei on valinnut Ascend Y300:een nelituumaisen kosketusnäytön 800×480 pikselin tarkkuudella (tekniikkaan IPS). Kuten hintaluokka antaa odottaa, on kompromisseja tehty tälläkin saralla. Näyttöä häviää kylmästi kalliimmille sisarilleen – saman hintaluokan kilpailijoihin nähden se on asiallinen. 233 pikseliin tuumaa kohden yltävä tarkkuus on varmasti riittävä monille. Itse henkilökohtaisesti kaipaisin näyttöön kuitenkin enemmän kirkkautta (tapani on pitää kaikissa puhelimissa kirkkautta aina maksimiasetuksessa, muille Ascend Y300:n kirkkauskin voi riittää), minkä lisäksi erityisesti näkyvyys kirkkaassa valossa kärsii myös näytön heijastusten vuoksi.
Toimintopainikkeet löytyvät Ascend Y300:ssa kapasitiivisina, eli hipaisunäppäiminä, näytön alapuolelta. Mukana on tuttu takaisin-painike, kotipainike (pitkällä painalluksella moniajonäkymä) sekä kolmas painike, joka avaa valikon.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ascend Y300:sta löytyy ilahduttavasti tässä hintaluokassa vielä melko tuore Android 4.1 Jelly Bean -versio. Google paransi Jelly Beanin yhteydessä Androidin toiminnan sulavuutta huomattavasti, minkä lisäksi Jelly Beanin myötä mukana ovat muun muassa ilmoitusnäkymässä laajennettavat ilmoitukset, parempi widget-pienoissovellusten hallinta sekä aiempaan nähden parannetut hakutoiminnot.
Huawei puolestaan on liittänyt päälle osia omasta Ascend P6:ssakin nähdystä Emotion UI:staan. Käytännössä merkittävimmin tämä näkyy siinä, ettei Ascend Y300:ssakaan ole erillistä omaa näkymäänsä sovelluskuvakkeille käytännössä kaikista muiden valmistajien Android-puhelimista poiketen. Sen sijaan puhelin tarjoaa joukon rinnakkaisia kotinäkymiä, jolle voi sijoittaa widget-pienoissovelluksia sekä sovelluskuvakkeita oman makunsa mukaan. Ratkaisulla on sekä kannattajansa että vastustajansa. Huawein järjestely vaatii kuitenkin osittain enemmän ylläpitoa, koska sovelluskuvakkeita täytyy yleensä järjestellä uusia sovelluksia asennettaessa.
Huawei tarjoaa myös Me Widget -pienoissovelluksensa, joka on esillä alla oikeanpuolisessa kuvassa. Se on laatikko, jonka sisälle voi asettaa haluamiaan pikavalintoja, musiikkisoittimen ohjaimen ja niin edelleen. Tämän jälkeen koko laatikko on sitten kerrallaan siirrettävissä haluttuun kohtaan.
Rinnakkaisia kotinäkymiä Ascend Y300:ssa voi olla yhdeksän kappaletta.
Mukana olevista sovelluksista voitaneen mainita erikseen Taskulamppu, Huawein oma Varmuuskopiointi sekä ominaisuutena myös Virransäästötila. Virransäästö kytkee pois Bluetoothin ja Wi-Fin, animaatiot ja kosketuksen värinäpalautteen, estää taustalla tiedonsiirron ja himmentää näyttöä ja pimentää sen nopeammin, kun akussa on virtaa jäljellä alle 30 prosenttia.
Lukitusnäkymässä Ascend Y300 tarjoaa eri suuntiin pyyhkäisemällä myös erilaisia pikatoimintoja. Huaweille tyypillisesti käyttäjällä on myös valinnanvaraa muokata puhelimensa käyttöliittymän ulkoasua valmiiden teemojen avulla. Toki ulkoasua voi myös muokata koko teeman vaihtamisen sijaan yksityiskohtaisemmallakin tasolla, vaikkapa vaihtaa lukitusnäytön tyyliä.
Mukana Ascend Y300:ssa on myös profiilit, joiden avulla eri asetuskokonaisuuksien välillä on helppo vaihtaa. Profiilit voivat erota toisistaan äänenvoimakkuudeltaan, näytön kirkkaudeltaan, virransäästöltään, värinältään, datakäytöltään, Wi-Fi- ja Bluetooth-käytöltään synkroinniltaan sekä GPS-paikannuksen käytöltään.
Kokonaisuutena Android-käyttöjärjestelmä yhdistettynä Huawein viilaamaan käyttöliittymään pyörii Ascend Y300:ssa ajoittain hitaasti. Esimerkiksi varsinkin puhelimen ladatessa jotain taustalla, vaikkapa sovelluspäivitystä, hidastuu eri kotinäkymien välillä siirtyminen hyvin takkuilevaksi.
Hitaus näkyy myös muissa toiminnoissa – verkkoselailussa, kameran käytössä, useimmissa muissakin toiminnoissa – ainakin ajoittain. Esimerkiksi samaa hintaluokkaa edustavaan Nokian Lumia 520:een, joka kuitenkin on varustettu Windows Phone 8 -käyttöjärjestelmällä, verrattuna Ascend Y300 häviää käytön sujuvuudessa selkeästi, vaikka tarjoaakin 1,0 gigahertsin Qualcommin tuplaydinsuorittimen. RAM-muistia Ascend Y300:ssa on 512 megatavua.
Toinen merkittävä tekninen rajoite Ascend Y300:ssa on sisäinen tallennusmuistia. Muistia on kyllä tarjolla neljä gigatavua, mutta tästä vain murto-osa (noin yksi gigatavu) on käyttäjälle vapaana ja vain alle 800 megatavua on vapaana asennettaville sovelluksille. Määrä on pienehkö ja sen saa täyteen varsinkin peleillä nopeasti, jos puhelimessa on muutakin sisältöä. Muistikorttipaikka avittaa tilannetta hieman mutta ei ratkaise täysin ongelmaa, vaikka (osittain) sovelluksia voi siirtää myös muistikortille.
Huawein omien sovellusten ja lisäysten ohella Ascend Y300:ssa mukana ovat myös tietenkin Androidin kehittäjän Googlen sovellukset. Yllä esillä on Chrome-selain sekä alla Maps-kartat. Karttojen käytön osalta Ascend Y300:n heikkous on puuttuva kompassi eli kartta ei käänny oikeaan asentoon.
Kameran osalta takana on tarjolla viiden megapikselin kamera automaattitarkennuksella sekä LED-kuvausvalolla. Etupuolelta löytyy myös toinen kamera, mutta sen tarkkuus on vaatimatonta VGA-tasoa (0,3 megapikseliä).
Ascend Y300:n kamera ei ole hyvä, ei oikein edes oman hintaluokkansa mittapuulla. Kuvien yksityiskohdat puuroutuvat, minkä lisäksi kamera on myös varsin hidas käyttää (kuvan ottaminen kestää pitkään). Tässäkin saattaa näkyä Ascend Y300:tä yleisemminkin piinaava hitaus. Kamerasovellus tarjoaa ekstroina muun muassa joukon erilaisia kuvasuotimia sekä panoraamakuvauksen. Videokuvauksen tarkkuus on vaatimatonta VGA-tasoa.
Nykykamerapuhelimissa erot tulevat parhaiten esiin hämärämmissä olosuhteissa, ja kuten olettaa saattaa, on Ascend Y300:n kameran suoritus hämärässä erityisen heikko.
Ascend Y300:sta löytyy 1 730 milliampeeritunnin akku. Virtaa riittää kohtuullisella käytöllä yhdeksi päiväksi, mutta mitenkään erityisen pitkillä toiminta-ajoilla ei Ascend Y300 ole varustettu. Kevyellä käytöllä kaksikin päivää Ascend Y300:n akku voi kestää. Esimerkiksi edellä mainitun virransäästötilan avulla voi vaikuttaa toiminta-aikoihin pidentävästi.
Puhelimia kuten Ascend Y300 on usein vaikea arvioida, kun itse on tottunut käyttämään aina sitä viimeisintä mallia. On päivänselvää, että jos hintaluokka tiputetaan neljäsosaan täytyy sen myös jossain käytännössäkin näkyä.
Silti myös edullisen hintaluokan puhelimissa on eroja ja osa niistä on hyviä tuotteita, ja no, osa vähemmän. Esimerkiksi kesän aikana arvostelimme myös Nokian Lumia 520:n, jonka arvioimme kuuluvan halpojen älypuhelinten kärkikaartiin ja olevan kokonaisuutena erittäin onnistunut kokonaispaketti hintaansa nähden.
Myös Ascend Y300:ssa on useita selkeitä vahvuuksia. Puhelimen design on varsin pelkistetty, mutta rakenteellisesti ja laatutuntumaltaan Ascend Y300 on hintaansa hähden erittäinkin hyvä. Myös näyttö ajaa asiansa ja Android Jelly Bean -käyttöjärjestelmäversio tässä hintaluokassa on edelleenkin pieni valopilkku.
Ascend Y300:n heikkoudet tuntuvat kuitenkin merkittävämmiltä. Hitaus, tasoltaan välttävä kamera sekä pieni sisäinen tallennusmuisti ovat pahoja puutteita, eikä halvempi hintakaan anna näitä kaikkia anteeksi.
Android-puhelinten joukossa vaihtoehtoja ovat nykyisin Samsungilta nelituumainen Galaxy Trend, josta löytyy kuitenkin vanhempi Android-versio sekä Galaxy Fame, jossa puolestaan on Android Jelly Bean, mutta vain 3,5 tuuman näyttö.
Itse jos olisin ostamassa alle 150 euron hintaluokassa älypuhelinta, valitsisin kyllä Lumia 520:n sen käyttömukavuuden ja sujuvuuden ansiosta. Androidin ja näin myös Ascend Y300:n vaakakupissa painaa toki laajempi sovellusvalikoima.
Hyvää Ascend Y300:ssa:
- Asiallinen rakenne
- Kelpo näyttö
- Android Jelly Bean
- Edullinen hinta antaa paljon anteeksi
Huonoa Ascend Y300:ssa:
- Hitaus
- Kamera
- Pieni sisäinen tallennusmuisti
- Huawein oma käyttöliittymä varauksin
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »