Microsoftin ja Nokian tiistaina julkistetun yritysjärjestelyn, jossa Nokia myy laiteliiketoiminsa äly- ja peruspuhelimineen Microsoftille 5,44 miljardille eurolla, tiellä merkittävä este oli yhtiöiden erimielisyys Nokian omistamasta HERE-karttaliiketoiminnasta. Microsoft olisi sen halunnut, mutta Nokia ei halunnut antaa.
Lopputuloksena HERE-liiketoiminta pysyy Nokialla, mutta Nokia lisensoi kartta-aineiston Microsoftin käyttöön. Microsoft voi käyttää ja parantaa sitä ja omistaa itse tekemänsä parannukset. Nokia puolestaan voi lisensoida kartta-aineistojaan myös muille toimijoille kuin Microsoftille.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Sekä New York Times että Wall Street Journalin AllThingsD-blogi ovat julkaisseet Nokian ja Microsoftin käymästä neuvotteluprosessista yksityiskohtaiset, käytännössä pitkälti samat tiedot sisältävät omat raporttinsa.
Kuten jo aiemmin olemme kertoneet, lähti homma liikkeelle Microsoftin toimitusjohtajan Ballmerin soitettua Nokian hallituksen puheenjohtajalle Risto Siilasmaalle. Puhelun aikana he sopivat tapaavansa helmikuussa Mobile World Congressin yhteydessä. Ballmer ja Siilasmaa keskustelivat yhteistyön ja kumppanuuden sujumisesta, onnistumisista ja ongelmista. Erilaisia ongelmia yhtiöiden välillä oli kolme: 1) Windows-puhelinten kehitystyötä sekoitti, että sitä teki kaksi eri yhtiötä 2) markkinoinnissakin tehtiin töitä tuplasti erikseen 3) tulevaisuus oli auki, ja yhtiöiden tavoitteet eivät olleet täysin linjassa toistensa kanssa. Ballmer ilmaisi halunsa saada koko toiminta Microsoftin katon alle.
Keskeisiksi henkilöiksi neuvotteluissa nousivat Microsoftin puolelta toimitusjohtaja Ballmer, Windows Phone -pomo Terry Myerson, talousjohtaja Peter Klein sekä lakiasiainjohtaja Brad Smith. Nokian puolelta mukana olivat Siilasmaa, toimitusjohtaja Stephen Elop, talousjohtaja Timo Ihamuotila sekä lakiasiainjohtaja Louise Pentland.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
22. huhtikuuta Nokian ja Microsoftin neuvottelijat kerääntyivät New Yorkin Microsoftin käyttämään lakitoimistoon. Microsoft piti esityksensä siitä mitä se halusi ja mitä se oli siitä valmis tarjoamaan. Tarjous ei tyydyttänyt Nokian edustajia lainkaan. Puheenjohtaja Siilasmaan mukaan yhtiöt olivat ”eri planeetoilla” liittyen Nokian arvostukseen. Neuvottelut loppuivat siltä päivältä. Jo seuraavana päivänä Siilasmaa kuitenkin otti taas yhteyttä Microsoftiin: ehkä kauppa voisikin tulla kyseeseen.
Yhdessä sovittiin uusi tapaaminen Lontooseen toukokuun 24. päivälle, jälleen Microsoftin käyttämään lakitoimistoon. Siellä tapahtui edistymistä osassa neuvottelun kohteista, mutta kokonaisnäkemystä ei saavutettu. Sen sijaan neuvotteluiden tuoksinassa Microsoftin Ballmer käveli päin lasista kahvipöytää ja sai haavan silmäkulmaansa. Ballmerin karjunta kiinnitti myös Nokian neuvottelijoiden huomion. Ballmer paikattiin. Seuraavana päivänä pöytä oli mystisesti kadonnut.
Seuraavaksi tavattiin 14. kesäkuuta Nokian kartanolla Båtvikissa. Kesäkuun tapaamisen jälkeen Nokia laittoi Microsoftille ehdot. Se suostuisi jatkamaan neuvotteluja vain, jos Microsoft tarjoaisi Nokialle rahoitusta ja HERE-kartat pysyisivät Nokialla. Tämä on ajanjakso, jolloin tieto Nokian ja Microsoftin neuvotteluista vuoti myös julkisuuteen. Wall Street Journal raportoi juhannuksen alla yhtiöiden välisten keskustelujen katkenneen, ja uudelleenkäynnistymisen vaikuttaneen epätodennäköiseltä.
Neuvottelut kuitenkin jatkuivat heinäkuussa – välissä oli pidempi tauko, kun molemmilla riitti kiirettä muissa asioissa. Nokia esimerkiksi osti verkkoyhtiön puolikkaan Siemensiltä 1,7 miljardilla eurolla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Microsoft hyväksyi Nokian asettamat reunaehdot, jonka jälkeen kaupanteko alkoikin tiivistyä. Neuvotteluissa keksittiin HERE-karttojen suhteen malli, joka kelpasi molemmille: kartat jäivät Nokialle, Microsoft sai lisenssin koodiin ja vapaan oikeuden muokata. Tämä kuulosti hyvältä niin Microsoftilla palveluista vastanneelle Qi Lulle kuin myös Nokian HERE-johtajalle Michael Halbherrille. Näin Microsoft sai laitteisiinsa ja palveluihinsa kartat, ja Nokialle jäi HERE-bisnes ja sen kasvumahdollisuudet. Asia oli selvä. 20. heinäkuuta New Yorkissa järjestetyssä tapaamisessa Siilasmaa ja Ballmer jo kättelivät: kaupan pääkohdat oli saatu PowerPoint-dokumenttiin.
Seuraavan viikon aikana PowerPoint-esityksestä laajennettiin tarjousasiakirja (term sheet). Tämän jälkeen yhtiöt sopivat 3. syyskuuta päiväksi, johon mennessä diili pitäisi saada valmiiksi. Vuorossa oli päivittäistä työtä, yritysjärjestelyn tuttua due diligence -rumbaa, tapaamisia, neuvotteluja, yksityiskohtien päättämistä ja asioiden laittamista paperille varsinaisiksi sopimuksiksi.
Loppumatkalla pakkaa sekoitti vielä Steve Ballmerin eläkkeellevetäytymisilmoitus. Ballmer kertoi asiasta etukäteen Siilasmaalle ja Nokian toimitusjohtajalle Stephen Elopille.
Sunnuntaina 1. syyskuuta Ballmer lähti lentokoneella Suomeen, jonne hän saapui maanantaina. Sopimukset allekirjoitettiin ja 3. syyskuuta kello 6.00 aamulla kaupasta ilmoitettiin. Yhtiöt olivat saaneet kaupan valmiiksi asettamassaan aikataulussa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokian puhelinliiketoiminta oli myyty.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »