Nokia myy nykyisen laiteliiketoiminsansa, eli perus- ja älypuhelimet, Microsoftille tänään ilmoitetulla kaupalla yhteensä 5,44 miljardin kaupassa. Kaupan odotetaan toteutuvan vuoden 2014 ensimmäisen neljänneksen aikana viranomaishyväksyntöjen jälkeen.
Nokian toiminta koostuu kaupan jälkeen Nokia Solutions and Networks -verkkoyhtiöstä, jonka toisen puolikkaan Nokia vastikään osti tänä kesänä Siemensiltä, laajan patenttisalkun lisensointitoiminnasta sekä HERE-karttaliiketoiminnasta.
Nokia suorittaa järjestelyn jälkeen strategisen arvioinnin, jossa tarkastellaan toimintoja ja niiden synergioita. HERE-karttojen meno myyntiin tuntuisi luontevalta, sillä niillä ei ole merkittävää synergiaa verkkojen kanssa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Mutta voisiko Nokia tehdä jatkossa paluun puhelin- ja laajemmin mobiililaitebisnekseen? Mahdollista sekin on.
Nokiaan jää Nokian nykyisestä toiminnasta myös niin sanottu CTO Office -yksikkö, jonka alla myös Nokia Research Center on toiminut. Nokia kutsuu uutta CTO Officesta ja immateriaalioikeuksien lisensoinnista muodostuvaa toimintokonaisuutta Advanced Technologies -yksiköksi. Sen tulevaa toimintaa kuvaillaan näin:
Advanced Technologies tutkii uusia liiketoimintamahdollisuuksia edistyksellisen tutkimuksen, kehitystyön ja konseptituotteiden avulla eri alueilla, joita ovat esimerkiksi connectivity-, sensori- ja materiaaliateknologiat sekä internet- ja pilviteknologiat. Samalla Advanced Technologies suunnittelee jatkavansa Nokian patentti-innovointia, ja sen tavoitteena on laajentaa teknologialisensointia kattamaan niin nykyiset kuin tulevaisuuden langattomat ratkaisut.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokia jatkaa siis uuden kehittämistä myös NSN:n ja HERE-toimintojen ulkopuolella jatkossakin, ainakin jossain mittakaavassa.
Mobiililaiteliiketoimintaan omalla-brändillään uudelleenlähtöä Nokia joutuu odottamaan ainakin vuoteen 2016, sillä Nokian ja Microsoftin yritysjärjestelyn ehtona, on että ”Nokia ei voi lisensoida Nokia-brändiä matkaviestinteollisuudelle 30 kuukauteen eikä käyttää Nokia-brändia Nokian omissa matkaviestimissä ennen 31.12.2015”. Microsoftin kanssa Nokia tekee yritysjärjestelyn osana 10 vuoden pituisen lisenssisopimuksen liittyen Nokia-brändin käyttöön nykyisissä nykyisissä ja myöhemmin markkinoille tulevissa Series 30- ja Series 40 -ohjelmistoalustoille pohjautuvissa Mobile Phones -yksikön laitteissa. Nokia jatkaa Nokia-brändin omistajana.
Microsoftin älypuhelimet tulevat näillä näkymin kantamaan aluksi vain Lumia-brändiä ja Nokia putoaa niiden nimestä heti pois.
Millä tapaa Nokia sitten voisi palata itse mobiililaiteliiketoimintaan?
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
On vaikea kuvitella, että yhtiössä olisi intoa lähteä liikkeelle täysin tyhjästä. Nokian osaaminenkin tällä saralla siirtyy Microsoftille, joka lupaa (ainakin nyt vielä) pitää tuotekehityksen ennallaan Suomessa. Ehkä tulevina vuosina suomalaisosaamista ”vapautuu”, kun Microsoft vetää olettavasti toimintojaan kotiinpäin Yhdysvaltoihin.
Nokian laiteliiketoiminnan myynnin jälkeen suurimmaksi suomalaistoimijaksi älypuhelimissa on nousemassa Nokian MeeGo-käyttöjärjestelmän raunioilta Sailfishillään ponnistava, vielä alle 100 työntekijän Jolla. Twitterissä jo muun muassa Jollan ohjelmistokehityksestä vastaava Marc Dillon riemastui asiasta.
Is Jolla now to become Finland’s number one smartphone maker? #jolla #notnokia #sailfishftw
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
— Marc Dillon (@MarcDillonDotFi) September 3, 2013
Voisiko Jolla aikanaan päätyä Nokian omistukseen? Se on todella hyvä kysymys. Toistaiseksi spekulointia asialla voidaan pitää lähinnä taivaanrannan maalailuna. Jolla on vasta tuomassa ensimmäistä puhelintaan markkinoille loppuvuonna ja yhtiö on kooltaan lilliputtimaisen pieni. Nokialla olisi kyllä pian yllin kyllin rahaa Jollan muuntamiseen uudeksi kilpapurjeveneekseen älypuhelinmarkkinoilla. Ja syntyisihän siinä komea tarinan kaari, jos Nokia Jollan kautta markkinoille takaisin purjehtisi.
Kuten yllä todettiin, rajoittaa Nokian ja Microsoftin yritysjärjestelysopimus Nokian liikkumavaraa Nokia-brändin matkaviestinkäytössä sekä -lisensoinnissa. Toistaiseksi on kuitenkin epäselvää, liittyykö sopimukseen jonkinlaisia rajoituksia myös ylipäätänsä alalla toimimiseen, jos se tapahtuisi ilman Nokia-brändiä – vain Nokian omistuksessa. Vaikkapa Jollana?
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »