Googlen kehittämä Android-käyttöjärjestelmä on maailman johtava mobiilikäyttöjärjestelmä. Ykkönen se on kuitenkin myös sille tehtyjen haittaohjelmien määrässä. Muille nykyalustoille haittaohjelmia ei tehdä niiden markkinaosuutta vastaavasti.
Yhdysvaltain oikeusministeriön ja Kotimaan turvallisuuden viraston tuoreen raportin mukaan vuonna 2012 mobiileista haittaohjelmista 79 prosenttia oli suunnattu Android-käyttöjärjestelmälle. Toiseksi eniten, 19 prosentin osuudella, mobiilihaittaohjelmia kehitettiin Nokian aiemmin käyttämälle Symbianille.
Nykyisin markkinoilla vielä aktiivisesti olevista alustoista Applen iOS:n, ”Windows Mobilen” eli todellisuudessa Windows Phonen, BlackBerryn ja muiden osalta kunkin osuus haittaohjelmista jäi alle yhteen prosenttiin, mikä alittaa alustojen markkinaosuudet.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Hyökkääjät tietenkin kohdistavat panoksensa sinne, missä niillä saa parhaan tuoton. Näin Androidin suuri käyttäjämäärä houkuttelee, minkä lisäksi asiaan vaikuttaa myös alustan muihin nähden suurempi haavoittuvuus avoimuuden myötä. Applen iOS:lle ja Microsoftin Windows Phonelle sovelluksia voi asentaa ilman erityisiä toimenpiteitä vain alustan omasta sovelluskaupasta, joihin mukaan otettavat sovellukset hyväksytään ennakkoon.
Google toimii Play-kaupan kanssa eri periaatteella: se ei ennakkohyväksy sovelluksia. Tämän lisäksi Android-laitteisiin on varsinkin Aasian kehittyvillä markkinoilla tarjolla valtavasti vaihtoehtoisia sovelluskauppoja. Yhdysvaltalaishallinnon raportin mukaan Androidia piinaavat niin eri sovelluskauppojen ongelmat kuin myös kalliita tekstiviestejä lähettävät troijalaiset ja rootkit-haittaohjelmat.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »