Nokian Lumia 925:tä voidaan pitää hienoisena irtiottona Nokian muusta Lumia-mallistosta. Ensi kertaa alumiinirakenteen Lumia-mallistoon tuova Lumia 925 on Nokian Lumia-malliston tämän hetken ”normaali lippulaivamalli”, jonka yläpuolelle nousee toistaiseksi vain Suomeen vielä odoteltava Lumia 1020 -superkamerapuhelin.
Lumia 925 on lähes suoraa jatkoa aiemmalle Lumia 920:lle, mutta nyt aiempaa kevyempänä ja ohuempana. Ja alumiinin kera.
Myös Lumia 925:tä saatiin odottaa Suomeen piinaavan pitkään. Lumia 925 julkistettiin Lontoossa jo toukokuun puolivälissä ja ensimmäisillä markkinoillakin kauppoihin se tuli jo kesäkuussa. Suomeen Nokia lanseeraa Lumia 925:n jostain kumman syystä vasta nyt elokuussa. Puhelimen myynti lähti liikkeelle viime aikoina nähdystä poikkeavasti ensin 15. elokuuta vain Nokian omasta myymälästä Helsingin Aleksanterinkadulla. Muut puhelimen myyjät, operaattorit mukaan lukien, aloittavat toimitukset ja myynnin kaupoista 29. elokuuta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lumia 925 sisältää esiasennettuna myös Windows Phone 8 -käyttöjärjestelmän Lumia Amber -päivityksellä varustettuna. Julkaisimme Amberin uudistuksista oman erillisen kattavan arvostelunsa, joten alla keskitymmekin Lumia 925:n arviointiin laitteena ja vain raapaisemme ohjelmistopuolta osana Lumia 925:n tarjoamaa kokonaisuutta.
Nokia tuo Lumia 925:n markkinoille Suomessa huippukategoriaa edullisempaan noin 450 euron hintaluokkaan. Nokian suositushinta ja hinta sen omassa myymälässä Lumia 925:lle on 469 euroa, mutta halvimmillaan Lumia 925 irtoaa jo heti lanseerauksessa alle 440 euron. Näin ollen verrattuna Applen tai Samsungin terävimpään tarjontaan on Lumia 925:llä hintaetu puolellaan. Lumia 925:n keskiluokkaisen hinnoittelun taustalla on ilmeisesti Lumia 1020, jota odotetaan vielä loppuvuodesta markkinoille Suomessakin.
Design
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokia on hionut monissa Lumioissaan jo MeeGo-pohjaisesta N9:stä liikkeelle lähtenyttä muodoiltaan sulavalinjaista, kirkkaita värivaihtoehtoja sisältänyttä sekä yhden palan polykarbonaattirakennetta jo siihen asti, että monet aiemmat Lumiat ovat näyttäneet varsin samalta. Aiemmat Lumia 520, Lumia 620, Lumia 720, Lumia 820 ja Lumia 920 ovat selvästi, lukuisista pienistä eroistaan huolimatta, samaa perhettä.
Lumia 925:n kanssa Nokia ottaa tältä osin pienen irtioton ja tuo ensi kertaa Lumia-mallistoon mukaan myös metallia rakenteeseen. Samalla aiempien polykarbonaatti-Lumioiden saumattomuudesta on osittain hieman tingitty. Lumia 925:ssa harmaata alumiinia ovat puhelimen pyöreät reunat. Polykarbonaattikin on edelleen läsnä puhelimessa, sillä takapinta on metallin sijaan edelleen muovia Lumia 925:ssäkin.
Nokia on onnistunut hyvin alumiinireunan ja muovitakakuoren yhteenliittämisessä, mutta tästä huolimatta lopputulos ei ole yhtä saumattoman näköinen ja tuntuinen kuin aiemmissa Lumioissa. Ulkonäön kannalta oman vivahteensa tuovat myös lähellä laitteen kulmia olevat mustat viivat alumiinireunassa. Nämä liittyvät olennaisena osana antennin toimintaan (vastaavaahan on nähty samanlaista alumiinireunarakennetta antennina myöskin hyödyntävissä Applen iPhoneissa).
Ulkonäöllisesti Lumia 925 onkin hieman sekava: on mustaa etupuolen lasia, harmaata alumiinireunaa mustilla viivoilla ja valinna mukaan joko mustaa, harmaata, tai kuten testiyksilössämme, valkoista takakantta. Eheys jää puuttumaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lumia 925:n tarjoamaa fiilistä kädessä sekavat värivalinnat eivät himmennä. Laadukkuus huokuu puhelimesta. Erityisesti tarkasteltaessa takakansi toki heiluu hieman, jos sitä painelee ylä- tai alapäästä, mutta todellisessa käytössä tätä tuskin edes huomaa.
Edeltäjäänsä Lumia 920:een nähden Lumia 925:n merkittävin ero on paksuudessa ja painossa. Eroa voi kuvailla jopa järkyttävän suureksi: tankkimaiseen Lumia 920:een verrattuna Lumia 925 on äärimmäisen solakka. Raaoissa numeroissa mitattuna paino on pudonnut 185 grammasta 139 grammaan ja keskimääräinen paksuus on nipistetty 10,7 millimetristä 8,5 millimetriin. Draamaattisten erojen taustalla lienee monta tekijää: eri näyttötekniikka, alumiinirakenteen mahdollistamat muutokset sekä langattomasta latauksesta luopuminen.
Koon puolesta Lumia 925 tuntuu omaan käteen edelleen kookkaalta. Kyse on kuitenkin makuasioista ja tottumuksista, mutta kyllä 4,5 tuuman näytön paketointi pienemmällekin puhelimen kokonaispinta-alalle onnistuu ainakin muilta valmistajilta. Tältä osin Nokialla olisi parannettavaa.
Lumia 925:n kameran sijainti vaikuttaa myös jossain määrin epäonnistuneelta. Ainakin omassa kädessäni Lumia 925:ää pitäessä etusormeni hakeutui aina hieman muusta takakannesta kohollaan olevan kameran tienoille, mikä ei ole hyvä asia sormenjälkien ja lian kertymisen näkökulmasta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Näyttö
Designin ohella Lumia 925:n merkittävin ero Lumia 920:een verrattuna löytyy näytöstä. 4,5 tuuman koko ja pikseleiden määrä (1280×768) ovat säilyneet samana, mutta käytetty tekniikka on vaihtunut IPS-nestekidenäytöstä AMOLED-tekniikkkaan.
Ero on selvä. Nopeasti suorittamassamme rinnakkain vertailussa Lumia 920:n kanssa huomaa Lumia 925:n näytön toistavan värit elävämpinä sekä mustan toistuvan mustana, mitä ei voida pitää kovin yllättävänä sillä nämä ovatkin AMOLED-näytön tunnuspiirteitä.
AMOLED-näytöstä on hyötyä myös Lumia Amberin tuoman kellon jatkuvasti näytölle valmiustilankin tuovan vilkaisunäytön osalta, sillä AMOLED-näyttö minimoi toiminnon virrankulutuksen verrattuna LCD-näyttöihin.
Lumia 925:ssä mukana ovat myös tutut Nokian parannukset: kontrastia ja näkyvyyttä auringonvalossa edelleen parantava ClearBlack, korkean herkkyyden kosketustila, joka mahdollistaa käytön hanskoillakin, korkean kirkkauden tila sekä 60 hertsin PureMotion-päivitysnopeus.
Lumia 925:n näyttö on kaikin puolin hyvä paketti: kokoa riittää, tarkkuus on käytännössä riittävä (334 pikseliä tuumaa kohti, PenTile-matriisi), katselukulmat ovat laajat ja väritoisto AMOLED-näytölle tyypillisesti rikasta. Amber-päivityksessä Nokia tuo myös puhelimiinsa väriprofiiliasetusvalikon, jonka kautta käyttäjä voi säätää värikylläisyyttä ja värilämpötilaa oman mielensä mukaiseksi.
Kamera
Nokia on parantanut Lumia 925:ssä kameraa Lumia 920:een verrattuna lisäämällä optiikkaan yhden lisälinssin, jonka myötä linssejä on nyt Lumia 925:ssä kuusi päällekkäin.
Lisäksi Lumia Amber -päivitys on tuonut parannuksia kuvaprosessointialgoritmehin, mutta samojen päivitysten pitäisi tulla päivityksenä myös aiemmille malleille.
8,7 megapikselin PureView-kamera sekä optinen kuvanvakain jatkavat Lumia 920:ssa nähdyllä linjalla. Hyvässä valossa kuvatessa kamera ajaa hyvin asiansa ja tulos nousee parhaimpien kahdeksan megapikselin kameroiden kanssa samalle tasolle. Alta löytyvät esimerkkikuvat kertovat lisää.
Kuten aiemmin Lumia 920:n yhteydessä, nousee Nokian kamera omalle tasolleen hämäräkuvauksessa. Nokia markkinoi uutuutta ”More than your eyes can see” -lausahduksella, eikä lause ole tuulesta temmattu – Lumia 925 todella tuo hämäräkuviin enemmän valoa kuin silmilläkään muuten näkee. Keräsimme alle neljä esimerkkikuvaa, joissa samasta tilanteesta on otettu kuva automaattiasetuksin Lumia 925:llä ja Applen iPhone 5:llä. Kuten kuvat kertovat, on ero varsin dramaattinen. Lumia 925 tuo kuviin valoa enemmän kuin todellisuudessakaan valoa on.
Lumia 925:
iPhone 5:
Lumia 925:
iPhone 5:
Lumia 925:
iPhone 5:
Lumia 925:
iPhone 5:
Ohjelmisto ja käyttö
Tarina alkaa käymään vanhaksi Windows Phone 8 -käyttöjärjestelmän osalta: selkeitä heikkouksia on – tilanne ei ole muuttunut sitten viime syksyn mihinkään.
Lumia 925:stä jo esiasennettuna löytyvä Lumia Amber -päivitys tuo mukaan joukon mainioita lisäyksiä, kuten vilkaisunäytön ja lisäkamerasovelluksia, mutta ei sisällä mitään Windows Phonen pahimpien heikkouksien poistamiseksi. Parannusta joudutaan odottelemaan ainakin pian tulossa olevan (joskin luultavasti kuukausien viiveellä nyky-Lumioihin saapuvan) Windows Phone 8:n GDR3-päivitykseen tai vasta ensi vuonna odotettavaan ”Blue-päivitykseen”.
Windows Phone 8:aa vaivaavat edelleen muun muassa sovellusvalikoiman kapeus sekä laatu, ilmoituskeskuksen puute, sekava moniajo sekä tiettyjen toimintojen rakenteellinen hitaus.
Käyttöperiodimme aikana Lumia 925 itsessään toimi hyvin. Pinnan alla on edelleen tuttu 1,5 gigahertsin Qualcommin Snapdragon S4 -suoritin sekä yksi gigatavu RAM-muistia, jotka takaavat yleisesti ottaen sujuvan toiminnan.
Akunkeston osaltakin ollaan Lumia 920:n kanssa samoilla linjoilla. Molemmistahan löytyy sama 2 000 milliampeeritunnin akku. Yhden päivän pärjää normaalikäytöllä ja akkua jää jäljelle useimmiten pari-kolmekymmentäprosenttia.
Yhteyspuolen osalta muutoksia ei ole Lumia 920:een nähden tapahtunut, vaan Lumia 925 tukee edelleen myös 4G LTE -yhteyksiä kaikilla Suomessa käytössä olevilla tai käyttöön tulevilla taajuuksilla 3G HSPA -verkkojen ohella.
Yksi Lumia 925:n suurimmista heikkouksista laitteena on niukka tallennusmuistin määrä. Tarjolla on vain 16 gigatavua, vaihtoehtoja ei ole, eikä laitteessa ole muistikorttipaikkaakaan. Valintamahdollisuuksien puuttuessa Nokian päätös pudottaa muistimäärä Lumia 920:n 32 gigatavusta puoleen kummastuttaa. 16 gigatavua ei ole liian vähän kaikille käyttäjille, mutta enemmän (videota) kuvaaville tai musiikkia tai videoita puhelimeensa säilövälle tila käy kyllä nopeasti pieneksi.
Myyntipakkauksen sisältö
- Lumia 925
- AC-50-Micro-USB-laturi
- CA-190CD-lataus- ja -tiedonsiirtokaapeli
- WH-208-stereokuulokkeet
- SIM-korttipaikan avaustyökalu
- Pikaopas
Yhteenveto
Hyvää:
- Hyvä laatutuntuma
- Laihdutus ja painonpudotus
- AMOLED-näyttö
- Kamera, erityisesti hämärä- ja videokuvauksessa
- Lumia Amber toi hyviä uudistuksia
Huonoa:
- Vain 16 gigatavua tallennusmuistia – eikä muistikorttipaikkaa
- Windows Phone 8:n heikkoudet yhä edelleen
- Langattoman latauksen puute varauksin
- Kameran sijainti vaatii totuttelua (sormi tuppaa töhrimään linssiä puhelinta kädessä pidettäessä)
Lumia 925 on vähemmän yllättäen paras toistaiseksi testaamamme Windows Phone 8 -puhelin ja näin ollen myös Lumia. Mikäli kamera ei ole tärkeä itselle tärkeä, lienee Lumia 925 paremman hintasuhteen tarjoava valinta myös pian markkinoille saapuvaan Lumia 1020 -superkamerapuhelimeen verrattuna.
Samanaikaisesti Nokia on tehnyt Lumia 925:ssä osittain outoja valintojakin. Keskeisimpänä näistä esiin nousee vain 16 gigatavun tallennusmuisti, joka ei ole laajennettavissa eikä suuremman kapasiteetin versiota ole saatavilla. Lumia 920:sta löytyneen langattoman latauksen poisjätön osalta tilanne on monitahoisempi: valinnalla lienee ollut positiivinen vaikutus laskeneen painon ja paksuuden taustalla.
Lumia 920:een nähden Lumia 925 on huomattavasti miellyttävämpi kokonaisuus erityisesti juuri kevyemmän painonsa ja solakamman rakenteensa ansiosta. Myös näyttötekniikan vaihdos AMOLEDiin miellyttää silmää. Kameran osalta ollaan edelleen samalla hyvällä, ja hämärässä poikkeuksellisella, tasolla.
Ohjelmistopuolella Windows Phone 8:n tutut heikkoudet ovat edelleen läsnä, mutta toisaalta tuore Lumia 925:n jo valmiiksi sisältämä Lumia Amber -päivitys on tuonut mukaan paljon uutta – muun muassa loistavan Pro Camera -kamerasovelluksen sekä jokapäiväisessä käytössä ilahduttavan vilkaisunäytön. Lisää Lumia Amberin uudistuksista voit lukea erillisestä arvostelustamme.
Lopulta noin 450 euron hintaansa nähden Lumia 925 on kilpailukykyinen vaihtoehto. Windows Phonen heikkouksista huolimatta Lumia 925 on kokonaisuutena varsin mainio älypuhelin hintaansa nähden.
—
P.S. Jos Lumia 925:stä herää kysyttävää, kysy alla kommenteissa niin yritämme vastata!
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »