Kauan sitä odotettiin, mutta nyt ovat Windows Phone 8 ja Nokian Lumiat ovat saaneet merkittävän päivityksen.
Viime syksynä nähtiin Windows Phone 8 uusissa puhelimissa. Keväällä nähtiin ensimmäinen Portico-nimelläkin tunnettu GDR1-päivitys, joka toi kuitenkin vain todella pieniä, lähes mitättömiä, muutoksia.
Vasta nyt elokuussa Nokia on aloittanut suurempia uudistuksia tuovan Lumia Amber -päivityksen jakelun aiempiin Windows Phone 8 -pohjaisiin Lumioihinsa, eli Lumia 520/620/720/820/920:lle. Lumia 925:sta sekä Suomen markkinoille vielä odotettavista Lumia 625:stä ja Lumia 1020:sta Amber löytyy jo esiasennettuna.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tässä jutussa käymme läpi Lumia Amber -päivityksen annin kokeiltavanamme vierailleen Lumia 925:n käyttöön perustuen. Lumia 925:stä julkaisemme myös oman erillisen arvostelunsa.
Lumia Amber = Microsoft Windows Phone 8 GDR2 + Nokian omat lisäykset
Lumia Amber -päivityksen Windows-puhelimista saavat tällaisena vain Nokian Lumiat. Kaikille Windows Phone 8 -puhelimille tulee tai on tullut tarjolle GDR2-päivitys Microsoftilta. Nokialle GDR2 ei riittänyt, vaan se otti sen ja liitti mukaan joukon omia lisäyksiään: lopputuloksena Lumia Amber.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ja hyvä näin. Windows Phone 8:n GDR2-päivityksessäkään ei nimittäin olisi ollut kovin paljon kehuttavaa. Sen uudistuksia ovat lähinnä jo Windows Phone 7:ssä mukana olleen FM-radiotuen tuominen myös Windows Phone 8:lle, Google-kalenteri- ja yhteystietosynkronoinnin paikkaus tuella CalDAV- ja CardDAV-protokollille, Data Sensen laajempi saatavuus sekä parannukset Xbox Musiikkiin.
Microsoftia on syytetty vätystelystä Windows Phonen kehitystyössä – eikä syyttä. Onneksi Nokian loistava kehitystyö paikkaa Microsoftin hitautta ja GDR2 yhdistettynä Nokian lisäyksiin on muodostanut Amberista kokonaisuutena varsin muikean paketin.
Kaikki alta löytyvät uudet sovellukset ja asetusten päivitykset eivät ole suoraan osa Amberia, vaan muun muassa Pro Cameran, Video Trimmerin ja Uploadin ja Estoluettelon joutuu erikseen asentamaan/päivittämään Lumialleen Amberin asennuksen jälkeen.
Vilkaisunäyttö ja aktivointi tuplanapautuksella
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Hienoa! Jo Nokian Symbian-puhelimista tutun vilkaisunäyttötoiminnon paluu Lumia Amberin myötä on hyvin miellyttävää. Muutkaan valmistajat eivät syystä tai toisesta ole ainakaan vielä lähteneet laajamittaisesti kopioimaan tätä mainiota toimintoa.
Vilkaisunäyttö tuo puhelimen näytölle valmiustilassa jatkuvasti näkyviin kellonajan sekä puhelinta ladattaessa myös akun tilan. Kellon saa näkymään näytöllä koko ajan puhelimen ollessa valmiustilassa, tietyn ajan puhelimen valmiustilaan lukituksesta tai esiin hetkeksi kättä puhelimen edessä heilauttamalla. Vilkaisunäyttö on yksinkertainen, mutta loistava toiminto. Kellonajan voi jatkossa vilkaista helposti esimerkiksi pöydällä olevasta Lumiasta.
Yhdessä vilkaisunäytön kanssa toinen aiemmista nokialaisista tuttu, nyt ensi kertaa Lumioihin tuleva, ominaisuus on puhelimen aktivointi valmiustilasta kahdella näytönnapautuksella lukituspainikkeen painamisen vaihtoehtona. Mukava lisä tämäkin.
Vilkaisunäyttö ja aktivointi tuplanapautuksella eivät tule kuitenkaan Lumioista Lumia 520:een eikä Lumia 625:een.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Uutta on myös saapuvan puhelun hiljennysmahdollisuus kääntämällä puhelin näyttö alaspäin.
Pro Camera
Nokian superkamerapuhelimessa Lumia 1020:ssa ensi kertaa nähty Pro Camera -sovellus on tullut Amberin myötä tarjolle myös Lumia 925:lle sekä Lumia 920:lle.
Pro Camera on mainio kokonaisuus ja hyvä korvike Windows Phonen aneemiselle vakiokamerasovellukselle.
Pro Cameralla onnistuu kuvaus automaattiasetuksin, minkä lisäksi haluttaessa yhtä tai useampaa tarjolla olevista kuvaussäädöistä voi muuttaa myös manuaalisesti. Säätää voi niin valkotasapainoa, manuaalitarkennusta, ISO-lukua 100-3200, valotusaikaa portaittain 1/16000 ja 4 sekunnin välillä sekä valotusta portaittain -3 ja +3 -tasojen välillä. Valotuksen osalta mukana on myös haarukointitoiminto.
Annoimme jo aiemmin Lumia 1020 -ensikokemusten yhteydessä erityiskiitosta Pro Cameran simppelille sekä hyvin intuitiiviselle asetusnäkymälle, joka houkuttelee kutsuvuudellaan myös kuvaamisesta vähemmän ymmärtävän sekä eri säätöjen vaikutuksista kenties pihalla olevan käyttäjän mukaansa. Pro Camera tarjoaa paljon erilaisia asetuksia, mutta vakuuttavampaa on juuri eri säätöjen käytön helppous.
Lisäksi Pro Camera tarjoaa sommittelutoiminnon, jolla kuvia voi zoomata, kääntää sekä muuttaa kuvasuhdetta.
Pro Camera onkin oiva lisä Nokian PureView-kamerapuhelimiin.
Smart Camera
Lumia Amberissa itsessään uutta on myös Smart Camera -sovellus, joka mahdollistaa erilaisia sarjakuvaukseen perustuvia ovelia erikoistemppuja.
Lumia 820:ssa ja ylemmissä Smart Camera taltioi kerralla 10 kuvaa viiden megapikselin koossa ja pienemmällä RAM-muistin määrällä varustetuissa Lumia 520:ssa, Lumia 620:ssa ja Lumia 720:ssa seitsemän kuvaa yhden megapikselin koossa.
Tämän jälkeen tarjolla on seuraavat vaihtoehdot:
- kuvista voi yksinkertaisesti valita mielestään parhaan
- kuvissa liikkuvan kohteen liikesarjan voi tuoda näkyviin toimintakuvassa
- kuvan liikettä voi korostaa nostamalla esiin yhden kohteen ja sumentamalla muut
- ryhmäkuvissa eri henkilöiden parhaat ilmeet eri kuvista voi yhdistää yhteen kuvaan
- kuvasta voi poistaa mahdollisen ylimääräisen liikkuvan kohteen
Smart Camera on ilmiselvästi luotu erikoiskuvaustilanteisiin, joissa siitä voi olla suurtakin iloa. Tällaisenaan se on hyvä osa Nokian vakuuttavaa kamerapanostusta niin laitteisto- kuin ohjelmistopuolella.
Paremman kuvan Smart Cameran toiminnasta antanevat Nokian omat alta löytyvät esimerkkivideot.
Muita kameraparannuksia
Nokia kertoo parantaneensa Amberin yhteydessä myös Lumia-puhelintensa kameroiden käyttämiä kuvaprosessointialgoritmeja. Tuloksena pitäisi olla parempilaatuisia kuvia.
Meillä ei ollut mahdollisuutta vertailla kuvanlaatua samalla laitteella ennen Amberia ja sen jälkeen, joten tältä osin joudumme luottamaan vain Nokian sanaan.
Maininnan arvoista on, että Microsoft on avannut Amberin sisältämässä GDR2-päivityksessä mahdollisuuden vaihtaa käyttöjärjestelmän oletuskamerasovellus. Tämä tarkoittaa, että vaikkapa Nokian Pro Cameran voi asettaa oletuskamerasovellukseksi, joka käynnistyy kamerapainiketta painamalla. Uudistus on järkevä nyt, kun Nokialla on tarjota vakiokamerasovellusta mielenkiintoisempia vaihtoehtoja.
Video Trimmer ja Video Upload
Video Trimmer ja Video Upload ovat varsin yksinkertaisia, mutta ajavat pääosin asiansa hyvin.
Trimmerin tarkoitus on mahdollistaa videoiden lyhentäminen halutun mittaisiksi – alkamaan ja päättymään halutusta kohdasta. Lyhennetty video voi olla sitten mukavampi jakaa somessa.
Video Upload puolestaan mahdollistaa Lumia-käyttäjille videoiden helpomman lataamiseen Googlen YouTube-palveluun. Sovellus toimii, mutta on tietyiltä osin varsin rajoittunut: korkeintaan voi ladata 15 minuutin mittaisen videon, kun puhelin on Wi-Fi-verkossa – mobiiliverkkoyhteydellä voi ladata käsittämättömästi vain 15 sekunnin mittaisen videon.
Väriprofiili
Nokia on tuonut Lumioilleen myös uuden Väriprofiili-asetusvalikon, jonka kautta onnistuu näytön värikylläisyyden sekä värilämpötilan kattava säätö.
Data Sense
Jo aiemmin Windows Phone 8:ssa mukana olleen Data Sensen saatavuus laajeni Amberin sisältämän GDR2-päivityksen myötä. Tietyillä operaattoreilla Data Sense tarjoaa myös erityisiä tiedonsiirron vähentämisratkaisuja, mutta Suomessa mukana ei ole yhtäkään operaattoria.
Data Sense tarjoaa kuitenkin yleiskatsauksen sekä toiminto- ja sovelluskohtaisen tarkastelun matkapuhelinverkossa ja WLAN-verkossa siirretyn tiedon määrään. Lisäksi käytölle voi asettaa rajoituksen joko kiintiönä päivinä mitattuna tietyn mittaiselle ajanjaksolle tai kuukausittain. Rajoituksen asettamisen jälkeen voi valita puhelimen rajoittamaan tiedonsiirron taustakäyttöä rajan lähestyessä, minkä lisäksi puhelin luonnollisesti varoittaa rajan lähestymisestä.
Data Sense on ihan kiva, muttei mullistava lisäys käyttöjärjestelmään.
FM-radio
Jotain uutta, mutta myös jotain vanhaa. Jo aiemmin Windows Phonen aiemmassa seiskaversiossa mukana ollut FM-radiotuki tippui pois Windows Phone 8:sta alun perin raportoidusti kiireen vuoksi – Microsoft ei ehtinyt saada FM-radiota toimimaan riittävän hyvin riittävän nopeasti viime syksynä Windows Phone 8:aa kehitettäessä ja näin se pudotettiin pois käyttöjärjestelmästä.
GDR2:n myötä FM-radiotuki tekee paluun. Siinäpä se. Nyt onnistuu taas uusillakin Lumioilla radion kuuntelu – paitsi Lumia 620:lla, joka ei FM-radion vaatimaa laitteistoa sisällä.
Musiikki + videot -sovelluksen alta löytyvän FM-radion käyttöliittymä on hyvin yksinkertainen: haluttu radiotaajuus valitaan janalta pyyhkäisemällä, minkä lisäksi taajuuksia voi tallentaa myös suosikeiksi.
Google-synkronointi: CalDAV ja CardDAV
Googlen suhtautuminen Windows Phoneen on ollut kitkerä, mikä on näkynyt haluttomuutena tuoda itse sovelluksia alustalle sekä rajoituksina ja estoina muun muassa Microsoftin kehittämälle YouTube-sovellukselle.
Jo viime vuonna Google ilmoitti myös lopettavansa yleisen Google Sync -palvelunsa käyttöönotot uusilta yksityisasiakkailta. Windows Phone -käyttäjille tämä olisi ollut erityisen karvas pala, sillä uudet käyttäjät eivät olisi voineet enää ottaa synkronointia Googlen kalenteri- ja yhteystietopalvelujen kanssa käyttöön vaihtoehtoisten ratkaisujen puutteessa.
Google on kuitenkin pidentänyt pariinkiin otteeseen Syncin elinaikaa, ilmeisesti GDR2- ja Amber-päivitysten viipymisen vuoksi. Nyt Windows Phoneen mukaan tulleiden CalDAV- ja CardDAV-synkronointiprotokollien myötä myös Lumioiden synkronointi Googlen kalenterin ja yhteystietojen kanssa onnistuu jatkossakin kuten ennenkin.
Fonecta Caller Kuka soittaa
Nostamme esiin myös yhden kolmannen osapuolen sovelluksen, joka päivityksen myötä on saanut tärkeän uuden toiminnon. Fonectan Caller, jonka Nokia liittää mukaan useimpiin Suomessa myytyihin Lumioihinsa jo esiasennettuna, voi nyt käyttöjärjestelmän kehittäjille laajemmin avattujen rajapintojen myötä näyttää heti saapuvan puhelun yhteydessä soittajan numeroon liittyvän nimen, jos sellainen sattuu Fonectan tietokannasta löytymään.
Mainio ominaisuus on tuttu aiemmin muun muassa Androidilta, mutta nyt se on mukana Lumioissakin.
Estoluettelo
Saapuviin puheluihin ja tekstiviesteihin liittyy myös yksi Amber-päivityksen myötä saapuneista lisäpäivityksistä. Nokia on tuonut mukaan myöskin aiemmista eri käyttöjärjestelmällä varustetuista puhelimistaan tutun estotoiminnon. Asetuksista voi asettaa numerot, joista tulevat puhelut ja tekstiviestit haluaa yksinkertaisesti estää häiritsemästä.
Monille turha toiminto, mutta joillekin elintärkeä?
Muuta uutta
- Korjaus väliaikaisten tiedostojen kertymisongelmaan
- Karttapäivitykset onnistuvat aiempaa nopeammin, koska ne vaativat nyt vähemmän lataamista päivittämisen onnistuessa vanhan ”jatkoksi”, ei kokonaan aiemman korvikkeeksi
- Bluetooth 4.0 LE -tuki
- Aloitusnäytön Minä-ruutu esittää nyt kuvan korkeatarkkuuksisempana
- Parannuksia Xbox Musiikkiin: Helpompi valita, ladata ja liittää musiikkia aloitusnäytölle, minkä lisäksi myös kappaleiden ja esittäjien metatietoja kerrotaan parannetun.
- VoIP-tukea on parannettu – tuloksena pitäisi olla internetpuhelusovellusten, kuten Microsoftin oman Skypen, luotettavampi toiminta.
- Parannuksia Internet Explorer -selaimeen – erityisesti mediatoiston luotettavuutta kerrotaan parannetun.
Yhteenveto
Kokonaisuutena Lumia Amber -päivityspaketti on loistava kokonaisuus uutta aiemmille ja uusillekin Lumia-puhelimille.
Microsoftin Windows Phone 8 GDR2 -päivitys ei kovin suuria uudistuksia tuo, mutta Nokia paikkaa tilannetta komeasti tuomalla laajan joukon uusia hyviä tai erittäin hyviä sovelluksia sekä uusia toimintoja.
Lumia Amberin parasta antia ovat vilkaisunäyttö sekä uudet Pro ja Smart Camera -sovellukset. Windows Phonen tiettyjä heikkouksia GDR2 tai Lumia Amber eivät kuitenkaan onnistu ratkaisemaan. Kyse on tällä kertaa ennemminkin uusien ominaisuuksien tuomisesta sekä yksityiskohtien, kuten FM-radion ja Google-synkronoinnin paikkkauksesta, suurempien ongelmien ratkaisun sijaan.
Tällaisenaan Lumia Amber tarjoaa kuitenkin mukavan piristävän uudistuksen monille Lumia-käyttäjille. Nokia on tehnyt hyvää työtä Amberin osalta paikaten näin Microsoftin heikompaa kehitystahtia.
Mitä seuraavaksi?
Seuraavaksi Microsoftin suunnitelmissa on Windows Phone 8:n GDR3-päivitys. Sen odotetaan tuovan uusien laitteiden osalta odotetun tuen tarkemmille näyttötarkkuuksille ja tehokkaammille neliydinsuorittimille, mutta myös tiettyjä uusia toimintoja uudistuksia.
GDR3:n uudistuksiin pitäisi huhujen mukaan lukeutua näytön asennon lukitus, autokäyttöön erityinen ajotila sekä pieniä muutoksia käyttöliittymän tiettyihin elementteihin. Viimeisimmän huhun mukaan mukana GDR3:ssa olisi jo myös kovasti osaksi Windows Phonea odotettu eri sovellusten lähetätmät ilmoitukset yhteen paikkaan keräävä ilmoituskeskustoiminto.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »