Mobiili.fin arvosteluun tällä kertaa on päässyt Lenovon jo jonkin aikaa markkinoilla ollut ThinkPad Tablet 2. Kyseessä on varsin simppeli Windows 8 -tablettilaite, jonka mukana meille toimitettiin kokeiltavaksi myös Bluetooth-näppäimistö.
ThinkPad Tablet 2:n ohella samanaikaisesti Mobiili.fin testattavana oli myös Lenovon järeämpi ThinkPad Helix, josta julkaisemme erillisen arvostelun myöhemmin tänään.
Emme testanneet vielä ThinkPadia uudella pian julkaistavalla Windows 8.1 -käyttöjärjestelmäpäivityksellä, ja alta löytyvässä arvostelussa keskitymmekin näin ollen ennen kaikkea itse ThinkPad Tablet 2 -laitteeseen Windows 8 -käyttöjärjestelmän sijaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Aloitetaan ThinkPad Tablet 2:n läpikäynti sen teknisistä ominaisuuksista.
Tekniset ominaisuudet
- Windows 8 -käyttöjärjestelmä
- 10,1 tuuman monikosketusnäyttö 1366×768 pikselin tarkkuudella, suojana Dragontrail Glass
- Kahdeksan megapikselin taka- ja 2,1 megapikselin etukamera
- 720p-videokuvaus
- Intel Atom Z2760 -suoritin 1,8 gigahertsin kellotaajuudella
- Intel SGX545 -piirisarja
- 2 gigatavua LPDDR2-RAM-muistia
- 32/64 gigatavua sisäistä tallennusmuistia (flash eMMC)
- microSD-muistikorttipaikka
- GPS-paikannus
- Wi-Fi, 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.0
- Liitännät: 1x USB 2.0, 1x Micro-USB 2.0 latauskäyttöön, mini-HDMI 1.4, 3,5 millimetrin mikrofoni/kuuloke -liitäntä, telakointiliitäntä
- Mitat: 262,6 x 164,6mm x 9,8 mm
- Paino: 0,61 kg
ThinkPad Tablet 2 on saatavilla kolmena eri malliversiona:
- 32 gigatavun sisäisellä tallennusmuistilla, hintaa 600+ euroa
- 64 gigatavun sisäisellä tallennusmuistilla, hintaa 700+ euroa
- 64 gigatavun sisäisellä tallennusmuistilla 3G-mobiiliverkkotuella ja Windows 8 Pro -käyttöjärjestelmäversiolla, hintaa 800+ euroa
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lisäksi saatavilla on ThinkPad Tablet 2 Dock – telakka (ei testattavanamme) reilulla 100 eurolla sekä vajaan 150 euron ThinkPad Tablet 2 Bluetooth Keyboard with Stand – näppäimistö, joka oli myös meidän kokeiltavanamme.
Design
ThinkPad Tablet 2:n design on varsin yksinkertainen ja pitkälti sellainen, jota IBM-taustaiselta ThinkPad-tuotesarjalta sopii odottaakin.
Muoviset kuoret on varustettu pehmeällä pinnalla. Lopputuloksena kädessä ThinkPad Tablet 2:n tarjoama tuntuma onkin erittäin hyvä ja rakenteestakaan ei tältä osin jää moitittavaa. Suhteellisen ohuen tablettilaitteen rakenteen perustuminen osaltaan muoviin voi kuitenkin olla ikävää laitteen kestämisen kannalta. Verrattuna metallisella takakuorella ja vankemmalla rakenteella varustettuihin tabletteihin, joista omassa käytössäni on ollut Applen iPad, ei ThinkPad Tablet 2 vaikuta yhtä kestävältä. Esimerkiksi ThinkPad Tablet 2:n molemmista päistä kiinni ottamalla laitetta saa helposti taivutettua kaarelle, kun taas iPadin metallin vääntämiseen tarvitaan jo hieman paremman luokan käsivoimia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Käytännössä kaikkia Windows 8 -tabletteja, mukaan lukien ThinkPad Tablet 2, koskettaa myös yleisen käytettävyyden osalta tietyt keskeiset seikat. ThinkPad Tablet 2:nkin näytön kuvasuhde on 16:9 ja laite on suunniteltu käytettäväksi ensisijaisesti näyttö vaaka-asennossa. Pystyasennossa laajakuvasuhteen näyttö on tarpeettoman korkea ja liian kapea verrattuna 4:3-kuvasuhteen tabletteihin. Lisäksi myös Windows-kotinäppäin on asetettu näytön alapuolelle keskelle laitetta vaakasuunnassa pidettäessä. Tämä tarkoittaa, ettei painikkeeseen yllä peukalolla vaakasuunnassa laitetta molemmin käsin pideltäessä. Monissa muissa kuin Windows-tableteissa kotinäppäimen paikka on näytön alapuolella, kun näyttöä katsotaan pystyasennossaan. Tällöin painikkeeseen yltää helposti peukalolla laitetta kahdella kädellä pideltäessä niin pysty- kuin myös vaaka-asennossa.
ThinkPad Tablet 2 on muotoilultaan epäsymmetrinen: vaaka-asennossa pideltäessä laitteen vasemmasta reunasta muovinen osa ulottuu myös laitteen etupuolelle. Vasemmasta reunasta voisi löytyä myös paikka myös ohjauskynälle, mutta meidän käytössämme olleessa versiossa sellaiselle ei tukea ollut.
Yksi osa-alue, jolla Windows-tabletit pärjäävät yleensä hyvin kilpailijoihinsa nähden, ovat liitännät. Myös ThinkPad Tablet 2:sta erilaisia liiäntöjä löytyy mukavasti. Laitteen ollessa vaaka-asennossa vasemmalta reunalta löytyvät vain latauskäyttöön käytettävä Micro-USB-liitäntä sekä luukun alta tavallinen USB-liitäntä, jota ei kuitenkaan pienen virtakapasiteettinsa vuoksi voida käyttää täysmääräisesti esimerkiksi ulkoisen kovalevyn kytkemiseen – sen sijaan hiiret ja USB-tikut toimivat kylläkin. Laitteen pohjasta löytyvät mini-HDMI- ja telakointiliitännät. Vaaka-asennossa oikealla sivulla on 3,5 millimetrin audioliitännän paikka äänenvoimakkuuspainikkeiden sekä näytön käännö lukituksen vieressä. Lisäksi ThinkPad Tablet 2:n lukitusnäppäin löytyy vaaka-asennossa laitteen yläreunan oikeasta kulmasta. Lisäksi keskeltä yläreunaa löytyvät vielä luukun alta SIM-kortti- ja microSD-muistikorttipaikat.
Näppäimistölisävaruste
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
ThinkPad Tablet 2:n mukana testiimme toimitettu, lisävarusteena myytävä, näppäimistö osoittautui mukavaksi tuttavuudeksi.
Näppäimistön tarjoama kirjoitustuntuma on hyvä ja onnistunut, varsinkin huomioon ottaen koko näppäimistön varsin pienen koon. Näppäimistö on myös varustettu sijaan vanhaan kunnon IBM-aikojen tyyliin näppäimistön keskeltä löytyvällä hiiren ohjaimella, joka tällä kertaa on kuitenkin toteutukseltaan poikkeava ja itse asiassa optinen pienenpieni kosketusalusta. Käytössä ratkaisu toimii hyvin. Näppäimistön alareunasta löytyvät hiiripainikkeet.
Näppäimistö on yhteydessä ThinkPadiin Bluetooth-yhteydellä, eikä näppäimistön ja tabletin välillä ole minkäänlaista muuta yhteyttä. Tabletille löytyy näppäimistöstä kolo, johon asettamalla tabletti asettuu yhteen mahdolliseen käyttöasentoon, mutta ei lukitu mitenkään erikseen paikalleen. Tämä voi vaikeuttaa käyttöä muualla kuin tasaisilla pinnoilla.
Samoin, kun näppäimistöä ei käytetä, on se täysin irrallinen laitteesta. Se ei siis liity mitenkään kiinni suljettunakaan ThinkPadiin, mikä tarkoittaa, että mukana täytyy kuljettaa kahta irrallista osaa. Laukussa tai jonkinlaisessa kotelossa tästä ei ole suurta haittaa, mutta kädessä kannettaessa soisi palasten imeytyvän kiinni toisiinsa tavalla tai toisella.
Näppäimistöosalla on myös oma akkunsa, jonka lataus hoituu sen Micro-USB-liitännän kautta.
Näyttö
ThinkPad Tablet 2:n näyttö ei lupaa kummoisia: 10,1 tuuman koko yhdistettynä 1366×768 pikselin tarkkuuteen alkaa vaikuttamaan jo varsin vaatimattomalta nykypäivänä.
Esimerkiksi uusimpien 9,7 tuuman iPadien tai tiettyjen Android-tablettien tasolle näytön osalta ThinkPad Tablet 2 ei ylläkään. Siltikin tarkkkuutta lukuun ottamatta näyttö vaikutti yllttävän hyvältä: katselukulmat ovat laajat ja näyttö ei heijastele paljoa.
Kuten edelläkin todettu, on näytön kuvasuhde Windows-tableteille tyypillinen 16:9-laajakuva, mikä aiheuttaa omat ongelmansa juurikin esimerkiksi pystykäytön osalta. Itse pidän, kenties tottumuksesta, 4:3-kuvasuhdetta parempana tableteissa – kyse on lopulta kuitenkin pitkälti kunkin omasta mielipiteestä, johon toki vaikuttaa myös tabletin käyttötarkoitukset. Esimerkiksi tietenkin videot ovat useimmiten 16:9-formaatissa ja sopivat näin ollen muun muassa ThinkPad Tablet 2:n laajakuvanäytölle paremmin.
Käyttö
Windows 8 -käyttöjärjestelmä yhdistettynä kompaktiin tablettilaitteeseen on sinänsä mielenkiintoinen tuttavuus. Tarjolla on siis tarvittaessa myös vanha tuttu täysmittainen työpöytäkin, jos sellaista tablettiinsa kaipaa.
Uuden Modern-käyttöliittymän ja sovellusten osalta ThinkPad Tablet 2 toimi vikkelästi eikä itselleni jäänyt valitettavaa laitteen nopeudesta.
Käytön kannalta laitteen suurin ongelma lieneekin Windows 8 -käyttöjärjestelmä itsessään, sillä varsinkin kuluttajakäyttäjille Android ja erityisesti Applen iOS vaikuttavat käytettävyytensä sekä sovellustarjontansa ansiosta paremmilta valinnoilta. Pian julkaistava Windows 8.1 tulee ottamaan askeleita oikeaan suuntaan poistaen joitakin Windows 8:n ärsyttävimpiä piirteitä, kuten vaikkapa aloitusnäkymän vahingossa sekoittumisen sekä vaikean pääsyn kaikkiin sovelluksiin.
Itse en odottanut paljoa ThinkPad Tablet 2:lta ja näihin mataliin odotuksiin se vastasi hyvin ja jopa yllättikin käyttötuntumallaan ja -mukavuudellaan positiivisesti.
Lenovo itse on liittänyt tablettiinsa mukaan joukon lisäsovelluksia, kuten Nortonin tietoturvapaketin, Evernoten muistiinpanot ja Skitchin piirtelyyn, AccuWeatherin sekä Kindlen. Omista sovelluksistaan mukana ovat Lenovo Companion, Lenovo QuickSnip, Lenovo Settings, Lenovo Support ja Lenovo Cloud Storage.
Akkukeston osalta ThinkPad Tablet 2 oli karkeasti samalla tasolla kuin iPadit, eli noin 10 tuntia käyttöä irtoaa yhdellä latauksella. Useimmille käyttäjille tämä voi riittää kohtuullisella käytöllä jopa siis useammaksi päiväksikin.
Myyntipakkauksen sisältö
ThinkPad Tablet 2:n myyntipakkauksen sisällöstä ei paljoa kerrottavaa ole, sillä mukana toimitetaan itse ThinkPad Tablet 2 -laitteen ohella ainoastaan virtalähde sekä siihen liitettävissä oleva USB-Micro-USB-kaapeli.
Jutussamme esillä ollut näppäimistö myydään erikseen lisävarusteena.
Yhteenveto
Hyvää:
- Käteen mukavasti istuva rakenne ja tuntuma
- Liitännät
- Näppäimistö (myydään lisävarusteena)
- Akkukestossa ei valittamista
Huonoa:
- Hinta
- Rakenne altis taipumiselle
- Näyttö voisi olla tarkempikin
En kirjannut ylle ThinkPad Tablet 2:n heikkoudeksi erikseen Windows 8 -käyttöjärjestelmää, mutta se laitteen suurin ongelma taitaa kuitenkin laajemmin tarkasteltuna olla. Verrattuna Androidiin ja erityisesti Applen iOS:ään, ei Windows 8 tarjoa tableteissa vastaavaa yksinkertaista, miellyttävää käyttökokemusta.
Lisäksi laitteen hinta vaikuttaa liian korkealta niin kilpailijoihin Windows-valikoiman sisällä kuin myös sen ulkopuolella verrattuna, enkä näin ollen tavallisille itselleen tablettia ostaville ThinkPad Tablet 2:ta kyllä kokonaisuutena voi suositella. Yrityskäyttöön työntekijöille hankittavaksi ThinkPad Tablet 2 voi olla passelikin valinta, jos yrityksen järjestelmät rakennetaan Windows-pohjalta.
Tällä hetkellä ThinkPad Tablet 2:lla alkaa myös olla ikää jonkin verran, ja uudemman sukupolven laitteiden saapuminen lähiaikoina pitäisi näkyä jo hinnassa.
Laitteiston osalta suunnittelutyön näyttäisi olevan varsin onnistunut. Näppäimistölisävaruste on myös toteutettu hyvin kaltaisekseen, mutta toisaalta se voisi liittyä kiinteämminkin kiinni ThinkPadiin.
Kokonaisuutena ThinkPad Tablet 2:n osalta Lenovo on onnistunut pääosin hyvin, mutta Windows 8 ja korkea hinta ovat laitteen heikkouksia. Ja itsessään hyvä lisänäppäimistö tuo vielä päälle rutkasti lisähintaa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »