Lenovo ThinkPad Helix on hybridilaite, jossa Lenovo on yrittänyt yhdistää tabletin ja kannettavan tietokoneen parhaat puolet. Valitettavasti lopputulos ei onnistu vakuuttamaan, ja vielä ikävämmäksi tilanne muuttuu, kun katsotaan Helixin hintalappua.
Helixin kanssa samanaikaisesti Mobiili.fin testattavana oli myös ThinkPad Tablet 2 -tablettilaite. Siitä pidimme huomattavasti Helixiä enemmän, vaikkakin senkin osalta keskeinen ongelma on ominaisuuksiin ja kokonaisuuteen nähden liian korkeana pysytellyt hinta.
Myös ThinkPad Helixin kohdalla keskitymme itse laitteeseen, koska emme testanneet sitä vielä piakkoin julkaistavalla Windows 8.1 -päivityksellä varustettuna.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Aloitetaan ThinkPad Helixinkin läpikäynti sen teknisistä ominaisuuksista.
Tekniset ominaisuudet
Lenovon ThinkPad Helixiä myydään useissa eri konfiguratioissa. Eroja löytyy:
- Suorittimesta: Intel Core i5-3317U / Core i5-3427U / Core i7-3337U / Core i7-3667U
- RAM-muistin määrästä: 4 / 8 gigatavua
- Tallennustilan määrästä: 128 / 180 / 256 gigatavua
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Eri versioiden hinnat lähtevät Suomessa reilusta 1 700 eurosta ja yltävät aina yli 2 500 euroon, tai kaupasta riippuen vieläkin korkeammalle.
Lisäksi ThinkPad Helix sisältää muun muassa:
- Windows 8 Pro -käyttöjärjestelmä
- 11,6 tuuman monikosketusnäyttö 1920×1080 pikselin Full HD -tarkkuudella, suojana Corningin Gorilla-lasi
- Wacom Digitizer -kynä
- Näytönohjaimena Intel HD Graphics 4000
- Wi-Fi 802.11a/b/g/n, Bluetooth 4.0 ja myös 3G-mobiiliverkkoyhteys
- Viiden megapikselin taka- ja kahden megapikselin etukamera
- 3-in-1-muistikortinlukija
- Liitännät tabletissa: 1x USB 2.0 ja 1x MiniDisplayPort. Näppäimistössä: 2x USB 3.0 ja 1x MiniDisplayPort
- Ilmoitettu akunkesto tabletin osalta 5,6 tuntia, näppäimistön kanssa kahdeksan tuntia
- Tabletin mitat 296,1 x 187,3 x 11.6 millimetriä ja näppäimistön kanssa: 296,1 x 226 x 20,4 millimetriä
- Paino tabletin osalta 0,785 kg ja näppäimistön kanssa 1,606 kg
Kaiken kaikkiaan Helix vaikuttaisikin siis olevan käytännössä kannettava tietokone, josta näyttöosa on kuitenkin irroitettavissa tabletiksi. Valitettavasti toteutus on kuitenkin todella heikko.
Design
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lenovo ThinkPad Helix on selvästi huonoiten suunniteltu mobiililaite, jota olen viime vuosina käyttänyt. Suunnittelussa on niin paljon outouksia ja ilmiselviä heikkouksia, että on vaikea päättää mistä asian ruotiminen pitäisi oikein aloittaa.
Lenovo on varmasti yrittänyt yhdistää samaan laitteeseen parhaalla mahdollisella tavalla tabletin ja kannettavan tietokoneen, mutta toteutus on…no, aika lailla surkea.
Ensinnäkin ThinkPad Helix ei ole millään mittarilla kovin kevyt kokonaisuus. Pelkkä tabletti painaa lähemmäs 800 grammaa ja näppäimistöosan kanssa painoa onkin jo yli 1,6 kiloa. Kannettavan tietokoneen oloisessa muodossaan, eli tablettiosa näppäimistöön kiinnitettynä, suhteellisesti tavallista suurempi ja ehdottomasti liian suuri osa painosta on näyttöosassa ja koneen käyttömukavuus on epäonnistuneen painonjakauman vuoksi todella huono kaikilla muilla pinnoilla kuin kovalla pöydällä.
Myös näyttö- ja näppäimistöosat toisiinsa liittävä sarana on heikko esitys. Ensinnäkin se on järjettömän monimutkainen kokonaisuus, ja siitä on onnistuttu tekemään myös todella ruman näköinen. Saranaan Lenovo on vieläpä liittänyt muun muassa kaksi tuuletinta. Koko karmeus on piilotettu avattavan lipan alle, joka kannettavaa tietokonetta muistuttavassa tilassa aukeaa hieman, peittäen kuitenkin edelleen saranan rakenteen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Sarana on myös todella jäykkä. Osittain tähän lienee päädytty, koska sen tulee kannatella edellä mainittua, painavaa näyttöosaa. Yksinään pelkkää saranaa ilman näyttöä on todella raskasta liikutella, eli näyttö tulee käytännössä irroittaa ja liittää aina ”kannettava tietokone suljettuna” -tilassa.
Helixin näyttöosan voi liittää näppäimistöön kummin päin tahansa, mutta käytännössä useimmat käyttäjät tuskin sitä toisin päin tulevat kovinkaan usein liittämään. Lähinnä pöydälle koneen voi tällöin asettaa kohti yleisöä, niin että näppäimistö jää näytön taakse.
Jos ThinkPad Helixin suunnitteluratkaisut ovat johtaneet huonoon käytettävyyteen kannettavan tietokoneen korvaajana, ei ThinkPad Helix loista myös tablettilaitteenakaan. Suuri koko ja paino tekevät käytöstä tuskaista verrattuna kymppituumaisiinkin tabletteihin.
Kokonaisuutena paino-ongelmat, epäelegantti sarana ja ThinkPad Helixin suuri koko ja muu tuntuma yhdistettynä johtavat todella sekavaan kokonaisuuteen. Lenovon suunnitteluosastolla ei ole ollut kaikki ihan kotona, kun Helixiä on työstetty.
Näyttö
Jos design ja rakenne olivat ThinkPad Helixissä huonoa, on näyttö puolestaan ihan OK. 11,6 tuumaa ja 1920×1080 pikselin Full HD -tarkkuus on käypää tavaraa Windows 8 -laitteissa.
IPS-tekniikalla toteutettu näyttö on myös laadukas ja varustettu laajoilla katselukulmilla. Myös kosketuskäytössä se toimii muuten hyvin, lukuun ottamatta tabletin heilumista huonon rakenne- ja painonjakaumasuunnittelunsa vuoksi.
Mukana ThinkPad Helixissä toimitetaan myös kosketuskynä, jolla näpyttely on ”kannettava tietokone” -käyttötilassa sormea mukavampaa. Yleisesti ottaenhan tässä asennossa kosketusnäytön käyttö olisi hieman epämukavaa. Kynä auttaa tässä. Lisäksi kynä toki parantaa kosketuksen tarkkuutta, ja on erityisen kätevä piirtelyyn.
Näppäimistö
Aiempaa teemaa jatkaen, ThinkPad Helixin designin ansaittua pelkästään moitteita ja näytön oltua OK-tasoa, on näppäimistö sitten puolestaan jo erittäin hyvä ja kenties laitteen parasta antia.
Näppäinten vaste on mukava ja 11,6 tuuman näyttö on antanut Lenovolle jo myös varsin paljon tilaa näppäimistön väljään suunnitteluun. Ja kuten ThinkPadien henkeen kuuluu, löytyy näppäimistön keskereltä hiiren osoittimeen ohjastamiseen punainen tikkuohjain.
Näppäimistön alta löytyy myös kosketuslevy, jos vaihtoehtoisesti haluaa käyttää hiiren ohjastamiseen sellaista. Hiiren näppäimet on myös integroitu kosketuslevyn kulmiin.
Käyttö
Lyhyesti sanottuna en juurikaan pitänyt ThinkPad Helixin käytöstä. Syyt ovat jo tulleet jo aiemmin mainituiksi: Helix ei ole hyvä kannettavana tietokoneena, mutta ei myöskään tablettina – suurelta osaltaan huonosti suunnitellun rakenteensa myötä.
Nopeahan Helix toki on, Windows 8:n pyörimisen osalta minkäänlaista valitettavaa ei jäänyt ja yleensä nopea iPadkin tuntuu hitaammalta Helixin käytön jälkeen. Nopeus tulee vain suurella kustannuksella, niin kirjaimellistikin kuin myös kuvaannollisestikin, surkean käyttötuntuman myötä.
Helix on myös tuotesyklissä vaikeassa kohtaa – Intelin uudet tehokkaammat, mutta ennen kaikkea virtapihimmät Haswell-suorittimet ovat iskemässä nyt markkinoille ja Helix on tältä osin tällaisenaan jo vanhentunut, päivityksen tarpeessa.
Jo nytkin Helixin akunkesto oli kuitenkin kiitettävällä tasolla ja kiipesi ainakin lähella valmistajan ilmoittamia lukemia reilusta viidestä tunnista tabletin osalta ja lisäakun sisältävällä näppäimistöllä lähemmäs kahdeksaa tuntia. Haswell-päivitetty ThinkPad Helix voisi yltää akunkestossa jo eeppisiin lukemiin.
Myyntipakkauksen sisältö
Normaalin laturin ohella ThinkPad Helixin mukana toimitetaan myös Ethernet-USB- ja MiniDisplayPort-VGA-adapterit liitäntämahdollisuuksien laajentamiseksi.
Yhteenveto
Hyvää:
- Tehoa piisaa
- Näppäimistö
- Näyttö OK
- Akunkesto
Huonoa:
- Epäonnistunut toteutus yhdistää tabletti ja kannettava tietokone
- Todella surkea design, rakenne ja saranaratkaisu
- Paino
- Poskettoman kallis
- Sisältä löytyy edellisen polven tekniikkaa
Missään nimessä emme ThinkPad Helixin ostoa ei voi suositella. Useimmiten tietyt tuotteet sopivat ainakin jollekin ostajaryhmille, vaikka yleisesti niissä joitain heikkouksia olisikin. ThinkPad Helix on kuitenkin tällaisenaan poikkeus sääntöön: sitä en voi suositella käytännössä kenellekään.
Laajemminkin mielestäni ThinkPad Helix ilmentää hybridilaitteiden ongelmia. Liiat kompromissit johtavat siihen, että käytettävyys sekä tablettina että kannettava tietokoneena jää jälkeen todella, todella paljon erillisistä, oman kategoriansa parhaista laitteista, tableteista ja toisaalta kannettavista tietokoneista.
Ehkä hybridilaitteita voisi perustella hinnalla, mutta se ei ole tässä yhteydessä vaihtoehto: ThinkPad Helix on poskettoman kallis.
Älkää ostako Helixiä, vaan käyttäkää rahanne viisaammin. Itse olen ostanut, ja ostaisin edelleen, erillisen kannettavan tietokoneen ja erillisen tabletin.
Toivoa sopii, että Lenovo tuo Helixistä seuraavan sukupolvessa hiotumman kokonaisuuden.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »