Nokia julkisti tänään vuoden 2013 toisen vuosineljänneksen tuloksensa.
Tulos oli pääviestiltään odotetunlainen.
Lumia-toimitukset kasvoivat ihan kivasti 5,6 miljoonasta 7,4 miljoonaan, mutta määrä ei edelleenkään ole lähelläkään niin sanotusti hyväksyttävää tasoa. Tasoa, jolla liiketoiminta ehkä joku päivä voisi tuottaa jotain muutakin kuin tappioita. Myynninkasvun on tehnyt lisäksi uusi Lumia 520 -halpamalli, mikä näkyi keskihinnan alentumisessa 157 euroon. Halvempia puhelimia on myytävä yhä enemmän, jotta edelleenkin yli 150 miljoonan euron tappiotasolta päästäisiin ylös.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Peruspuhelinliiketoiminnalta on toisaalta katoamassa pohja alta, kuten jo ensimmäisellä neljänneksellä nähtiin. Tosin pientä lohtua tarjosi tältä osin tarjosi Nokian analyytikkopuhelu, jossa kerrottiin markkinoilla liikkeellä olevien varastojen pienentyneen merkittävästi. Ulosmyynti loppuasiakkaille on siis ollut Nokian toimituksia suurempaa.
Nokian valopilkkuna säilyi edelleen Nokia Siemens Networks -verkkoyhtiö, joka teki jälleen loistotuloksen ilman kertaeriä. Tulos tosin katosi jatkuvien uudelleenjärjestelyjen aiheuttamiin yli 300 miljoonan euron kertaeriin. Jatkossa NSN on vain tärkeämpi osa Nokiaa, sillä Nokiahan ilmoitti hiljattain ostavansa NSN:n kokonaan itselleen hankkimalla puolikkaan Siemensiltä 1,7 miljardilla eurolla.
Älypuhelinten osalta Nokia myi taas Pohjois-Amerikassa eli Yhdysvalloissa ja Kanadassa puolisen miljoonaa Lumiaa, suurista panostuksista ja operaattoreiden yksinoikeusmalleista huolimatta. Kuten jo aiemminkin on todettu, tuntuvat Nokian panostukset Yhdysvaltoihin järjettömiltä. Nokian itsensä mukaan sen on voitettava Yhdysvalloissa voittaakseen myös muualla, mutta vihdoin olisi aika tunnustaa tosiasiat: Lumioiden myynti ei jenkkimarkkinoilla nousuun lähde. Piste. Panostukset muille markkinoille. Ei ole järkeä tuhlata resursseja markkinoille, joilla ei ole minkäänlaisia mahdollisuuksia pärjätä. Applen iPhone jyrää Yhdysvalloissa ja vie puolet suuroperaattorien myynnistä, kun maailmanlaajuisesti sen osuus on vain parinkymmenen prosentin luokkaa. Lumioille ei ole sijaa Yhdysvalloissa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
On myös yleisesti huolestuttavaa, että sekä Nokian peruspuhelinten että älypuhelinten laskivat niin kappalemääräinen myynti kuin keskimääräinen myyntihintakin. Osittain tämä oli tosin odotettavissakin, sillä muun muassa alkuvuoden älypuhelinuutuudet ovat keskittyneet juurikin edullisempiin hintaluokkiin. Uusien Lumia 925 ja Lumia 1020 -mallien pitäisi osittain paikata tilannetta tästä eteenpäin.
Peruspuhelimissakin uutuusmalli Asha 501 voi tuoda uutta toivoa, mutta markkinat katoavat alta. Halvat älypuhelimet syövät peruspuhelinmarkkinat muutaman seuraavan vuoden aikana.
Kolmannelle neljännekselle Nokia ohjeistaa ainoastaan liikevaihdon kasvua Devices & Services -yksikössä ja -2 prosentin liikevoittoa vaihteluvälin ollessa ylös- ja alaspäin 4 prosenttiyksikköä. Epätarkka ohjeistus voi kieliä hidastuvasta Lumioiden toimitusten kasvusta sekä tietenkin myös epävarmuudesta. Nokia ei tiedä, miten markkinat reagoivat uutuusmalleihin.
Loppujen lopuksi tänäinen osavuosijulkistus ei kertonut paljoakaan uutta Nokiasta. Sama taaperrus jatkui ja näyttäisi jatkuvan jatkossakin: NSN:n kassavirta tärvätään puhelintoiminnan tappioihin.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »