Huawei Ascend P6 edustaa kiinalaisvalmistajan toistaiseksi kovinta iskua suomalaisille älypuhelinmarkkinoille, tällä kertaa operaattorituellakin.
Perustiedot Ascend P6:sta löytyvät kuukauden takaisesta julkistuksesta kertoneesta jutustamme.
Suomessa Ascend P6:n tuo operaattoriyksinoikeudella elokuun loppuun asti myyntiin Elisa ja Saunalahti 359 euron hintaan. Puhelimen toimitukset ja myynti kaupoista alkavat torstaina 18. heinäkuuta. Lisäksi Ascend P6:n tuovat tarjolle tietyt jälleenmyyjät, kuten Gigantti, joka näyttäisi kauppaavan puhelinta artikkelin kirjoitushetkellä 369 eurolla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ascend P6 erottuu Android-massasta ennen kaikkealla ohuudellaan ja designillaan, mutta myös hintaansa nähden kohtalaisen hyvillä ominaisuuksilla.
Kokonaisuutena Huawein lippulaivamallinakin toimiva Ascend P6 kamppailee hintansa ja ominaisuuksien puolesta keskihintaluokassa.
Testissämme olleen mustan väriversion ohella Ascend P6:ta tarjotaan myös valkoisena ja pinkkinä. Näistä pinkki ei kuitenkaan saavu Suomen markkinoille ainakaan ensimmäisessä aallossa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Alla luomme arvostelun muodossa tiiviin katsauksen Ascend P6:hen niin laitteiston kuin ohjelmistonkin osalta. Mikäli Ascend P6 herättää kysymyksiä, niin kysy kommenteissa ja pyrimme vastaamaan!
Design
6,18 millimetriä. Se on Huawein Ascend P6:lle ilmoittama paksuus. Tällä hetkellä Ascend P6 onkin maailman ohuin älypuhelin saatavissa oleva älypuhelin ja joka tapauksessa erittäin, erittäin ohut.
Muotoilullisesti Ascend P6 on hyvin yksinkertainen ja selkeälinjainen. Sen design-ratkaisut muistuttavat kuitenkin myös hyvin paljon Applen iPhone 5:stä, jonka tavoin myös Ascend P6:n etupuoli on lasia ja takakuori alumiinia. Myös Ascend P6:ta kiertää sivuilta alumiinirunko, jonka katkaisevat antennin toiminnan varmistavat kolot – aivan kuten iPhone 5:ssäkin ja parissa aiemmassakin iPhonessa. Huawein ratkaisussa ei sinällään ole mitään pahaa: parempi sitä on kopioida hyvää kuin itse suunnitella huonompaa. Kaikkia mobiilialalla kopioivat kaikkia. Hieman eroa sentään luo Ascend P6:n alareunan pyöristetty muoviosasta koostuva rakenne.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ohuuden vuoksi tehdyt uhraukset näkyvät Ascend P6:ssa valitettavasti myös tehtyinä kompromisseina.
3,5 millimetrin standardi kuulokeliitin löytyy puhelimen vasemmasta alanurkasta puhelimen sivulta, eli kuulokkeet töröttävät tällöin liitettyinä ikävästi puhelimesta ulospäin taskussa. Oikealta sivulta löytyvien korttipaikkojen avaamiseksi Huawei tarjoaa kuulokeliittimen asetettavissa olevan työkalun, jonka pienen kokonsa vuoksi kuitenkin hävittää helposti. Ja microSD-muistikorttipaikkaan olisi toisaalta mukava päästä käsiksi myös ilman erillistä työkalua (mukana tuleva tai esimerkiksi kynä).
Kuten jo aiemminkin ensitunnelmissamme Ascend P6:sta totesimme, olisi virta/lukituspainikkeelle parempi paikka alempana oikeaa sivua, sillä valtavia käsiä lukuun ottamatta nyt sitä joutuu kurottelemaan epämukavasti puhelinta normaalisti kädessä pideltäessä. Takakuoren sovituksen osalta Ascend P6 -testikappalettamme takaa katsottaessa oikea reuna oli myös tasainen, kun taas vasemmassa reunassa oli sormella tunnusteltavissa pieni kynnys.
Ascend P6:n osuus aiheuttaa myös mielenkiintoisia vaikutuksia useita eri puhelimia käytettäessä. Aina ennen ohuelta kädessä tuntunut 7,6 millimetrin iPhone 5:kin vaikuttaa sittenkin yllättävänkin paksulta lyhyenkin Ascend P6:n käytön jälkeen. Sinällään mitä ohuemmaksi älypuhelimissa mennään, niin ohuuden synnyttämät käytännön mukavuuserot pienenevät. Kädessä Ascend P6 tuntuu kuitenkin laadukkaalta, joskin ohuuden korostaman suoralinjaisen muotoilunsa ansiosta hieman kolholtakin pyöreälinjaisempiin puhelimiin, kuten vaikkapa oheisessa vertailukuvassa esiintyvään Lumia 520:aan, verrattuna.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Minkäänlaisia nitinöitä ei Ascend P6:sta kovemminkaan vääntämällä irtoa – ohut puhelin on ollut pakkokin pakata tiivisti ja viimeistä piirota myöten täyteen, jämäkäksi kokonaisuudeksi. Testiversiomme edusti kuitenkin mahdollisesti aikaista esituotantoversiota puhelimesta, mikä näkyi muun muassa takana alareunan muoviosan horristamisena yhdestä kulmastaan. Emme odota valmiiden versioiden sisältävän vastaavia ongelmia.
Kuten yltä löytyvästä iPhone-vertailuvastakin käy ilmi, on Huawei pakannut Ascend P6:n hieman suurempaan kokoon melkoisesti suuremman näytönkin. 4,7 tuuman näytöllä varustetuksi älypuhelimeksi Ascend P6 onkin mukavan kompakti paksuutensa ohella myös korkeudeltaan (132,65 millimetriä) ja leveydeltään (65,5 millimetriä).
Mielenkiintoista on myös, että Ascend P6:n paino on vain 120 grammaa. Näin se lyö esimerkiksi iPhone 5:n 128 gramman painon, vaikka näyttö on merkittävästi suurempi ja kuoretkin kuitenkin alumiinia.
Näyttö
Ascend P6:n 4,7 tuuman kosketusnäytöllä on tarkkuutta 1280×720 pikseliä. Näin se tarjoaa 312 pikseliä tuumaa kohti, mikä on hyvä lukema varsinkin puhelimen huippumalleja edullisemmassa hintaluokassa.
Tarkkuuden puolesta Ascend P6:n näytöstä ei olekaan huonoa sanottavaa, kuten ei juuri muutenkaan. Ascend P6:n näyttö ei edusta tekniikaltaan viimeisintä huutoa, mutta vaikea siitä on merkittäviä huonoja puoliakaan keksiä.
Tekniikaltaan Ascend P6:n näyttö on IPS+ LCD. Tuoreissa älypuhelimissa yleistyvänä ominaisuutena myös Ascend P6 tukee kosketusnäytön käyttöä hanskoilla tai muilla vastaavilla välikappaleilla pelkkien sormien ohella. Huawei kutsuu tätä Magic Touchiksi. Suomen oloissa ominaisuudesta on varmasti iloa talvella.
Näin kesällä ulkona auringonvalossakin Ascend P6:n näyttö on keskitasoa parempi ja lähellä huippumalleja.
Kamera
Huawei kertoo panostaneensa Ascend P6:ssa ja ohjelmistossaan myös kameratoimintoihin. Ascend P6:sta löytyykin puhelimen ohuus ja koko huomioon ottaen ihan hyvä kahdeksen megapikselin kamera f/2,0-aukolla ja taustavalaistulla BSI-kennolla sekä LED-kuvausvalolla. Erikoisuutena Huawei kertoo Ascend P6:n takakameran myös tarkentavan vain neljän senttimetrin päästä makrokuvauksessa.
Normaalin kuvaustilan ohella Ascend P6:sta löytyvät myös älykkään ja HDR-kuvauksen tilat. Älykäs kuvaus tarkoittaa Huawein tapauksessa vain kameran asetusten optimointia kulloiseenkin kuvaustilanteeseen. Pitämällä laukaisinpainiketta pohjassa kuvia otettaessa, tulee käyttöön sarjakuvaus.
Erityismaininnan ansaitsee kaunistuskuvaustila, joka on toki käytettävissä myös Ascend P6:n poikkeuksellisen laadukkaalla viiden megapikselin etukameralla. Käytännössä kaunistustoiminnolla voi silottaa kasvokuvista ryppyjä ja muita epätasaisuuksia ja -muodostumia pois valiten muokkauksen määrän asteikolla 1-10.
Lisäksi Ascend P6:n kamera mahdollistaa vielä tuttujen panoraamakuvien sekä kuvaamisen tehosteilla, eli erilaisilla kuvasuotimilla seepiasta mustavalkoisuuten ja käänteisiin väreihin.
Valikon takaa Ascend P6:n voi asettaa vielä ottamaan kuvan automaattisesti kohteiden hymyillessä tai tarkennuksen osalta seuraamaan jatkuvasti tiettyä kohdetta, mistä voi olla apua liikkuvia kohteita, esimerkiksi lapsia kuvattaessa. Lisäksi valikosta voi myös säätää ISO-arvoa 100-800, valkotasapainoa eri esiasetettujen tilone välillä sekä valotusta, kylläisyyttä, kontrastia ja kirkkautta liukusäätimillä.
Kuvaaminen onnistuu joko näytön kamerakuvakkeesta tai valittaessa myös näyttöä vain koskettamalla. Erillistä kameranäppäintä Ascend P6:ssa ei ole, mutta kuvia voi ottaa äänenvoimakkuuspainiketta painamalla.
Videokuvaus puolestaan onnistuu korkeintaan 1080p Full HD -tarkkuudella. Myös videon osalta tuetaan HDR-kuvausta ja myös kohdetta seuraavaa tarkennusta.
Alta löytyy joukko Ascend P6:lla otettuja esimerkkikuvia sekä 720p-tarkkuudella kuvattu esimerkkivideo.
Ohjelmisto ja käyttö
Huawein Ascend P6 toimitetaan tämän hetken tuoreimmalla Android 4.2.2 -käyttöjärjestelmäversiolla, jonka päälle Huawei on lisännyt oman Emotion UI -käyttöliittymänsä uuden 1.6-version.
Huawein käyttöliittymän suurin erikoisuus on erillisen sovellusvalikon täysi puute: tarjolla on vain yhdeksän rinnakkaista kotinäkymää, joille voi vapaasti sijoitella niin widget-pienoissovelluksia kuin sovelluskuvakkeitakin. Käyttäjän mieltymyksistä riippuu, pitääkö Huawein ratkaisua tavallista parempana vai ei. Itse pidän ehkä enemmän Huawein tietyllä tapaa yksinkertaisemmasta valinnasta. Alareunasta löytyy enintään viiden kuvakkeen kaikille kotinäkymäruuduille yhteinen alue.
Widgettien osalta Huawei tarjoaa myös oman Me Widgetin, joka on suuri laatikko, jonka sisältöön voi vielä erikseen itse vaikuttaa. Muokkausmahdollisuudet ovat kuitenkin varsin rajalliset: Me Widgetiin voi valita esimerkiksi näkymään kuvia, yhteystietojen pikavalinnat, musiikkisoittimen, kellon ja sään.
Huawei tarjoaa lisäksi mahdollisuutta muuttaa käyttöliittymää teemoilla, joita pitäisi olla tulossa Huawein lisäksi myös muilta kehittäjiltä. Ainakaan testiversiomme ei kuitenkaan tarjonnut vielä teemojen latausmahdollisuutta, vaan tarjolla oli viisi valmista teemaa. Niitäkin voi sekoittaa valitsemalla esimerkiksi tiettyyn teemaan jonkin toisen teeman sovelluskuvakkeet. Yleisesti ottaen Huawein valmiit teemat vaikuttavat ulkonäöltään ja kuvakkeiltaan hieman vanhahtavilta – kuvankaappauksissa näkyy itse luomani yhdistelmä kahdesta teemasta (Taste + Halon kuvakkeet).
Lukitusnäkymän osalta Ascend P6 ei tarjoa paljoa. Vakionäkymästä voi joko avata puhelimen lukituksen tai käynnistää kameran. Lukitusnäkymässä ei tueta widget-pienoissovelluksia tai muita toimintoja, mutta teemaa vaihtamalla toiminnallisuuteen voi vaikuttaa. Ascend P6 tukee luonnollisesti lukituksen avaamista pääsykoodin ohella myös kuviolla tai Face Unlockilla.
Eri päänäkymistä mainittakoon vielä avoinna olevien sovellusten näkymä, josta löytyy myös tiedot käytössä olevasta RAM-muistin määrästä sekä mahdollisuus pyyhkäistä kaikki sovellukset sammuksiin yhdellä painalluksella.
Alla käymme vielä kuvien muodossa läpi tiettyjä Huawein omia lisäyksiä Android-käyttöjärjestelmään.
Luonnollisesti mukana Ascend P6:ssa ovat myös esiasennettuina joukko Googlen sovelluksia Gmailista ja Mapsista Google+:n kautta navigointiin ja YouTubeen sekä Play-kauppaan. Huawein omista sovelluksista aiemmin tässä artikkelissa ei myöskään ole esitelty esimerkiksi Galleriaa, Tiedostonhallintaa, Kelloa, Sähköpostia ja Musiikkia, jotka eivät tarjoa mitään erikoisempaa ja jotka monet puhelimen käyttäjät voivat myös osittain korvata muilla omilla sovelluksillaan.
Erikseen voidaan mainita vielä myös mukaan liitetty Polaris Office 4.0 toimistodokumenttien käsittelyyn sekä Riptide GP -peli.
Ascend P6:n sisuksista löytyy Huawein oma Hi-Silicon K3V2 -järjestelmäpiiri, joka tarjoaa neljä 1,5 gigahertsin kellotaajuuden suoritinydintä. Valitettavasti piiri edustaa arkkitehtuuriltaan jo edellisen polven rautaa, mikä näkyy Ascend P6:ssa myös käytännössä. Useissa toiminnoissa esiintyy pientä hidastelua, joskin rajallisissa määrin. Siltikään tehokkaampi suoritin ei tekisi pahaa. Kertaakaan testimme aikana emme Ascend P6:ta täysin jumiin saaneet.
Osaltaan tehonpuute voi olla osasyy myös Ascend P6:n lämpiämiseen takakuorestaan varsin kevyessäkin käytössä. Kovasti työtä tekevän suorittimen ohella tähän vaikuttanee toki myös puhelimen ohut rakenne, joka paljastaa helpommin lämmöntuotannon määrän laitteen ulkopuolellekin.
RAM-muistia Ascend P6 puolestaan tarjoaa kaksi gigatavua, eli riittävästi hieman suuremmallekin määrälle yhtäaikaisia sovelluksia.
Sisäistä tallennusmuistia tarjolla on puolestaan kahdeksan gigatavua, josta vain viisi on vapaana käyttäjän hyödynnettäväksi. Ascend P6:sta löytyvä microSD-muistikorttipaikka paikkaa kuitenkin pitkälti tämän ongelman.
Verkkoyhteyksien osalta Ascend P6 ei tue nykyversiossaan 4G LTE -verkkoja, vaan rajoittuu 21 megabitin maksiminopeuteen 3G HSPA -verkoissa. Useimmille suomalaisille tämä kuitenkin riittänee keskihintaluokan älypuhelimessa vielä tänä päivänä. Lähiyhteyksien osalta tarjolla on Bluetooth 3.0 ja Wi-Fi 802.11b/g/n DLNA- ja Wi-Fi Direct -tuella. NFC:tä Ascend P6 ei tue.
Akkukeston osalta Ascend P6:n osalta on vaikea sanoa juuri muuta kuin, mikä pätee käytännössä kaikkiin nykyälypuhelimiin: normaalikäytöllä pärjää päivän, mutta ei kahta. Huawein mukaan sen omat innovaatiot parantavat Ascend P6:n akkukestoa 30 prosentilla ”normaalista”, mutta toisaalta Ascend P6:n akku on 2 000 milliampeeritunnin kapasiteetin osalta pienemmänpuoleinen. Ascend P6:sta löytyvät myös jo edellä mainitut virransäästötoiminnot – testijaksomme akunkestoa tukeva Älykäs-vaihtoehto vaikutti pidentävän akunkestoa maltillisesti, mutta tarkkaa arviota vaikutuksesta emme pysty antamaan. Huawein itse tarjoamien arvioiden perusteella Älykäs-tila tarjoaisi akunkestoon ekstraa noin 10-20 prosenttia ja Kestävyys-tila vielä tähän päälle noin 10 prosenttia.
Myyntipakkauksen sisältö
Ascend P6 toimitettiin Mobiili.fin testattavaksi valkoisessa laatikossa, josta puhelin paljastuu sivusta. Ilmeisesti myös Ascend P6:n lopullinen myyntipakkaus tulee olemaan tämänkaltainen, mutta oheiseen täysvalkoisen paketin kansiin lisätään kuvat ja muut tiedot puhelimesta.
Testiin toimitettu myyntipakkaus oli myös sisällöltään poikkeava vääränlaisen laturipistokkeen osalta. Luonnollisesti Suomen markkinoille asiakkaille toimitettavista laitteista tulee löytymään tavallinen, meillä Suomessa käytetty pistokemalli. Lisäksi Ascend P6:n mukana seuraavat USB-kaapeli, nappikuulokkeet sekä myös polyuretaanimuovinen suojakuori.
Yhteenveto
Hyvää:
- Ohuus ja design
- Yleinen laatutuntuma
- Hyvä ominaisuuskokonaisuus hinta huomioiden
- Huawein lisäämät hallintasovellukset
- Kelpo näyttö
- Kamera huomioiden laitteen ohuus
Huonoa:
- Keskiluokkainen suoritinteho
- Lukituspainikkeen sijainti liian ylhäällä puhelimen sivua
- Takakuoren lämpeneminen ja muut kompromissit, kuten ikävä kuulokeliitännän sijainti
- Huawein oma käyttöliittymä ja sen ulkonäkö varauksin
Kokonaisuutena Ascend P6 jätti hyvän vaikutelman hintaansa nähden. Erityispiirteenä laitteesta jäi mieleen tietenkin sen ohuus, joka määrittelee laitetta myös muilla tavoin.
Tiukkaan 6,18 millimetrin paksuiseen pakettiin uutuuden puristamiseksi Huawei on joutunut tekemään useampia kompromisseja suunnittelussa. Nämä näkyvät esimerkiksi käytettävyydeltään ikävässä kuulokeliitännässä, takakuoren lämpenemisessä sekä tiettyjen ominaisuuksien puuttumisessa. Myös suorituskyvyltään kärjestä jäävä suoritin lienee ohuuden alttarilla tehty kompromissi.
Huawein oman Android-käyttöliittymän Emotion UI 1.6:n osalta liikutaan makuasioissa. Kaikki eivät varmasti pidä siinä tehdyistä ratkaisuista, kuten sovellusvalikon tiputtamisesta pois ja kaiken änkemisestä kotinäkymiin. Itse pidin tältä osin käyttöliittymää kuitenkin hyvänä ja selkeänä, mutta toisaalta yleisesti vanhahtava ulkonäkö ei ollut omaan mieleeni. Saataville tulevat teemat voivat korjata asian kuitenkin tältä osin. Huawein omista lisäyksistä hallintasovellukset virransäästön ja sovellusten tietoihin pääsyn osalta jäivät mieleen.
Kädessä Ascend P6 tarjoaa hyvän laatuvaikutelman ja lasista sekä alumiinista koostuva vankka rakenne ei ole arkipäivää 350 euron hintaluokassa. Näytönkään osalta valitettavaa ei jäänyt ja kamera on laitteen ohuus huomioiden käypä.
Kaiken kaikkiaan Ascend P6 on jännä kokonaisuus. Kenties pahin kilpailija sille markkinoilla on nyt 4G LTE -versiona muutamaa kymmentä euroa tyyriimpi Samsungin viime vuoden lippulaivamalli Galaxy S III. Se tarjoaa muun muassa paremman näytön, Samsungin TouchWizin Huawein ratkaisun sijaan ja muutenkin laajemmat toiminnot. Vastapainona Ascend P6 on ohuempi ja koottu laadukkaammita materiaaleista, minkä lisäksi Ascend P6 tarjoaa myös uutuusarvon ja kenties myös mahdollisuuden erottautua kavereista, joilta voi löytyä järjestään Galaxya.
Ascend P6 on Huaweilta jälleen hyppy seuraavalle tasolle. Tällaisenaan se on hiomaton timantti, joka kaipaisi vielä muutamia parannuksia ja korjauksia. 360 euron hintaansa nähden se tarjoaa kuitenkin tasapainoisen kokonaisuuden, jolle voidaan helposti ennustaa Huawein aiempaan menoon nähden suurempaa suosiota Suomenkin markkinoilla.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »