Nokian toistaiseksi halvimman Windows Phone 8 -älypuhelimen Lumia 520:n hinta on alusta alkaen Suomessa edullisimmillaan alle 140 euroa useissa verkkokaupoissa sekä operaattorien valikoimissa.
Lumia 520:n toimitukset ja myynti kaupoista Suomessa käynnistyvät torstaina 11. heinäkuuta.
Tuodakseen uuden sukupolven Lumian alle 140 euron hintaluokkaan, on Nokia joutunut tekemään monia valintoja mukaan otettavien ominaisuuksien ja käytettyjen komponenttien laadun suhteen. Kokonaisuutena Nokia vaikuttaa onnistuneen tässä hyvin: kuten sopii odottaakin, Lumia 520 ei ole sinällään loistava millään osa-alueella, mutta hinta antaa paljon anteeksi ja alle 140 euron hintalappuunsa nähden uutuus onkin oiva kokonaisuus. Alla luomme tiiviin kokonaiskatsauksen uutuuteen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Design
Lumia 520:kin edustaa jo aiempien mallien erittäin tutuksi tekemää yksinkertaista, puhdaslinjaista ja monien mielestä tyylikästäkin Lumia-muotokieltä. Tarjolla on myös tutun värikkäitä vaihtoehtoja: hillitympien mustan ja valkoisen ohella Lumia 520:tä tarjotaan myös punaisella, keltaisella ja syaaninsininellä kuorella. Kuoret ovat myös vaihdettavissa.
Hintaluokassaan Lumia 520:n design vertautuu erittäin positiivisesti: toisin kuin monet muoviset Android-kapulat, onnistuu Lumia 520 sekä näyttämään että tuntumaan hyvältä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lumia 520 rakentuu vaihdettavissa olevien värikuorten sisään. Kuoret istuvat suhteellisen hyvin, vaikkakaan jämäkkyydessä ei samalle viivalle reilusti kalliimpien mallien kanssa päästäkään – puhumattakaan niin sanotuista unibody-malleista, kuten Lumia 920:sta, joiden rakenne koostuu yhdestä palasta ja joiden kuoret eivät ole vaihdettavissa. Pieniä natinoita Lumia 520:n kuorista saa puristamalla irti, mutta jokapäiväisen käyttömukavuuden osalta Lumia 520 on tältä osin kuitenkin hyvällä tasolla.
Kooltaan Lumia 520 on kompakti: 119,9 x 64 x 9,9 millimetrin mitat ja 124 gramman paino tarjoavat sopusuhtaisen kokonaisuuden. Puhelin on takaa myös hieman kaareva, mikä osaltaan luo myös vaikutelman vieläkin ohuemmasta rakenteesta.
Ulkoisesti säästöpäätökset, joita Nokian on ollut välttämätöntä tehdä tähän hintaluokkaan Lumia 520:n tuodakseen, käyvät ilmi eniten oikealta reunalta löytyvistä toimintopainikkeista (äänenvoimakkuuden säätö, virta/lukitus ja kamera). Muoviset painikkeet tuntuvat hennoilta ja niiden tuntuma painalluksissa jättää toivomisen varaa. Lisäksi Lumia 520:n ensi kertaa käyttöön ottaessani koin erityisiä ongelmia kamerapainikkeen kanssa: se oli jumiutunut ala-asentoon niin, että sen painaminen oli lähes mahdotonta. Vastaavista kokemuksista on keskusteltu verkossa laajemminkin. Itselläni useamman kerran tehdyn kuoren irroittamisen ja uudelleen asettamisen jälkeen painike kuitenkin loksahti jälleen oikealla tavalla paikalleen ja on sen jälkeen toiminut normaalisti.
Oikean reunan näppäinten ohella Lumia 520:sta löytyy ylhäältä 3,5 millimetrin standardi kuulokeliitäntä sekä alhaalta Micro-USB-liitäntä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Näyttö
Lumia 520:sta löytyy kooltaan neljän tuuman näyttö 800×480 pikselin tarkkuudella. Näyttö on toteutettu LCD TFT -tekniikalla.
Näyttö kuvastaa oikeastaan laajemminkin Lumia 520:tä: ihan ok, mutta hintaan nähden sitten jo parempikin. Näytön suurin ongelma liittyy luettavuuteen kirkkaassa valossa, esimerkiksi kauniina aurinkoisina kesäpäivänä ulkona on näytöstä vaikeampi saada selvää.
Lumia 520:n näyttö ei tarjoa Nokian kalliimmista Lumioista tuttua ClearBlack-teknologiaa, joka muun muassa parantaa juuri luettavuutta ulkona, eikä myöskään mitään muuta erikoista. Näyttöä ei suojaa Gorilla-lasi, joten naarmujakin siihen jäänee huippumalleja helpommin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Neljän tuuman koko on passeli ja käytettävissä vielä yhdelläkin kädellä. Lumia 520:n näytössähän on itse asiassa kokoa hieman enemmän kuin Lumia 620:ssa, joka sisältää 3,8 tuuman näytön. Myös 800×480 pikselin tarkkuus riittää mainiosti tämän kokoluokan näytölle tarjoten 235 pikseliä tuumaa kohti.
Varsin poikkeullisesti ainakin omassa hintaluokassaan Lumia 520 tukee myös jo muun muassa Lumia 920:stä tuttua Super Sensitive Touchia, eli näyttö on käytettävissä myös hansikkaat kädessä.
Tyyriimmistä Lumioista poiketen Lumia 520:n näytön alta löytyvät kolme kosketuspainiketta eivät ole taustavalaistuja.
Kamera
Kameran osalta Nokia on päätynyt Lumia 520:ssa viiden megapikselin kameraan. Etukameraa Lumia 520:ssä ei ole lainkaan ja myös takakameran yhteydestä puuttuu useimmista nykykamerapuhelimista löytyvä LED-kuvausvalo. Sanomattakin on selvää, ettei kamera tarjoa myöskään muitakaan erityistoimintoja ja monista Nokian puhelinten kameroista tuttua Carl Zeiss -linssiäkään ei Lumia 520:sta löydy. Lumia 520:n hintaluokassa erillisen sivusta löytyvän kameranäppäimen mukana olokin on jo plussaa.
Viisi megapikseliä, automaattitarkennus, 1/4 tuuman kamerakenno ja f/2,4 -aukko – niillä on tultava Lumia 520:n kanssa toimeen. Ja kuten olettaa saattaa, ovat Lumia 520:n kuvat keskinkertaisia nykykamerapuhelinten mittapuulla. Alta löytyy muutamia esimerkkikuvia kesäisen Kemiönsaaren maisemista.
Peruskamerasovelluksen osalta tarjolla ovat normaalit kuvaustilan, ISO-valonherkkyyden (auto, manuaalinen ISO 100-800), valotuksen, valkotasapainon tilojen ja kuvasuhteen asetukset. Lisäksi mukana ovat Nokian tutut lisäsovellukset Elävä kuva (luo kuvista liikkuvia osia sisältäviä GIF-animaatioita), Luova studio kuvien helppoon muokkaukseen (tarkennus + sumennus, värin korostus, kollaasit), PhotoBeamer kuvien helppoon katseluun verkkoselaimella sekä Älykäs kuvaus sarjakuvaukseen ja niistä parhaiden valintaan ja yhdistelyyn.
Videota Lumia 520 taltioi 720p-tarkkuudella 30 kuvan sekuntinopeudella. Videokuvauksen osalta voidaan mainita, että Lumia 520 ei sisällä Nokian HAAC (High Audio Amplitude Capture) -mikrofoneja, eli äänentallennuksessa malliston edullisin tarjokas antaa tasoitusta osalle isoveljstään.
Alla Lumia 520:lla kuvattu lyhyt esimerkkivideo näytteeksi.
Ohjelmisto ja käyttö
Jos Lumia 520 muuten antaakin tasoitusta kalliimmille malleille käytännössä joka osa-alueella, on ohjelmisto tältä osin poikkeus sääntöön. Käytännössä Lumia 520 on varustettu täysin samalla tuoreimmalla versiolla Windows Phone 8 -käyttöjärjestelmästä ja Nokian omilla lisäsovelluksilla kuin muutkin Lumia-puhelimet.
Windows Phone 8 -käyttöjärjestelmä myös toimii Lumia 520:n vähemmillä yhden gigahertsin Qualcommin Snapdragon S4 -tuplaydinsuorittimen tehoresursseilla hyvin. Verrattuna saman hintaluokan Android-puhelimiin, tarjoaa Lumia 520 huomattavasti paremman käyttökokemuksen ennen kaikkea ajantasaisen sekä sukkelasti toimivan ohjelmistonsa osalta. Halvemmat Android-puhelimet päivittyvät uusiin versioihin usein hitaasti tai eivät lainkaan ja käyttöjärjestelmän raskauden vuoksi käytettävyys jää tahmaiseksi, vaikka puhelimet tarjoaisivatkin tehokkaamman suorittimen.
Itse käyttöjärjestelmä ei ole kokenut muutoksia sitten viime syksyn. Windows Phone 8:n vahvuudet ja heikkoudet ovat siis yhä ennallaan. Selkeä käyttöliittymä, aloitusnäkymän päivittyvät sovellusten tapahtumaruudut ja Nokian lisäsovellukset ovat edelleen Lumia 520:nkin valtteja ohjelmistopuolella. Heikkouksia ovat edelleen tietyt puutteet, kuten sovellusten lähettämien ilmoitusten heikko hallinta puuttuvan ilmoituskeskustoiminnon myötä, sekä yhä edelleen Androidiin ja Applen iPhoneen nähden valikoimaltaan ja laadultaan heikompi sovellustarjonta.
Nokian omista sovelluksista erikoismaininnan ansaitsevat HERE Maps -kartat ja HERE Drive -ajonavigointi sekä erityisesti yhä edelleen Nokia Musiikin Mix Radio -musiikkipalvelu, joka tuo mukanaan ilmaisen, soittolistoja kattavasti tarjoavan musiikkiradion edullisimpaankin Lumiaan. Lumia 520:n osalta HERE Drive -ajonavigointilisenssi tarjotaan vain yhdelle alueelle (esim. Pohjoismaat) laajemman, globaalin Drive+:n sijaan. Nokia kertoi juuri kuitenkin globaalin ajonavigoinnin tarjoavan Drive+:n tulosta ladattavaksi 15,49 euron lisähinnalla Lumia 520:eenkin.
Lumia 520 tarjoaa sovelluksille RAM-käyttömuistia 512 megatavua. Ajan myötä tämä voi kasvaa suuremmaksi ongelmaksi erityisesti raskaampien pelien suhteen, mutta toistaiseksi määrä tuntuu muuten riittävältä. Lumia 520 -testijaksomme aikana törmäsimme muutaman kerran toiminnan jäätymiseen, joista lähes kaikista kuitenkin selvittiin lyhyellä odottelulla.
Sisäistä tallennusmuistia Lumia 520 tarjoaa riittävät kahdeksan gigatavua – varsinkin, kun tallennustilaa voi laajentaa microSD-muistikortilla (enintään 64 gigatavulla). microSD- ja micro-SIM-korttipaikat löytyvät takakuoren alta akun sivusta.
Verkkoyhteyksien osalta Lumia 520 lienee riittävä suurelle enemmistölle suomalaisia. Nopeille 4G LTE -verkoille ei tukea ole, vaan tiedonsiirto onnistuu korkeimmillaan 21 megabitin nopeudella 3G-verkossa HSPA-tekniikan vauhdittamana. Lähiyhteyksien osalta tarjolla on tavallinen trio: Bluetooth (versio 3.0), Wi-Fi 802.11b/g/n sekä USB 2.0 -datakaapeliyhteys.
Nokia on varustanut Lumia 520:n kapasiteetiltaan 1 430 milliampeeritunnin akulla. Yhden päivän Lumia 520 kohtuullisella käytöllä akullaan pärjää, mutta kahden kanssa on jo ongelmia. Tältä osin se on kuin mikä tahansa muukin nykyälypuhelin.
Puuttuvat ominaisuudet
Olemme käyneet läpi Lumia 520:tä usealta eri kantilta. Loppua lähestyttäessä on myös hyvä luoda lyhyt yleiskatsaus, mistä Lumia 520:n kanssa joutuu täysin luopumaan:
- Ei etukameraa (haitta videopuheluille)
- Ei kameran kuvausvaloa (hämäräkuvista heikompilaatuisempia, ei taskulamppukäyttöä jne.)
- Ei NFC:tä (helppo tietojen siirto ja Bluetooth-paritus vaikeutuvat)
- Ei kompassia (vaikuttaa tiettyihin tätä hyödyntäviin sovelluksiin ja tietenkin karttojen käyttöön)
- Ei 4G LTE -yhteyksiä (hitaampaa tiedonsiirtoa)
Loppujen lopuksi esimerkiksi etukameraa tai NFC:tä eivät monetkaan usein kaipaa, kuten eivät välttämättä myöskään vielä 4G LTE -yhteyksiä tämän hintaluokan laitteessa (jos haluaa ostaa 140 euron älypuhelimen, halua tuhlata LTE-tiedonsiirtovaihtoehtoihin tuskin myöskään juuri löytyy). Jokaisen omista älypuhelimen käyttötarpeista kuitenkin riippuu, puuttuuko Lumia 520:stä jotain omalta kannalta oleellista.
Myyntipakkauksen sisältö
Kuten itse Lumia 520:kin, ei myyntipakkauskaan tarjoa juuri mitään ylimääräistä, mutta tarpeelliset asiat kohtalaisen onnistuneesti. Laturi ja kaapeli ovat vakiotavaraa ja nappikuulokkeet ovat, kuten odottaa sopii, perustasoa – jos yhtään enemmän aikoo musiikkia puhelimellaan kuunnella, kannattaa sijoittaa rahaa parempiin.
- Lumia 520 -puhelin
- BL-5J-akku (1430 mAh)
- AC-20-laturi
- CA-189CD-lataus- ja datakaapeli
- WH-108-nappikuulokkeet
- Käyttöohjeet
Yhteenveto
Hyvää Lumia 520:ssä:
- Hinta
- Hintaluokka huomioiden design, rakenne ja yleinen laatutuntuma
- Windows Phone 8:n sujuva toiminta
- Nokian omat sovellukset (kuvaaminen, HERE-navigointi, Nokia Musiikki Mix Radiolla…)
Huonoa Lumia 520:ssä:
- Sivun toimintopainikkeiden tuntuma
- Karsitut ominaisuudet (etukamera, kuvausvalo, NFC…)
- Windows Phone 8:n sovellustarjonta
Kokonaisuutena Lumia 520 jättää itsestään positiivisen yleiskuvan. Siitä on helppo ennustaa, varsinkin Suomessa, suurta hittituotetta Nokialle sillä hinta on tällä kertaa enemmän kuin kohdallaan tuotteen ominaisuuksiin ja laatuun nähden.
Windows Phone 8 vahvistettuna Nokian omilla sovelluksilla on suhteellisesti huomattavasti kilpailukykyisempi Android-puhelimia vastaan Lumia 520:n alle puolentoista sadan euron hintaluokassa kuin yli 500 euron huippupuhelimissa.
Niin designiltaan, laitteistoltaan kuin ohjelmistoltaan Lumia 520 tuntuukin harkitulta, onnistuneelta kokonaisuudelta, kun taas edulliset Android-puhelimet usein epäonnistuvat yhtenäisen tunnelman luomisessa ulkoisen olemuksen viestiessä laadun sijaan nopeasti sekalaisista komponenteista kasaan kyhätystä huterasta rakennelmasta ja jo vanhentuneiden Android-versioidenkin toimiessa heikosti tehottomammilla suorittimella.
Lumia 520:n käyttämässä Windows Phone 8:ssakin on omat heikkoutensa, eivätkä siinä tehdyt ratkaisut varmasti kaikkia miellytä. Jollei tunne eri käyttöjärjestelmien erojaa, on varmasti hyvä idea vierailla kaupassa puhelimia omassa kädessä lyhyesti kokeilemassa ennen ostopäätöksen tekoa.
Lumia 520:ssa Nokia on tinkinyt ominaisuuksista, mutta valinnat tuntuvat järkeviltä. Tällaisenaan Lumia 520 nousee ehdottomasti markkinoiden halvimpien älypuhelinten kärkikaartiin. On ihme, jollei se nouse viimeistään elokuussa suomalaisoperaattorien myyntilistojen myyntikärkeen. Lumia 520 sopii edullisen nettipaketin kera hyvin myös lapsille ja nuorille.
Yleisesti ottaen jos hakusessa on edullinen, esimerkiksi alle 150 euron älypuhelin, on Lumia 520 oiva, suositeltava valinta.
—
P.S. Jos Lumia 520:sta löytyy kysyttävää, kysäise alla kommenteissa!
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »