Nokian viime aikoina huhutuista yritysjärjestelyistä yksi on nyt toteutunut: Nokia hankkii aiemmin puoliksi Siemensin kanssa omistamansa verkkoyhtiön kokonaan itselleen, kuten aiemmin kerroimme. Nokia Siemens Networks saa järjestelyn toteuduttua uuden nimen, josta tippuu pois Siemensin nimi.
Nokia maksaa Siemensille verkkoyhtiön puolikkaasta 1,7 miljardia euroa. Onko se paljon vai vähän? 3,4 miljardin kokonaisarvostus NSN:lle vaikuttaa varsinkin kohtuulliselta – viime aikoina analyytikkoarvioissa koko yhtiölle ollaan soviteltu jopa kahdeksankin miljardin hintalappua. Näin ollen näyttäisi siltä, että Nokia on pystynyt hyödyntämään Siemensin halua päästä strategisista syistä nopeasti irti yhtiöstä.
Tosin järjestelyn kannattavuuden toki ratkaisee vasta tulevaisuus ja sen tuomat kassavirrat Nokialle. Nokia kiristää kaupalla rahoitustilannetaan merkittävästi, kun nettokassa käytännössä lähes puolittuu reiluun kahteen miljardiin euroon. Jos verkkoyhtiö jatkaa positiivisen kassavirran tekoa, ei tilanteesta tule kuitenkaan muodostumaan ongelmaa Nokialle, joka kamppailee ongelmissa puhelinbisneksensä kanssa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Helsingin Sanomat myös raportoi, että verkkoyhtiön tehtaita myytäisiin sopimusvalmistajille. Tämä toki auttaisi järjestelyn rahoittamisessa ja yhtiön rakenteen keventämisessä.
Miksi Nokia sitten ylipäätään halusi ostaa verkkoyhtiön?
On kaksi vaihtoehtoa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Joko Nokian hallituksella on jo seuraava peliliike mielessään ja verkkoyhtiötä tullaan kauppaamaan kokonaisuudessaan tai Nokia voisi jakautua kahtia kahdeksi erilliseksi yhtiöksi tai toisena vaihtoehtona verkkoyhtiö hankittiin tuottamaan rahaa Nokian kassaa turvaamaan jatkuvaa taistelua älypuhelimissa.
On mielenkiintoista nähdä, sisältääkö verkkoyhtiön tuleva uusi nimi Nokian nimeä. Nokiahan ei ole toistaiseksi vahvistanut muuta kuin Siemensin nimen poistuvan verkkoyhtiön uudesta nimestä. Jos yhtiötä ei nimetä esimerkiksi Nokia Networksiksi, vaan jollain erillisellä brändillä, nostaa se todennäköisyyttä tulevan järjestelyn kuulumisesta Nokian hallituksen suunnitelmiin.
Nokia on jo nyt kertonut verkkoyhtiön jatkavansa toimintaansa itsenäisenä yksikkönä. Myös tämä viittaa mahdollisiin tuleviin järjestelyihin. Toimintojen pitämisellä erillään ei pitkässä juoksussa olisi järkeä, jos rakenteeseen ei odotettaisi muutoksia.
Jos spekulointia jatketaan, voidaan nostaa yhä esiin myös toistaiseksi saatujen tietojen mukaan kesäkuun aikana kariutunut kauppa Nokian laiteliiketoiminnan myynnistä Microsoftille. Verkkoyhtiön erilläänpito luonnollisesti mahdollistaa helpommin myös tämän bisneksen mahdollisen myynnin. Laiteliiketoiminnan lisäksi Nokialla on erillään vielä Location & Commerce -kartta- ja paikkatietoyksikkö, joka kuitenkin kulkenee mahdollisissa järjestelyissä laiteliiketoiminnan mukana. Jos Nokia nyt myisi laiteliiketoiminsa ja karttansa Microsoftille, typistyisi nyky-yhtiö nyt kätevästi verkkoyhtiöksi. Suuri kysymysmerkki on Nokian suuri ja arvokas patenttisalkku, jonka hinta lasketaan vähintään miljardeissa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yhtenä vaihtoehtona toki on myös Nokian pilkkominen nyt eri ostajille: verkkoyhtiö jollekulle ja muut osat Microsoftille. Tämä skenaario ei kuitenkaan vaikuta todennäköisimmältä, sillä sopivaa ostajaa koko verkkoyhtiölle järkevällä hinnalla olisi vaikea löytää.
Toisaalta, verkkoyhtiön osto ei kuitenkaan ainakaan pienennä todennäköisyyttä laiteliiketoiminnan myynnistä Microsoftille. Nyt jäljelle jäisi lateliiketoiminnan myynninkin jälkeen toimiva kokonaisuus, verkkoyhtiö, nykyisille osakkeenomistajille.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »