DNA:n koululaistutkimuksen mukaan valtaosalla yli 10-vuotiaista koululaisista on käytössään älypuhelin. Älypuhelin löytyy repuista myös tätä nuoremmilta, sillä noin puolella 7 – 8 -vuotiaista on älypuhelin käytössään. 7 – 8 -vuotiaista reilusti yli puolet (62 %) ja yli 10-vuotiaista valtaosa (95 %) saakin käyttää internetiä itsenäisesti. Opettajien mielestä lapset tarvitsisivat lisää tukea netin hallintaan.
Matkapuhelin on lähes kaikilla 7 – 12 -vuotiailla lapsilla. Puhelimen hankinnan ajankohta on säilynyt ennallaan: lapselle hankitaan yleensä matkapuhelin koulun aloittamisen yhteydessä ja yhdeksällä kymmenestä (92 %) 7 – 8 -vuotiaasta on käytössään matkapuhelin. Yli 10-vuotiaista suurimmalla osalla (65 %) on käytössään kannettava tietokone ja kolmasosalla tabletti.
DNA:n Koululaistutkimuksessa selvitettiin tänä vuonna 7 – 12 -vuotta täyttävien lasten matkapuhelimen ja tabletin käyttöä sekä vanhempien että opettajien näkökulmasta. Lisäksi tutkittiin, miten vanhemmat ja koulu ohjeistavat koululaisten matkapuhelimen käyttöä. Tutkimuksen toteutti puolueeton tutkimusyhtiö AddValue, ja siihen vastasi nettipaneelissa 386 vanhempaa ja puhelinhaastatteluin 100 lasten opettajaa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Opettajat peräänkuuluttavat parempia netin ja sosiaalisen median taitoja
Tutkimuksen mukaan kännykän ja netin käyttöä on ohjeistettu isossa osassa perheistä (88 %). Opettajat kuitenkin kokevat, että lapset tarvitsevat lisää tukea netin ja sosiaalisen median hallintaan erityisesti vanhempien taholta. Sosiaalisen median käyttöön opastetaan vain vajaassa neljäsosassa perheistä.
Puhelin hankitaan turvallisuuden takia, mutta moni ei mieti kokonaisvaltaisesti netin mukanaan tuomia riskejä ja uhkia. Opettajien ja vanhempien näkemykset eroavat selkeästi toisistaan: vanhemmista vain reilu kymmenys (14 %) kokee, että lapset tarvitsisivat enemmän tukea netin ja sosiaalisen median käytön hallintaan, kun taas opettajista peräti neljä viidestä on tätä mieltä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Puhelin luo turvallisuuden tunnetta, tabletti hankitaan viihdettä varten
Turvallisuudentunne on tutkimuksen mukaan vanhemmille suurin syy hankkia lapselle matkapuhelin (91 %). Puhelinta ei hankita viihtymistä varten tai oppimisen tueksi. Sen sijaan tabletti hankitaan viihdettä varten sekä hyötykäyttöön kuten koulutehtävien tekemiseen. Samalla käy ilmi vanhempien kokevan tärkeäksi, että lapset oppivat käyttämään tietotekniikkaa.
Yli 10-vuotiaat käyttävät yhä enemmän internetiä ja heistä reilusti yli puolella (57 %) on datapaketti matkapuhelimessaan. DNA:n vuonna 2011 tekemän tutkimuksen mukaan matkapuhelimen datapaketti oli vain noin joka kymmenennellä (12 %) 10-vuotiaalla. Nettivideoiden katsominen, sosiaalisen median ja netin käyttö yleisesti ovat lisääntyneet selvästi vuodesta 2011.
”Vanhempien turvallisuudentunteen kannalta älypuhelin on siitä hyvä valinta, että kaikkein edullisimpiinkin malleihin saa ladattua DNA Mobiiliturvan. Sen avulla vanhemmat voivat valita, millaisiin sivustoihin lapsi pääsee käsiksi. Mobiiliturvalla voi myös suojella lasta sopimattomalta verkkosisällöltä sekä haittaohjelmilta. Etäpaikannustoiminto näyttää tarvittaessa lapsen tarkan sijainnin tai se voi auttaa löytämään kadonneen puhelimen. Lisäksi liittymiin kannattaa laittaa soiton- ja tekstiviestiestot palvelunumeroihin, etteivät puhelinlaskut pääse yllättämään”, kertoo DNA:n puheliiketoiminnan johtaja Cedric Kamtsan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
DNA on tänäkin vuonna lähettänyt kaikille elokuussa koulunsa aloittavien lasten vanhemmille Super Prepaid-liittymän, jolla uusi koululainen pääsee harjoittelemaan puhelimen käyttöä kesän aikana, sekä tietoa liittymän lisäämästä turvallisuudesta.
Varmista lapsesi turvallinen netinkäyttö – käy hänen kanssaan läpi ainakin nämä asiat:
• Mitkä ovat turvallisia sivustoja vierailla?
• Mitkä sivustot ovat kiellettyjä lapselta?
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
• Mitä tulee huomioida liittyen yksityisyyden suojaan?
• Miten surffataan netissä turvallisesti?
• Mitä asioita itsestään kannattaa laittaa nettiin?
• Mitä tietoja ja kuvia itsestään tai muista saa laittaa Facebookiin?
• Saako nettiin laitettua sisältöä sieltä välttämättä koskaan pois?
• Mitä tulee huomioida sovellusten ja muiden maksullisten palveluiden ostamiseen liittyen?
• Netin välityksellä ei saa kiusata ketään!
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »