Mobiili.fi käväisi tänään kokeilemassa Nokian älykkäiden peruspuhelinten uutta sukupolvea edustavaa Asha 501 -puhelinta. Asha 501 julkistettiin alun perin Intiassa kolmisen viikkoa sitten – tuolloisesta jutustamme löytyvät lyhyesti perustiedot uutuudesta.
Vielä tänäänkään Nokia ei paljastanut Asha 501:n saatavuusaikataulua Suomen osalta. Kesäkuun aikana se on kuitenkin tulossa ensimmäisille markkinoille alkaen Intiasta, mutta Suomi ei kuulu tähän ensimmäiseen aaltoon. Puhelimen verottomaksi suositushinnaksi on kerrottu 99 dollaria eli karkeasti noin 75 euroa. Suomessa puhelimen suositushinta arvonlisäveron kera tullee siis asettumaan kenties reiluun sataan euroon.
Asha 501 on suunnattu ennen kaikkea kehittyville markkinoille, joissa se tulee saamaan vastaansa halvimmat Android-käyttöjärjestelmällä älypuhelimet. Nokia itse kutsuu myös Asha 501:tä älypuhelimeksi, eikä se monissa asioissa älypuhelinmaisuudesta kauas jääkään. Asha 501:n ja muiden jatkossa tulevien uuden sukupolven Ashojen pitäisi onnistua kääntämään Nokian alkuvuodesta romahtaneet Asha-kosketuspuhelinten myyntikäyrät jälleen koholleen tai muuten Nokialle tulee käymään kalpaten kalliimpien älypuhelinten ohella myös tässä edullisemmassa 50-150 euron hintaluokassa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Asha-alusta
Asha 501 on ensimmäinen puhelin, josta löytyy Nokian uusi Asha-alustaksi nimeämä käyttöjärjestelmäratkaisu. Se perustuu Nokian aiemman ja jo useiden vuosien ajalta tutun Series 40:n pohjalle, mutta käyttöliittymä on laitettu uusiksi. Apuna muutoksessa on ollut Smarterphone-firma, jonka Nokia hankki parisen vuotta sitten.
Uusi Asha-käyttöliittymä koostuu useista Nokian ainoaksi jääneestä MeeGo-puhelimesta N9:stäkin tutuista elementeistä. Mukana ovat valmiustilassa jatkuvasti näytöllä näkyvä kellonaika, valmiustilasta herätys näytön kahdella napautuksella sekä vahva pyyhkäisyeleiden läsnäolo. Asha 501:n lukitusnäytöllä näkyvät kellonajan lisäksi tiedot saapuneista puheluista ja viesteistä. Näytön sivusta pyyhkäisemällä siirrytään lukitusnäkymästä päänäkymiin, joita on kaksi kappaletta: tavallinen ruudukkomainen sovelluskuvakevalikko sekä Fastlane-näkymä, joka sisältää ajallisesti uusimmasta vanhimpaan puhelimella tehdyt asiat. Esillä on kulloisellakin hetkellä tehtävät asiat (esimerkiksi kesken olevan kirjoitettava viesti tai musiikkisoittimen hallinta), listaukset aiemmin avatuista sovelluksista, puheluista ja muista tapahtumista sekä aivan ylimpänä tulevaisuuden osalta kalenteritapahtumat.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Näytön yläreunasta alaspäin pyyhkäisemällä esiin tulee näkymä, joka tarjoaa ilmoitusten ohella myös näppärät pikavalinnat äänettömyyden ja Bluetooth- ja Wi-Fi-yhteyksien ohella myös datasiirron päälle/poiskytkentään.
Puhelimen etupuolelta löytyy vain yksi näppäin, joka vie taaksepäin – normaalilla painalluksella yhden pykälän esimerkiksi sovelluksen sisällä. Pitkällä painalluksella aukeaa valikko, jossa kysytään halutaanko sovellus sulkea. Helpompi tapa poistua mistä tahansa sovelluksesta on kuitenkin pyyhkäistä esiin päänäkymä näytön reunalta.
Hyvän käsityksen uuden Ashan päätoiminnoista saa alta löytyvältä vajaan kolmen minuutin videolta. Puhelinta videolla esittelee Nokialla Mobile Phones -markkinoinnissa työskentelevä Heini Haartti.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kokonaisuutena uuden Ashan käyttöliittymä oli positiivinen yllätys verrattuna aiempiin Series 40 -pohjaisiin Asha-täyskosketuspuhelimiin. Yleisesti ottaen perustoiminnot toimivat jo testatulla myyntiintuloa edeltävällä versiolla puhelimesta varsin mukavasti sekä sulavasti tämän hintaluokan laitteelle. Laitetta oli jopa kiva käyttää perustoiminnoissa – pyyhkäisyt eri näkymien välillä ja niiden sisällä toimivat näppärästi.
Ohjelmiston osalta uudessa Ashassa on toki myös selkeitä heikkouksia. Niistä yksi on Nokia Xpress -verkkoselain. Ainakin tänään testaamassamme versiossa selaimen toiminta jätti yhä paljon toivottavaa: sivujen selailu tuntui tahmaiselta, zoomaus toimii vain pykälittäin ja pienen näyttökoon ja näyttötarkkuuden (Asha 501:ssä 240×320 pikseliä) yhdistelmällä sivut eivät näytölle yksinkertaisesti kunnolla istu.
Toinen merkittävä aukko uudessa ohjelmistossa ovat toistaiseksi kartat. Niitä ei ole. Nokia on luvannut tuoda HERE Maps -karttansa Asha-alustalle vasta vuoden kolmannen neljänneksen aikana eli heinä-syyskuussa ohjelmiston päivityksenä. Kartoista tai niiden toiminnasta ei siis toistaiseksi tiedetä mitään.
Yleisesti ottaenkin ohjelmistovalikoimasta voi muodostua ainakin aluksi kompastuskivi uudella Asha-alustalle. Vanhat sovellukset eivät suoraan uudella alustalla toimi. Nokian edustajat tosin kertoivat, että puhelimen tullessa markkinoille tavoitteena on, että 90 prosenttia nykyisten Asha-kosketuspuhelinten suosituimmista sovelluksista olisi jo tarjolla myös uutuudelle. Sovellustarjonnan aukkojen täyttäminen ottanee kuitenkin oman aikansa. Monille käyttäjille kenties tärkeimpiin lukeutuvista sovelluksista Facebook ja Twitter löytyvät puhelimista omina sovelluksinaan jo valmiiksi esiasennettuna.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Moniajo uudella alustalla toimii esimerkiksi musiikkisoittimen sekä viestien, sähköpostien sekä kolmansien osapuolten keskustelusovellusten osalta. Lisäksi Facebook- ja Twitter-viesteistä tulevat ilmoitukset toimivat taustalla. Täyttä älypuhelinmaista moniajoa uusikaan Asha-alusta ei kuitenkaan tarjoa.
Hyvää uuden Asha-alustan osalta tullee myös olemaan sen päivittyminen. Päivitysten lataaminen tulee onnistumaan suoraan verkon yli. Nokian edustajat toistivat useaan kertaan Asha-alustaa kehitettävän jatkuvalla syötöllä. Päivitystahti yksittäisten laitteiden osalta jää kuitenkin nähtäväksi.
Asha 501 -laite
Nykyisten 4-5 viiden tuuman näytöillä varustettujen ja melko kookkaiden älypuhelinten aikana Asha 501 tuntuu jopa uskomattoman pieneltä ja kevyeltä. Harvoin puhelinta tulee pidettyä liian pienenä, mutta Asha 501 voisi kyllä olla kookkaampikin. Painoa puhelimella on vain 98 grammaa, joka on esimerkiksi karkeasti vain noin puolet Nokian Windows Phone -malliston huippumallitarjontaan lukeutuvan Lumia 920:n 185 gramman lukemasta.
Myös Asha 501:n näyttö on melko pieni: kokoa sillä on kolme tuumaa. Eniten haittaa pienestä näytön koosta on verkkoselailussa ja myös kuvien ja videoiden katseluun kookkaampi näyttö olisi mukava olla. Toki täytyy tältäkin osin muistaa laitteen hintaluokka. Kaikessa on kuitenkin myös kääntöpuolensa: pientä näyttöä on hyvin helppo käyttää ulottuvuutensa puolesta yhdellä kädellä.
Näytön kosketustoiminto on toteutettu kapasitiivisesti eli samoin kuin useimmissa nykyälypuhelimissa. Tämä on tärkeä muutos, sillä aiemmissa Asha-täyskosketuspuhelimissa käytetyt resistiiviset näytöt ovat olleet käytettävyydeltään huonoja. Asha 501:n osalta suuria ongelmia ei ole: näyttö ottaa kosketukset vastaan melko mukavasti ja pyyhkäisyt toimivat kuten pitääkin – tosin viimeisimpien huippupuhelinten tasolle Asha 501 ei toki yllä tälläkään saralla. Kahdella näytönnapautuksella toimivaa valmiustilaherätystä emme tänään kokeilussamme saaneet toimimaan joka kerta, mutta parannuksia sen osalta voi tänään näkemäämme verrattuna tulla vielä niin laitteisto- kuin ohjelmistopuolellakin.
Kädessä Asha 501 tuntuu mukavalta ja rakenne on jämäkkä. Kuorissa on käytetty läpivärjättyä muovia, joka ei kuitenkaan ole Lumioita vastaavaa polykarbonaattia. Kokonaisuutena Asha 501:n laatuvaikutelma kärsii lähinnä pienuudesta ja keveydestä. Suurempia nitinöitä laitteesta ei irtoa ja kuorten pinta on miellyttävän ”pehmeä”.
Etupuolelta näytön alta löytyvän yhden näppäimen ohella oikealta sivulta löytyvät tutut äänenvoimakkuus- ja virta/lukitusnäppäimet.
Keskeisimpien Asha 501:n ominaisuuksien osalta voidaan mainita vielä 3,2 megapikselin kiinteätarkenteinen kamera, joka ei vaikuta kovin kummoiselta. Alhaisesta pikselimäärästä johtuen erottulekyky ei ole riittävä ja kiinteätarkenteisuus syö kuvista viimeisenkin terävyyden. Kamerankaan osalta ohjelmisto ei ollut kerrotun mukaisesti testiversioissamme vielä viimeistelty, joten tarkemmat johtopäätökset joudutaan siirtämään tulevaisuuteen. Kameran takia Asha 501:tä ei kuitenkaan kannata erityisesti ostaa, se voitaneen sanoa.
Lisäksi Asha 501 tarjoaa Wi-Fi-yhteyden – 3G-puhelin se ei ole. Tässä näkyy kehittyvien markkinoiden pääpaino – siellä tämän hintaluokan puhelinten käyttäjille 3G-toiminnot eivät vielä ole vaatimusten kärjessä.
3G:n lisäksi Asha 501:stä uupuu GPS-paikannus, joten jatkossa karttojenkin rantautuessa uudella Asha-alustalle, ollaan paikannuksen osalta verkkojen varassa. Näin ollen paikannuksen tarkkuus voi olla metrien sijaan useimmitenkin parhaimmillaan kymmenien metrien tasolla.
Sisäistä muistia itse puhelimessa on 128 megatavua, mutta mukana toimitetaan jo neljän gigatavun microSD-muistikortti, joka riittänee useimmilla käyttäjille jo pitkälle. Kortteja Asha 501 tukee kuitenkin aina 32 gigatavuun asti. Musiikkisoittimen ja videoiden toistomahdollisuuden ohella viihdettä tarjoaa FM-radio.
Puhelimen takakuori on luonnollisesti irroitettavissa ja näin myös kuoren väriä voi vaihtaa. Avauspainike on kuitenkin kiinteä, joten sen väri pysyy alkuperäisenä. Akku on myös käyttäjän vaihdettavissa normaaliin tapaan. Vähävirtaisen ohjelmistonsa ja laitteistonsa vuoksi uutuuden toiminta-ajat Nokian antamien tietojen mukaan erittäin pitkät: 48 päivän valmiusaika ja puheaikaa 17 tuntia yhdellä latauksella. Huomionarvoista on, että Asha 501:stä löytyy sekä Micro-USB-liitin että Nokian aiempi kahden millimetrin latausliitin. Näin puhelinta voidaan ladata useammilla erilaisilla latureilla, joita voi löytyä käyttäjän lähipiiristä jo entuudestaan.
Pärjääkö Asha?
Kokonaisuutena Asha 501 jätti ihan kivan ja pirteän kuvan itsestään tämänpäiväisen pikaisen kokeilun perusteella.
Yksi asia puhelimesta ja uudistuneesta alustasta voidaan heti todeta: se on aivan eri tasolla kuin aiemmat Asha-täyskosketuspuhelimet. Asha 501:n käyttämistä voisi kuvailla jopa mukavaksi ja Nokialla on nyt järkeenkäypä tuote alle 100 euron hintakategoriaan.
Asha 501 tuo myös Nokian Lumioista muotokieltä sekä pirteitä värejä edullisempaan hintaluokkaan.
Markkinat ovat kuitenkin raakoja ja Android-puhelinten ominaisuudet edullisessa 100 euroakin hipovassa hintaluokassa paranevat jatkuvalla syötöllä. Nokia pelaa Android-luureja vastaan omaa peliään omilla vahvuuksillaan. Halpa-Androideihin nähden Asha 501:n vahvuuksia ovat verrattain hyvä laatutuntuma tässä hintaluokassa, muotoilullinen erottuvuus, kompaktius, käytön sujuvuus sekä muun muassa piiiiitkät toiminta-ajat, ainakin lupausten mukaan. Androideja puoltavat suuremmat näyttöjen koot, laajempi moniajo sekä parempi laajennettavuus ja muunneltavuus ohjelmiston osalta. Nokia tuo Asha 501:n valituilla markkinoilla tarjolle myös kahden SIM-korttipaikan versiona, mitä voidaankin pitää jo jopa edellytyksenä menestykselle kehittyvillä markkinoilla.
Sovellustarjonnan osalta halpa-Androiditkaan eivät ole vanhempien käyttöjärjestelmäversioidensa myötä aukottomia, mutta uudistuneen Ashan kilpailukyky tällä saralla jää nähtäväksi.
Suomalaiskäyttäjän näkökulmasta Asha 501:n asema markkinoilla jää hieman hämyiseksi. Sitä ei voi suositella puhelimeensa enemmän sovelluksia haluavalle tai yhtään enempää puhelimensa verkkoselainta käyttävälle. Toisaalta puhelimeensa vain puhelutoiminnot ja tekstiviestit haluavalle riittää vieläkin vaatimattomampi perusluuri.
Suomessa Asha 501:llä voisikin olla markkina jonkinmoisena kakkos- tai varapuhelimena. Sen tuhoutuminen rankemmissa riennoissa olisi hinnaltaan pienempi isku kuin jopa 700 euroa maksavan lippulaivaälypuhelimen. Toisaalta joskus nykyisten megasuurten näyttöjen aikakautena kaipaisi myös kompaktimpaa puhelinta taskuun. Tähän rooliin Asha 501 istuisi hyvin. Tietenkin myös lapsille Asha 501 sopii hyvin jopa ensimmäiseksikin puhelimeksi.
Kehittyvillä markkinoilla uusien Ashojen menestys jää nähtäväksi. Markkinaa on vaikea ymmärtää kaikilta osin Suomesta käsin ja paljon riippuu myös siitä, kuinka Android-puhelinten toimivuus ja tuntuma 100 euron tienoilla tulevat tulevan parin vuoden aikana kehittymään.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »