Applen eilisen julkistustilaisuuden suurin yllätys ei ollutkaan uusi pienempi iPad mini, vaan isomman iPadin siirtyminen jo neljänteen sukupolveen vain reilut puoli vuotta kolmannen sukupolven lanseerauksen jälkeen. Olemme jo käyneet läpi mahdollisia syitä, miksi Apple toi neljännen sukupolven iPadin markkinoille jo nyt.
Yksi kysymys on kuitenkin vielä jäljellä. Kannattaako kolmannen iPadin omistavien harkita päivitystä eilen julkistettuun uuteen iPadiin?
Uusi neljännen sukupolven iPad tuo mukanaan seuraavat päivitykset:
- Uusi Apple A6X -siru, jonka Apple kertoo olevan tuplasti aiemman iPadin A5X-sirua nopeampi niin laskenta- kuin grafiikkasuorituskyvyssä
- A6X sisältää myös uuden sukupolven kuvasignalointiprosessorin
- 1,2 megapikselin FaceTime HD -kamera näytön yläpuolella verrattuna aiempaan 0,3 megapikselin VGA-kameraan
- Applen uusi pienempi ja helppokäyttöisempi Lightning-liitin, joka löytyy nyt jo myös iPhone 5:stä, iPodeista sekä iPad ministä
- Laajempi LTE-tuki, jonka myötä uusi iPad tukee Suomessa käytössä olevista LTE-taajuuksista yhtä 1800 megahertsin taajuutta
- Tuplasti aiempaan verrattuna nopeampi Wi-Fi-yhteys
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Neljännen sukupolven iPadin tuomien päivityksiä ei voi siis kutsua kovinkaan merkittäviksi.
Ehdottomasti merkittävin uuden iPadin uudistus on uusi Apple A6X -siru. A6X:stä ei ole vielä tarkkoja tietoja, mutta ilmeisestikin siru pohjautuu pitkälti samalle pohjalle kuin iPhone 5:ssä nähty A6-siru. Näin sen voisi odottaa olevan huomattavasti aiempaa tehokkaampi sekä myös tuottavan vähemmän lämpöä. Kolmannen sukupolven iPad lämpiää välillä erittäinkin lämpimäksi alakulmastaan, ja uusi neljännen sukupolven iPad saattaa hyvinkin olla huomattavasti viileämpi tapaus tältä osin. Kolmannen sukupolven iPadista löytyvä A5X-siru ei tuonut aikanaan päivitystä laskentatehoon verrattuna edeltäjä iPad 2:sta löytyvään A5-siruun, vaan parannukset liittyivät graafiseen suorituskykyyn. Apple kertoi tuolloin A5X:n olevan graafisessa suorituskyvyssä tuplasti A5:n veroinen, mutta todellisuudessahan kolmannen sukupolven iPad tarvitsee huomattavasti enemmän graafista tehoa nelinkertaisesti iPad 2:een nähden pikseleitä sisältävän näyttönsä ajamiseen. Vasta nyt A6X-sirun myötä Retina-näyttöisissä iPadeissa nähdäänkin kunnollinen suorituskykyhyppäs iPad 2:een verrattuna.
Kuitenkin kolmannenkaan sukupolven iPad ei hidastele tai tai kaatuile raskassakaan käytössä, joten A6X:n käyttäjille näkyvä ero aiempaan voi jäädä pieneksi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Myös yksi neljännen sukupolven merkittävimmistä uudistuksista, aiempaa laajempi LTE-tuki, on Suomessa toistaiseksi vähämerkityksellinen. Uusikin iPad tukee vain yhtä Suomessa käytössä olevista tai käyttöön tulevista LTE-taajuuksista, 1800 megahertsiä. Tuki vastaa uutta iPhone 5:tä. Ainakaan toistaiseksi Apple ja suomalaisoperaattorit eivät tue iPhone 5:ttäkään LTE-verkoissaan, minkä lisäksi tuen olemassa ollessakin iPad tukisi vain yhtä taajuutta ja ei näin toimisi kaikilla Suomen LTE-verkkoalueilla. Nopeammasta Wi-Fi-yhteydestä myöskin hyötyä tulee käytännössä olemaan vain kovimmille hifistelijöille.
Ulkoisesti neljännen sukupolven iPad vastaa kolmatta, lukuun ottamatta tietenkin vaihtoa 30 pinnin telakkaliittimestä uuteen Lightning-liittimeen sekä suurempikokoista etukameraa. Neljännenkin sukupolven iPad on siis yhtä painava ja paksu kuin kolmos-iPad ja säilyy yhä iPad 2:aa raskaampana sekä paksumpana.
Kovinkaan suuria etuja kolmannen sukupolven iPadin päivittämisestä neljänteen ei käyttäjille siis irtoa. Toki yksi aspekti, mitä kannattaa laitteita vaihdettaessa vielä pohtia, on hinta. Uusi neljännen sukupolven iPad kustantaa edullisimmillaan 509 euroa 16 gigatavun tallennusmuistilla varustettuna Wi-Fi-mallina. Tästä hinnat nousevat vastaavasti kuin aiemmienkin iPadien kanssa suurempien muistikapasiteettien ja mobiilidataverkkojen tuen kanssa. Yhdysvalloissa ainakin osa viimeisten 30 päivän aikana aiemman iPadin ostaneista saanee vaihdettua ”vanhan” iPadinsa uuteen malliin – Suomen osalta ei ole tietoa vastaavasta mahdollisuudesta.
Jos saa vanhan iPadinsa käytettynä kaupaksi hyvään hintaan, ei uuteen iPadiin vaihtaminen loppupeleissä tule välttämättä olemaan kovin kallista. Tällöin nimittäin on sitten taas seuraavaa iPadia hankittaessa käsissä uudempi laite vaihdettavaksi tai myytäväksi.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »