Apple julkisti aiemmin tänään uuden pienemmän iPad minin ohella myös neljännen sukupolven iPadin. Keväällä lanseerattu ”uusi iPad” poistuukin markkinoilta jo nyt vain reilun puolen vuoden palveluksen jälkeen. Neljännen sukupolven iPadin julkistus näin pian on herättänyt jo kohua ja kysymyksiä Applen tavoitteista ja ajatuksista iPadin uudistamisen takana.
Miksi Apple uudisti iPadin jo nyt?
Emme toki pysty ulkopuolelta asiaa katsottaessa lukemaan kaikkia Applen ajatuksia, mutta ehkäpä aika oli juuri nyt monesta syystä otollinen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ensinnäkin tablettimarkkinoiden kilpailu on kiristymässä merkittävästi lähiaikoina myös suuremmalla näytöllä varustetuissa tableteissa. Kun aiemmin Applen iPad on taistellut kymmentuumaisissa tableteissa lähinnä sekalaista ja vaihtelevaa Android-tablettiarmeijaa vastaan, kohtaa Apple jatkossa selvästi vahvemman kilpailun. Microsoft on tuomassa markkinoille oman Windows 8/RT -käyttöjärjestelmänsä sekä myös oman Surface-tablettinsa. Googlen huhutaan julkistavan maanantaina yhdessä Samsungin kanssa kehitetyn Nexus 10 -tabletin, josta pitäisi löytyä iPadiakin tarkempi näyttö. Päivittämällä isommankin iPadin nyt Apple ei joudu taistelemaan kilpailijoiden uutuuksia vastaan vanhalla mallilla, vaan tuliterällä uutuudella.
Toisaalta Applen on jo pitkään arveltu haluavan siirtää iPadin markkinoilletulon alkuvuodesta kohti loppuvuotta. Lanseeraus lähempänä supertärkeitä joulumarkkinoita sopii iPadin kaltaiselle kuluttajatuotteelle huomattavasti paremmin kuin julkistus heti alkuvuodesta vuoden suurimman sesongin jälkeen. Toisaalta toistaiseksi nähtäväksi jää tulevaisuuden kehitys. Koska Apple tulee julkistamaan viidennen sukupolven iPadin? Ensi syksyllä vai vaiko vasta myöhemmin tai kenties jo aiemmin? Siitä emme tiedä vielä mitään.
Kolmantena hyvänä syynä iPadin uudistamiseen nyt on Applen uusi Lightning-liitin. Lightning-liitin löytyy jo iPhone 5:stä, iPodeista ja nyt myös iPad ministä. Olisi ollut hieman outoa myydä markkinoille iPadin lippulaivamallia, josta ei löydy uusinta uutta – vaikka onkin kyse ”vain” liittimestä. Apple myy toki yhä niin iPhone 4:ää, iPhone 4S:ää kuin myös iPad 2:ta, joista ei uutta Lightning-liitintä vielä löydy. Nämä eivät kuitenkaan ole lippulaivatuotteita, vaan mallistojensa edullisempia versioita.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lightning-liittimen ohella neljännen sukupolven iPad tuo mukanaan Applen mukaan uuden tuplasti nopeamman Apple A6X -suorittimen, parannetun kuvaprosessorin, 1,2 megapikselin etukameran 0,3 megapikselin VGA-kameran sijaan, nopeamman Wi-Fi-yhteyden sekä laajennetun LTE-tuen. Yksi hyvä syy Applelle päivittää iPad onkin myös, että nyt oli yksinkertaisesti parempaa rautaa saatavissa kuin vielä keväällä.
Kannattaa huomata, että uusi iPad tuo mukanaan LTE-tuen myös tietyille Euroopan (Saksa, Iso-Britannia) ja Aasian tärkeille markkinoille, kun aiempi iPad tuki LTE:tä vain Pohjois-Amerikan taajuuksilla. Tämä on erittäin merkittävä päivitys Applen kannalta ja tekee uudesta iPadista huomattavasti kilpailukykyisemmän monissa maissa. Suomen osalta uusi iPad sekä myös iPad mini tosin tukevat vain 1800 megahertsin LTE-taajuutta, ja Apple ja operaattorit eivät vielä toistaiseksi tarjoa LTE-tukea uusille laitteille.
Uusi neljännen sukupolven iPad yhtenäistää iPad-malliston eheäksi uuden iPad minin kanssa. iPad 2 pysyttelee markkinoilla ennen kaikkea koulutussektorin ja yritysasiakkaiden tarpeita silmällä pitäen.
Uuden iPad minin menestystä on mielenkiintoista seurata. Uutuus täytti kaikki sille huhuissa ladatut odotukset – lukuun ottamatta hintaa, joka sekin viimeisimmissä huhuissa saatiin kohdalleen. Verrattuna kilpailijoihinsa iPad mini on hivenen tyyris, mutta toisaalta jo edullisimmassa iPad minissä on 16 gigatavua tallennustilaa ja näyttökin on pahimpia seitsemän tuuman kilpailijoita merkittävästi kookkaampi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Suomessahan Nexus 7 on hinnoiteltu 269 euroon ja Applen uutukainen lähtee edullisimillaan 339 eurolla. Meikäläinen 60 euron hintaero ei vaikuta kovinkaan suurelta, mutta muualla hintaerot ovat suurempia. Esimerkiksi Yhdysvalloissa Nexus 7 kustantaa edullisimillaan 199 dollaria ja iPad mini 329 dollaria. Kilpailuasetelma jenkeissä on siis aivan eri kuin esimerkiksi Suomessa.
Pieni iPad on kokonaisuutena kuitenkin erittäin tyylikäs ja houkutteleva kokonaisuus, joka tullee käymään kaupaksi kuin häkä. Se saattaa aikanaan nousta uhkaamaan jopa isoveljensä myyntilukuja. Vielä jouluneljänneksellä iPad mini tuskin ylittää isomman iPadin myyntilukuja, vaikka iPad mini tulee varmasti olemaan erittäin, erittäin haluttu ja suosittu joululahjana ympäri maailmaa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »