Uudet Android-käyttöjärjestelmällä varustetut Nokia-älypuhelimet saapuvat Suomessa markkinoille kesäkuun aikana. Ensimmäisenä toimituksiin ehti 13. kesäkuuta alkaen kolmikon edullisin Nokia 3, jonka hinta on 149 euroa. Perässä seuraavat 20. kesäkuuta alkaen 199 euron Nokia 5 ja 249 euron Nokia 6.
Kaikki toistaiseksi julkistetut ja myyntiin tulevat Nokia-älypuhelimet lukeutuvat siis markkinoiden edullisempaan tarjontaan. Kuten ensitunnelmat heti puhelinten helmikuun lopulla tapahtuneen julkistuksen jälkeenkin jo kertoivat, on koko Nokia-älypuhelinkolmikko hintoihinsa suhteutettuna hyvin laadukkaan tuntuinen.
Nokia 3
- Android
- Muovi + alumiini
- 5,0" IPS LCD -näyttö
- 8 Mpiks. kamera
- MediaTek MT6737 -piiri
- 2630 mAh akku
Mutta millaiseksi Nokia 3 paljastuu tarkemmassa testissä?
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokia 3:n värivaihtoehtoja ovat karkaistu sininen, hopea, mattamusta, kupari. Testipuhelimemme on väriltään sininen.
Laatutuntuma ja puhdas Android vahvuuksia
Nokia 3:n rakenteessa alumiinikehikko on yhdistetty polykarbonaatti- eli muovitaustan kanssa, kun Nokia 5:n ja Nokia 6:n rakenne on kokonaan alumiinia. Silti myös Nokia 3:n rakenne on erittäin laadukkaan tuntuinen: se ei taivu tai natise tavallisessa käytössä ja tunne puhelimesta kädessä on jämäkkä. Myös äänenvoimakkuuden säätöpainikkeiden ja virta/lukituspainikkeen vaste on hyvä. 5 tuuman näytöllä varustettu ja melko solakka Nokia 3 istuu vielä kooltaan mukavasti käteen. Paksuutta puhelimella on tarkelleen 8,48 millimetriä, kamerakohouman kohdalla 8,68 millimetriä.
150 euron puhelimeksi Nokia 3:n laatutuntuma on suorastaan erinomainen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Laadun lisäksi toinen jo heti julkistuksen yhteydessä kaikista uusista Nokia-älypuhelimista esiin nostettu seikka on niiden puhdas Android-käyttöjärjestelmä. Ylimääräisiä turhia sovelluksia ei ole ängetty mukaan eikä Nokia-puhelimista vastaava HMD Global ole tehnyt ohjelmistoon kuin käytännössä välttämättömät muutokset ja omat lisäyksensä. Tämä tarkoittaa esimerkiksi oman kameraohjelmiston kehittämistä ja ohjeita tarjoavaa tukisovellusta, mutta muuten kaikki Nokia 3:nkin ohjelmistossa tulee Googlelta.
Nokia-älypuhelimet tuovat näin edullisempaan hintaluokkaan saman ohjelmiston, mikä löytyy Googlen omistakin huippupuhelimista. Osa on jo voinut vuosien saatossa tykästyä tietyn valmistajan, kuten Samsungin tai Huawein omiin lisäyksiin Androidin päälle, mutta kokonaisuutena arvioituna puhdas Android on ehdottomasti vahvuus uusille Nokioille.
HMD on myös luvannut puhelimilleen nopeita Android-versiopäivityksiä sekä kuukausittaisia tietoturvakorjauksia, mikä varsinkin edullisemmissa älypuhelimissa on lähes ennenkuulematonta.
HMD:n lupauksen toteutuminen jää nähtäväksi. Päivitysten suhteen kalliimmat Nokia 5 ja Nokia 6 voivat olla paremmassa asemassa sisältämänsä Qualcommin järjestelmäpiirin ansiosta verrattuna MediaTekin piirillä varustettuun Nokia 3:een. Jos MediaTek ei päivityksiä tarjoa, ei HMD:kään voi niitä Nokia 3 -puhelimelle tyhjästä taikoa. Tällä hetkellä Nokia 3 on vielä Android-versiossa 7.0, kun Nokia 5 ja Nokia 6 ovat jo päivittyneet seuraavaan 7.1.1-versioon. Tämän arvostelun julkaisuhetkellä testipuhelimemme tietoturvakorjausten päiväys on lisäksi 1. huhtikuuta 2017, joten myöskään kahta uusinta Googlen kuukausittain julkaisemaa tietoturvakierrosta ei ole vielä Nokia 3:lle julkaistu. Näilläkin ohjelmistoversioilla omassa hintaluokassaan Nokia 3 kuitenkin erottuu selvästi edukseen.
Mistä 149 euron älypuhelimessa joutuu tinkimään?
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Älypuhelinten hintahaitari ulottuu nykyään alle satasesta tonniin (ja joissain tapauksissa ylikin). Selvää on, ettei 149 euron älypuhelin yllä samalle tasolle huippupuhelinten kanssa.
Kuitenkin samaan hengenvetoon on myös todettava jo Nokia 3:n tasoisen puhelimen varmasti riittävän useimmille. Varsinaisia pahoja puutteita ei Nokia 3:ssa ole: se tukee 4G-mobiiliverkkoyhteyksiä kaikilla Suomessa käytössä olevilla taajuuksilla, sisältää muun muassa lähimaksamisen mahdollistavan NFC:n sekä antureista myös gyroskoopin, joka on tarpeen Pokémon GOssa tai muissa puhelimen asentoa hyödyntävissä peleissä. Nokia 3 ei näin kompastu näihin yleisiin halvempien älypuhelinten puutteisiin.
Halpa hinta näkyy Nokia 3:ssa kuitenkin niin suorituskyvyssä, näytössä, kamerassa kuin muistimäärissäkin. Lisäksi yksi merkittävä ominaisuus Nokia 3:stä puuttuu – nimittäin sormenjälkitunnistin, joka helpottaa huomattavasti omien tietojen turvassa pitämistä.
Nokia 3:n 5 tuuman kokoisen LCD-näytön 1280×720 pikselin tarkkuus ja väritoisto ovat riittäviä useimmille. Näytön luettavuus kirkkaassa auringonvalossa säilyy kohtalaisena, mutta ei parhaimpien huippupuhelinten tasolla. Näyttölasina on Gorilla Glass.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokia 3:n aivoina toimii MediaTekin neliytiminen järjestelmäpiiri (malli MT6737), joka on Nokia 5:n ja Nokia 6:n Qualcommin piiriä hitaampi. Peruskäytössä Nokia 3 ei juuri hidastele, joskin kamerasovellus tuntuu välillä miettivän hieman liikaa. Suorituskyvyn puutteet tulevat ennen kaikkea esiin raskaammissa peleissä. Latausajat ovat pidempiä ja graafisessa suorituskykyvyssähän perinteisesti raja tulee vastaan ensimmäisenä.
RAM-käyttömuistia Nokia 3:ssa on 2 gigatavua, joka ei enää nykypäivänä ole suuri määrä. Silläkin kuitenkin pärjää, mutta välillä voi olla tarvetta sulkea käsin sovelluksia pois taustalta. Tallennusmuistia on 16 gigatavua, josta noin puolet on vapaana käytettäväksi käyttöönoton jälkeen. Pienen sisäisen tallennusmuistin ongelmaa voi kuitenkin lievittää muistikortilla, jotka nykypäivänä ovat varsin halpoja kohtuullisissa kapasiteeteissa.
Akkukestoltaan Nokia 3 on myös varsin mitäänsanomaton. 2 630 milliampeeritunnin akusta riittää virtaa päivän käyttöön, mutta ei enää toiseksi. Valmiustilassa virtaa tuntuu Nokia 3:ssa kuluvan huippupuhelimia enemmän. Käytettäessä näytön kirkkaudella on suuri vaikutus virran kulumiseen.
Selkeä ero huippupuhelimiin on akun latauksessa. Nykyisin huippuälypuhelimissa yleistynyt pikalataus täyttää niiden akun usein karkeasti tyhjästä puolilleen vain puolessa tunnissa. Nokia 3:n akun lataaminen käy tähän verrattuna puuduttavan hitaasti: testissämme täysin tyhjä akku latautui 15 minuutissa 8 prosentin, 30 minuutissa 17 prosentin, 45 minuutissa 28 prosentin varaukseen ja tunnissa 37 prosentin varaukseen. Latausnopeus on siis tasaisen hidas.
Lataus tapahtuu Micro-USB-liitännän kautta. Lisäksi Nokia 3:ssa on myös 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä.
Jonkin verran Nokia 3:n halpuus näkyy myös 8 megapikselin takakamerassa. Sen toiminta on vain tyydyttävää. Tarkennus tuntuu hitaalta ja osuu välillä vääriin paikkoihin. Kuvanlaatu on valoisissa olosuhteissa kohtalaisen hyvä, hämärässä vain tyydyttävä. Nokia 3:n tapauksessa kameran tekniset suureet (8 megapikselin lisäksi 1,12 mikronin pikselikoko ja f/2,0-aukko) kuulostavat osittain paremmalta kuin kamera todellisuudessa on. Teknisiltä määreiltään takakameran kaltainen Nokia 3:n etukamera on etukameroiden vertailussa suhteellisesti huomattavasti vahvempi. Automaattitarkennus myös etukamerassa on varsinkin tässä hintaluokassa harvinaista.
Alla muutama hyvin onnistunut esimerkkikuva Nokia 3:lla.
HMD:n toteuttama kamerasovellus Nokia 3:een on ihan kelpo. Asetuksista voi kytkeä näkyviin myös manuaalisäädöt, panoraama- ja sarjakuvaus (enintään 40 kuvaa) ovat mukana ja videokuvaukseen on tarjolla myös 2x- ja 3x-nopeudet. Videokuvauksen enimmäistarkkuus Nokia 3:lla on 720p HD eli 1280×720 pikseliä, joka riittänee useimmille. Kamera-asetuksista päälle voi kytkeä myös erilaisia kuvaamisen lisätyökaluja, kuten suuntaviivaruudukon, tasomittarin (”vatupassi”) sekä erikoisempina kompassin ja korkeusmittauksen sekä näiden tietojen tallennuksen kuvan mukana.
Kamerasta löytyy myös Beautify-kaunistuskuvaustila, joka toimii muiden valmistajien vastaavien ratkaisujen tavoin silottaen ihoa poistaen näin ryppyjä ja muita epätäydellisyyksiä. Nokia 3:ssa kenties hieman liian voimakkaasti silottavan efektin voimakkuus ei ole säädettävissä.
Puhelimena Nokia 3 toimii kuten sopii odottaakin. Kuten muutkin uutuus-Nokiat, myös Nokia 3 saapuu Suomessa myyntiin kahdella SIM-korttipaikalla varustettuna versiona. Näin samaan puhelimeen saa oman ja työliittymän tai vaikkapa reissussa myös paikallisen liittymän. Usein toinen SIM-korttipaikka on nykyisin muissa älypuhelimissa jaettu muistikorttipaikan kanssa, mutta ei Nokia 3:ssa. SIM-korttipaikoille ja muistikorttipaikalle on puhelimen kyljessä aivan omat kelkkansa.
Miten Nokia näkyy Nokia 3:ssa?
Uusien Nokia-älypuhelinten paluu on myös herättänyt paljon kysymyksiä, ovatko uutuudet ”aitoja Nokioita”. Nokia itse ei puhelimia myy tai ole sijoittanut niistä vastaavaan HMD Globaliin, jolle Nokia on lisensoinut tavaramerkkinsä.
Uusissa Nokia-älypuhelimissa, myös Nokia 3:ssa, Nokia näkyy hillitysti. Nokia-logo on esillä edessä yläkulmassa ja takana. Ohjelmistossa Nokia näkyy ja kuuluu käynnistyskuvassa ja -äänessä, minkä lisäksi oletussoittoäänenä on legendaarisen Nokia Tunen sovitettu versio.
Koska HMD hyödyntää puhelimissaan puhdasta Androidia ilman turhia lisäsovelluksia, ohjelmistossa Nokiaa ei muuten juuri näy. Esimerkiksi matopeliä HMD ei ole älypuhelimiinsa tuonut.
HMD:n työntekijät vastaavat uusien Nokia-älypuhelinten designista. Joitakin vaikutteita aiemmista Nokia-puhelimista nähdään uusissa älypuhelimissakin – esimerkiksi kamera-alueen muotoilussa. HMD:n työntekijöistä valtaosa on entisiä nokialaisia – niin johdossa, myynnissä ja markkinoinnissa kuin suunnittelussakin.
Ehkäpä voidaan sanoa uusien Nokioiden olevan niin lähellä ”aitoja Nokioita” kuin ne suinkin ovat olla ilman, että Nokia varsinaisesti niitä itse tekisi. Ei Nokia-puhelinta kannata ainakaan jätä ottaa ostamatta koska se ei ole aito Nokia. Onneksi ostopäätökselle on muita perusteita kuin Nokian nimi – nimittäin hyvä vastine rahalle.
Nokia 3 tarjoaa hyvän kokonaisuuden – nousee hintaluokkansa ykkösvaihtoehdoksi
Nokia 3 on hyvä puhelin 150 euron hintaansa nähden. Siinä ei ole pahoja puutteita. Sormenjälkitunnistinta jää hieman kaipaamaan – ainakin, kun siihen muissa puhelimissa itse on jo niin tottunut.
Suurin heikkous Nokia 3:ssa on sen takakamera, joka on vain tyydyttävä. Lisäksi MediaTekin järjestelmäpiiri on riski jatkossa niin suorituskyvyn riittämisen kuin myös päivitystuen näkökulmasta. Nyt ja tässä nämä eivät muodostu vielä merkittäväksi ongelmaksi, mutta uhka on olemassa.
Nokia 3:n ehdottomia vahvuuksia ulkoinen laatutuntuma sekä puhdas Android Nougat -ohjelmisto. Niiden ansiosta Nokia 3 tarjoaa hintaluokassaan erinomaisen käyttökokemuksen, joka on kilpailijoita edellä.
Suomen puhelinmarkkinoilla Nokia 3:lle vaihtoehtoja löytyy lähinnä Samsungin Galaxy J5 (2016):sta, Huawein Y-sarjasta ja edullisimmista Huawein ja Honorin Lite-puhelinmalleista, kuten P8 Lite ja Honor 7 Lite. Nokia 3:n valtteja ovat (osittain huomattavasti) uudempi Android sekä moitteeton laatutuntuma samalla, kun heikkoudet kilpailijoihin nähden ovat vähissä.
Koska kyse on näin hyvästä puhelimesta ja kotimainen brändi tuo lisävauhtia, Nokia 3:sta yhdessä muiden Nokia-älypuhelinten kanssa on tulossa varmasti suuri myyntihitti Suomessa. Onneksi Nokia-nimen lisäksi jo tämän uusista Nokia-älypuhelimista toistaiseksi edullisimman hinta-laatusuhde on ainakin mainiosti kohdallaan. 149 eurolle saa todellakin vastinetta Nokia 3:ssa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »