Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Uskaltaisitko luottaa puhelinsovellukseen ehkäisykeinona? Ovulaatiosta kertova ruotsalaissovellus sai virallisen hyväksynnän

(Mainos: Wolt-sovelluksella voit tilata ruokaa jo yli 400 ravintolasta. Lataa se tästä ja saat 5 ilmaista kotiinkuljetusta uutena käyttäjänä.)

Natural Cycles ehkäisy

Natural Cycles on älypuhelinsovellus, joka on juuri hyväksytty viralliseksi ehkäisykeinoksi Euroopassa. Ruotsalaisyhtiön sovellus on kliinisesti tutkittu, ja sen varmuus raskauden ehkäisyssä vastaa kondomia, mikä tarkoittaa, että lääkärit voivat määrätä sen ehkäisykeinoksi naisille.

Sovellus kertoo käyttäjälleen tämän ovulaation ajankohdan ja sen, milloin voi harjoitaa yhdyntää ilman hedelmöittymisen vaaraa.

Sovellus perustuu algoritmeihin, jotka hyödyntävät erillisen elektronisen lämpömittarin mittaamia kehon lämpötilan muutoksia. Ovulaation aikana naisen kehossa erittyvä keltarauhashormoni saa ruumiinlämmön nousemaan noin puolella celsiusasteella, ja näiden lämpötilamuutosten sekä omien algoritmiensa perusteella sovellus kertoo, milloin nainen todennäköisesti ovuloi. Tällöin sovellus suosittelee käytettäväksi muita ehkäisykeinoja, kuten kondomia tai ehkäisypillereitä.

Sovellus voi toimia sekä ehkäisykeinona että hedelmöittymisen apuna, eli vastaavasti lasta toivovat pariskunnat voivat sovelluksen avulla selvittää, milloin hedelmöittyminen todennäköisimmin onnistuu.

Natural Cycles ehkäisy

Kuten muutkaan ehkäisykeinot, myöskään Natural Cycles ei ole sataprosenttisen varma. Ovulaation ajankohdan tarkka ennustaminen on käytännössä mahdotonta, ja sovelluksen varmuus vastaakin kondomin käyttöä, eli seitsemän naista sadasta saattaa tulla raskaaksi sovelluksen suosituksista huolimatta. Ehkäisypillereillä tai kierukalla vastaava määrä on yksi nainen sadasta.

Koska sovelluksen varmuus ei vastaa esimerkiksi pillereitä tai kierukkaa, suositellaan sitä lähinnä vakituisille pariskunnille sekä naisille, jotka eivät voi käyttää muita ehkäisykeinoja. Sanomattakin selvää pitäisi myös olla, että sovelluksesta on apua vain raskauden ehkäisyyn, eikä se suojaa taudeilta.

Aivan ongelmitta ei Natural Cyclesin tie viralliseksi ehkäisykeinoksi ole käynyt, kertoo Engadget. Vuonna 2015 ruotsalaisviranomaiset kielsivät yhtiötä markkinoimasta sovellusta ehkäisykeinona. Sittemmin yhtiö testautti sovelluksen riippumattomalla saksalaisella testausjärjestöllä, TÜV Südillä, ja nyt sovellus on Euroopassa virallisesti ehkäisykeinoksi hyväksytty.

(Mainos: Moilta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 € / kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 € / kk! Tustustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Kommentoi

Tuoreimmat jutut