Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Google-yhtiö iskee Uberia vastaan – miljardisijoitus kilpailijaan

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

Lyft-logo.Googlen ja Uberin välinen juopa syvenee. Uusimpana käänteenä Googlen rinnalla nykyisin Alphabet-emoyhtiön alla toimiva CapitalG, aiemmalta nimeltään Google Capital, on mukana johtavana sijoittajana 1 miljardin dollarin rahoituskierroksessa Lyftiin, Uberin ainoaan merkittävään kilpailijaan Yhdysvalloissa.

Lyft arvostettiin uudella rahoituskierroksella 11 miljardin dollarin arvoiseksi uusi rahoitus huomioiden.

Mielenkiintoisesti Googlen toinen sisaryhtiö, GV, aiemmalta nimeltään Google Ventures, on puolestaan yhä merkittävä omistaja Uberissa noin 5 prosentin omistusosuudella. Google Ventures sijoitti Uberiin jo varhaisessa vaiheessa.

Google ja Uber suunnittelivat alun perin yhteistyötä, kunnes Uberin toimitusjohtajana toiminut Travis Kalanick sai kuulla Googlen suunnitelmista omasta kyytipalvelusta. Tämän jälkeen Googlen edustaja potkittiin ulos Uberin hallituksesta. Uber aloitti täydellä voimalla oman itseajavien autojen kehitysprojektin, jota se vahvisti ostamalla Otto Automationin noin yhdellä prosentilla osakkeistaan eli 680 miljoonan dollarin arvolla. Otton perustaja Anthony Levandowski työskenteli aiemmin Googlen robottiautoprojektissa. Sittemmin Googlen robottiautoprojekti, nykyisin itsenäinen sisaryhtiö Waymo, on haastanut Levandowskin ja Uberin oikeuteen. Levandowskin väitetään vieneen Googlelta 14 000 dokumenttia ja käytännössä kopioineen sen teknologian Uberin käyttöön.

Waymo on jo aiemmin kertonut yhteistyöstään Lyftin kanssa. Kyytipalvelusovelluksilla uskotaan olevan keskeinen rooli tulevaisuudessa, jossa visioidaan autojen omistamisen korvautuvan älypuhelimella tilattavilla robottiautokyydeillä.

Lyft toimii toistaiseksi vain Yhdysvalloissa. Pari vuotta sitten Uber näytti jo nujertavan sen täysin, mutta Uberin lukuisat skandaalit ja niiden lopputulemana Lyftin vahvistunut markkina-asema ovat uudelleen nostaneet sijoittajien kiinnostusta myös siihen. Lyftin uskotaan nyt pystyvän säilyttämään ainakin merkittävän markkinakakkosen aseman kyytipalveluissa.

Kasvunvaraa Uberin ja Lyftin kaltaisilla kyytipalveluilla on, sillä vain 0,5 prosenttia autolla kuljetuista matkoista Yhdysvalloissa tapahtuu vasta niiden kautta.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 
 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-iittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi