Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Osake romahti heti 70 prosenttia – Apple lopettamassa grafiikkapiiriyhteistyön Imaginationin kanssa

(Mainos: Oletko Nordean tai Aktian asiakas? Ota käyttöön uusi Wrapp-sovellus ja saat 5 € rahaa takaisin korttimaksusta ravintolassa!)

Apple on lopettamassa pitkän yhteistyönsä grafiikkapiireissä brittiläisen Imagination Technologiesin kanssa. Imagination tuli asian kanssa julkisuuteen tänään. Imagination Technologiesin osakekurssi Lontoon pörssissä on romahtanut 70 prosenttia ilmoituksen jälkeen.

Applen on tiedetty pikku hiljaa jo nykyisissä Apple A -piireissään siirtyneen yhä enemmän itse suunnittelemiinsa grafiikkapiireihin osana järjestelmäpiirejään. Tähän asti pohjalla on kuitenkin ollut Imaginationin teknologiaa, mutta jatkossa ainakin Applen mukaan asia on toisin.

Apple on tuonut Imaginationille noin puolet sen liikevaihdosta, joten menetyksen merkitys on suuri ja selittää hyvin osakekurssin rajun laskun.

Imagination kertoo Applen informoineen sitä näkemyksestään, jonka mukaan Apple ei tule 15-24 kuukauden päästä käyttämään enää Imaginationin aineettomia oikeuksia uusissa tuotteissaan eikä ole näin enää velvollinen suorittamaan rojaltimaksuja nykyisen lisensointisopimuksen mukaisesti. Apple on kertonut työstäneensä erillistä, itsenäistä grafiikkakehitystä kontrolloidakseen tuotteitaan ja vähentääkseen tulevaisuuden tukeutumistaan Imaginationin teknologiaan.

Imagination on pyytänyt Applelta näyttöä sen väitteistä olla käyttämättä jatkossa Imaginationin teknologiaa loukkaamatta myöskään patentteja, aineetonta omaisuutta tai luottamuksellisia tietoja, mutta Apple ei ole tällaisia tietoja suostunut tarjoamaan.

Imaginationin mukaan täysin uuden grafiikkapiiriarkkitehtuurin suunnittelu tyhjästä ilman aineettomien oikeuksien loukkaamista olisi ”äärimmäisen haastavaa” eikä se näin hyväksy Applen väitteitä.

Applen ilmoitettua suunnitelmistaan Imagination kertoo sen johtaneen Applen kanssa neuvotteluihin potentiaalisista vaihtoehtoisista kaupallisista sopimuksista nykysopimukselle.

Apple omistaa Imaginationista pienen osuuden. Viime vuonna liikkui huhuja yhtiön myynnistä Applelle, mutta lopulta Applea ei yritysosto kiinnostanut. Sen sijaan Apple on rekrytoinut lukuisia avainhenkilöitä Imaginationilta omille palkkalistoilleen.

 

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-iittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Tuoreimmat jutut