Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Sonylta uusi kamerakenno älypuhelimiin – hurjia hidastuksia ja vähemmän vääristymiä

(Mainos: Wolt-sovelluksella voit tilata ruokaa jo yli 400 ravintolasta. Lataa se tästä ja saat 5 ilmaista kotiinkuljetusta uutena käyttäjänä.)

Hidastusvideot ovat usein todella näyttävää katsottavaa, ja tämän päivän huippupuhelimista löytyykin jo mahdollisuus hidastusvideoiden kuvaamiseen. Hidastusvideot eivät kuitenkaan ole puhelinvalmistajien päällimmäisiä kriteerejä laitetta suunniteltaessa, ja yleensä suurin hidastus on 240 ruutua sekunnissa, mikä tarkoittaa 8-kertaista hidastusta tavanomaiseen 30 ruudun videokuvaan verrattuna. Sony on esitellyt uuden älypuhelimiin tarkoitetun kamerakennon, joka vie hidastusvideot paljon pidemmälle.

Sony CMOS

Tavanomaisesti CMOS-kamerakenno koostuu kahdesta kerroksesta, eli pikselit sisältävästä päälikerroksesta sekä sen alla olevasta piiristä, joka pikseleiden tarjoamaa tietoa käsittelee ja muodostaa kuvan. Sonyn uusi kenno lisää näiden kahden kerroksen väliin kolmannen kerroksen, joka sisältää DRAM-muistin. Tuon muistin ansiosta uusi kenno voi tallentaa 19,3 megapikselin kuvan vain 1/120 sekunnissa, eli noin neljä kertaa nopeammin kuin perinteisempi kamerakenno.

Sony CMOS

Vasemmalla 1/30 sekunnissa otettu kuva ja verhosuljinvääristymä, oikealla 1/120 sekunnissa otettu kuva.

Kennon poikkeuksellisen suuri nopeus tuo kaksi etua. Ensimmäinen on mahdollisuus kuvata nopeasti liikkuvia kohteita ilman vääristymiä. CMOS-kennot saattavat tuottaa kuvaan verhosulkimen vääristymäksi kutsuttua vinoumaa, kun kuvataan nopeasti liikkuvia kohteita, mutta Sonyn uusi kenno vähentää tuota vääristymää merkittävästi. Lisäksi kennolla voidaan kuvata Full HD -tarkkuuden (1920×1080 pikseliä) videokuvaa peräti 1000 ruutua sekunnissa. Kun tällaista videota esitetään tyypillisellä 30 ruudun sekuntinopeudella, on hidastus yli 30-kertainen.

Kennon oman DRAM-muistin ansiosta kennolla voidaan kuvata sekä normaalilla nopeudella että suurella nopeudella, ja yhdistää lopputulos videoksi, joka yhdistää hidastukset sulavasti osaksi normaalinopeudella liikkuvaa videota. Kameraan voidaan tehdä myös asetus, joka tunnistaa kohteen nopean liikkeen kuvattaessa ja alkaa automaattisesti kuvata hidastusvideota.

(Mainos: Oletko Nordean asiakas? Ota käyttöön uusi Wrapp-sovellus ja saat 10 € rahaa takaisin korttimaksusta ravintolassa!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Kommentoi