Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Applen patentti ennustaa koko etupuolen täyttävää näyttöä iPhoneen – myös ”AR-ikkuna” mahdollinen

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

Apple patentti

Läpinäkyvä näyttö ja ikkuna laitteen takakuoressa voisivat tarjota AR-näkymän.

Applelle tuoreeltaan myönnetty patentti tukee huhuja, joiden mukaan tulevassa iPhonessa olisi koko etupaneelin täyttävä näyttö. Patentti mahdollistaa esimerkiksi kuulokkeen ja etukameran piilottamisen näyttöön. Lisäksi patentissa mainitaan mahdollisuus HUD-näytön (heads-up display) toteuttamiselle, eli puhelimessa voisi olla kurkistusikkuna lisätyn todellisuuden ratkaisuja varten.

Perinteisesti älypuhelimissa etupuolta hallitsee näyttö, mutta sen ylä- ja alapuolella on yleensä sijainnut tärkeitä komponentteja, kuten kuuloke, kamera, valoantureita sekä esimerkiksi iPhonen tapauksessa myös kotinäppäin. Osa komponenteista, kuten etukamera, on voitu sijoittaa etupaneelin taakse, mutta irrallaan näytöstä. Applen patentissa kuitenkin esimerkiksi kamera ja muita komponentteja on piilotettu näytön toimivaan osaan niin, ettei niitä paljaalla silmällä välttämättä edes havaitse.

Apple patentti

Patentissa kuvaillaan komponenttien sijoittamista näytön pikseleiden väliin, mikä käytännössä viittaa OLED-tyyppiseen näyttöön, jossa pikselit itse tuottavat tarvittavan valon. Perinteisempi LCD-näyttö edellyttäisi yhtenäistä taustavalaistusta ja erinäisiä suodatinkerroksia. Applen patentin mukaan pikseleiden väleissä voisi olla pienen pieniä aukkoja, joihin esimerkiksi kameran linssin voisi sijoittaa.  Aukot voisivat olla yksittäisiä tai ryhmiteltyjä ja eri muotoisia ja kokoisia tarkoituksesta riippuen.

Applen patentissa mainitaan myös, että uusi teknologia voisi mahdollistaa ”heads-up displayn” eli heijastusnäytön toteuttamisen. Joissain esimerkeissä tämä voitaisiin toteuttaa niin, että laitteen takakuoressa olisi kurkitusikkuna ja etupuolella läpinäkyvä OLED-näyttö, jolloin käyttäjä voisi ikkunan kautta katsella maisemaa ympärillään ja näyttö lisäisi siihen virtuaalisia elementtejä, luoden lisätyn tai yhdistetyn todellisuuden (AR, augmented reality tai mixed reality) näkymiä.

Apple patentti

Patentin mukaan esimerkiksi kameralle tai antureille voidaan tehdä tarpeellisia aukkoja näytön pikseleiden väliin.

Pelkät patentit eivät tietenkään vielä tarkoita, että Apple aikoisi kuvailtuja teknologioita tuotteissaan käyttää, mutta yhtiön on huhuttu julkaisevan tänä vuonna täysin uuden iPhone-mallin, jossa olisi käytännössä koko etupaneelin kattava OLED-näyttö. Lisäksi esimerkiksi yhtiön toimitusjohtaja Tim Cook on avoimesti kertonut, että yhtiössä on kiinnostusta erilaisia AR-ratkaisuja kohtaan, ja joidenkin arvioiden mukaan sellaisia saatettaisiin julkaista vuoden tai kahden sisällä.

(Mainos: Oletko Nordean asiakas? Ota käyttöön uusi Wrapp-sovellus ja saat 10 € rahaa takaisin korttimaksusta ravintolassa!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Kommentoi

Kommentit

  1. Hannu

    Applella on suurimmat surureunat