Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kommentti: Lumia 530 on monilla tavoin huonompi kuin edeltäjänsä

(Mainos: Yksi Moi - niin monella simmillä kuin haluat. Moilta saat edullisesti niin monta liittymää kuin tarvitset ja jaat datan tehokkaasti niiden kesken. Tutustu ja tilaa!)

Lumia 530

Lumia 530

 

Microsoft julkisti tänään ensimmäisen uuden Lumia-puhelimensa sen jälkeen, kun Nokian entinen puhelinliiketoiminta siirtyi yhtiölle 25. huhtikuuta.

Uusi Lumia 530 on tarkoitettu aiemman edullisimman Windows Phone 8 -puhelimen, noin vuosi sitten markkinoille tuodun Lumia 520:n seuraajaksi. Lumia 520 on ollut historiansa aikana käytännössä ainoa tuote Windows-puhelinten maailmassa, jonka voidaan todeta nousseen hitiksi markkinoilla. Eikä syyttä, sillä Lumia 520 oli vuosi sitten loistava kokonaisuus ominaisuuksia ja laatua omassa hintaluokassaan – kuten arvostelussammekin aikanaan totesimme.

Nokia Lumia 520

Nokia Lumia 520

Miten Lumia 530 sitten parantaa Lumia 520:een nähden?

Järjestelmäpiiri on vaihdettu tehokkaampaan. Kun Lumia 520:ssa suorituskyvystä vastasi Qualcommin tuplaytiminen Snapdragon S4 yhden gigahertsin kellotaajuudella, on Lumia 530:ssä uudempaa sukupolvea edustava 1,2 gigahertsin neliytiminen Snapdragon 200 -piiri. Vääntöä Windows Phone 8.1:n pyörittämiseen uutuudessa on siis oletettavasti piirun verran enemmän. Lisäksi uusi piiri on annettujen toiminta-aikatietojen perusteella virtapihimpi kuin Lumia 520:n.

Samalla Lumia 530 on kuitenkin lukuisilla pienillä tavoilla heikompi esitys kuin Lumia 520, vaikka vuosi on jo edeltäjästä kulunut:

 • Lumia 530 on selvästi Lumia 520:tä paksumpi – 11,7 vs. 9,9 millimetriä pituuden ja leveyden ollessa käytännössä samoja. Painoa Lumia 530:llä on 129 grammaa (Lumia 520: 124 g).
 • Lumia 530:n kosketusnäyttö ei tue Super Sensitive Touch -ominaisuutta eli käyttöä esimerkiksi hansikkailla
 • Sisäisen tallennusmuistin määrä on leikattu 8 gigatavusta 4 gigatavuun (mukana on toki yhä microSD-muistikorttipaikka ja Windows Phone 8.1:n uudistukset sovellusten asentamisessakin kortille helpottavat sen käyttöä)
 • Viiden megapikselin kamera on vaihtunut automaattitarkenteisesta kiinteällä tarkennuksella varustetuksi – teknisten tietojen mukaan Lumia 530:n minimitarkennusetäisyys on 60 senttimetriä, kun Lumia 520:lla kuvia voi ottaa 10 sentin etäisyydeltä
 • Valoisuuden ja etäisyyden tunnistimet on tiputettu pois Lumia 630:n mallin mukaisesti – Lumia 530:n näytön kirkkauden säätyminen ympäristön valoisuuden mukaan automaattisesti ei siis ole mahdollista.
 • Samoin erillinen kamerapainike on kadonnut
 • Mukana myyntipakkauksessa ei annettujen tietojen mukaan toimiteta kuulokkeita

Lisäksi Lumia 520:een verrattuna Lumia 530:ssa toimintopainikkeet on siirretty näytön alapuolelta näytölle. Tämän osalta mielipiteet jakautunevat kahtia, onko kyseessä parannus vai heikennys. Lumia 630 -käyttökokemuksiin perustuen itse sanoisin, että erillisiin painikkeisiin on helpompi osua kuin pieniin ohjelmistollisiin painikkeisiin näytön alareunassa.

RAM-muistia Lumia 530:ssä on edelleen vain samat 512 megatavua, mutta tämä oli odotettavissa sillä saman verran on tyyriimmässä Lumia 630:ssäkin. Tietyillä valituilla markkinoilla, mutta ei Suomessa, myydyssä Lumia 520:n parannetussa Lumia 525 -variantissa muistia oli tuplasti eli yhden gigatavun verran. RAM-muistin määrän osalta suurin tekijä, on että osa raskaammista Windows Phone -sovelluksista, erityisesti peleistä, vaatii vähintään yhden gigatavun muistia ylipäätään toimiakseen.

Parannukset Lumia 530:ssä rajoittuvat siis järjestelmäpiiriin, jonka vastapainoksi pienempiä heikennyksiä on useita.

Hinnaltaan Lumia 530 debytoi markkinoilla Microsoftin mukaan elokuussa 85 euron hinnalla ennen veroja. Lumia 520:n saa nyt heti Suomestakin kaupasta hinnan painuttua myös jo alle 90 eurolla, joten tältä osin uutuudella ei myöskään vaikuttaisi olevan selvää etua puolellaan asiakkaan näkökulmasta. Microsoftille Lumia 530:n tekeminen tosin on todennäköisesti Lumia 520:tä edullisempaa, joten katteet paranevat hieman ja mahdollisesti kestävä liiketoiminta mahdollistuu. Toki Lumia 530:n hintakin laskenee ajan kanssa, kuten kävi Lumia 520:nkin kanssa. Se tuli markkinoille 140 euron hintalapulla.

Edullisempien valmistuskustannuksen lisäksi Lumia 530:stä valituilla markkinoille (=ei kannata odottaa Suomeen) tarjolle tulee myös kahdella SIM-korttipaikalla varustettu versio, jollaista ei Lumia 520:stä ole ollut. Tämä avittanee myös myyntiä.

Lumia 520:stä oli vuosi sitten helppo ennustaa hittiä, varsinkin Suomessa mutta myös muualla – toki Windows Phonen rajoitettu mittakaava huomioon ottaen. Lumia 530:kin myynee suhteellisesti hyvin uuden polven malliston (toistaiseksi) edullisimpana jäsenenä, mutta Lumia 520:n kaltaiseen vetoon se ei välttämättä yllä. Kilpailutilanne on kiristynyt. Vuosi on kalenterissa pyörähtänyt ja tuote ei ole muuttunut juurikaan kokonaisuutena paremmaksi.

 

(Mainos: Oletko Nordean asiakas? Ota käyttöön uusi Wrapp-sovellus ja saat 10 € rahaa takaisin korttimaksusta ravintolassa!)

Seuraa Mobiili.fitä

Kommentoi

Kommentit

 1. Kairaaja

  Mutta eikös tämä ole halvempikin, jopa usean kympin? Rahalla saa…

 2. Eemeli

  Tämän suositushinta on lähes 60€ pienempi, kuin aikanaan Lumia 520:lla. Se on iso summa tuossa hintaluokassa ja oikeuttaa kyseisiin ominaisuuksiin.

  Et saa tällä hetkellä parempaa tuotetta 85€:lla!

 3. jonnepo

  Eiköhän tämä ole tehty vain jotta saataisiin wp hinta mahdollisimman alas.

 4. Henrik

  Other thing to note on Lumia 530 is price. At €85 ($114) still fails to get below seemingly magically $100 threshold where Android is strong!.
  — Ben Wood (@benwood) July 23, 2014.
  CCS Insight -tutkimusyhtiön tutkimusjohtaja Ben Woodin mukaan puhelimen 85 euron hinta on vieläkin liian kallis.Woodin huomauttaa Twitter-viestissään, että 85 euroa, eli 114 dollaria ei yllä alle 100 dollarin hintaluokkaan, missä Android-puhelimet ovat vahvoja!. Lumia 530 -puhelimesta puuttuu myös eteenpäin suunnattu kamera!!, mikä on (yleinen ominaisuus) myös alle 100 dollarin (Android-puhelimissa)!.
  http://www.iltasanomat.fi/digi/art-1288717573958.html

 5. Kairaaja

  Satasen android sellasta paskaa käyttää jos verrataa saman hinta luokan WP luuriin…

 6. Miksu

  Saahan paremman luurin 85€ = Lumia 520 noh, 3€ sinne tänne, gigantissa siis 88€

 7. Arska

  Kieltämättä hyviä kommentteja kirjoittajalta. (Y)